Izraelsko-americké pseudoválky

Navzdory všem „špionážním aférám“ , naposledy s vědeckým pracovníkem NASA Stewartem Nozette ( Washington Post z 21.10.+ z 29.10.09), US voj. pomoc Izraeli rok od roku závratně stoupá : z 1.8 mld dolarů vzrostla za Clintona  na 2.4 mld dolarů ročně, a od roku 07 ji prez. Bush Junior za všechnu újmu, kterou svým chováním Izraeli způsobil, zvýšil na celé tři miliardy dolarů ročně na příštích 10 let …  

 

JAK IZRAEL ODPOSLOUCHÁVAL  CLINTONA 

Když Clinton nastoupil do Bílého domu, neustále si stěžoval na místní telefonní systém (Bush Senior mu nezanechal manuál, jak telefony ovládat), a  na odpoledních koktejlových dýcháncích oslňoval svými vtípkami o starých dámách, které nezvládají ručně přepojovat hovory do /z Bílého domu  …

 

Denodenně naříkal,že každý může odposlouchávat jeho hovory z Oválné kanceláře, vytočí-li jeho linku a zmáčkne-li příslušné tlačítko (Clinton byl jediný US prezident, jenž požádal, aby mu do Oválné kanceláře nainstalovali soukromou linku, zatímco se jeho nepřátelé dlouho divili, jak se všechny nediskrétnosti mohly z jeho kanceláře dostat ven )   …

 

 Bill Clinton brzy dostal dárek v podobě nového telefonního systému za 25 mil dolarů, přičemž výběrové řízení bylo nelegálně omezeno jen na dvě firmy, ATand T, a Northern Telephone  …

Časopis Insight Magazine z 29.5.00 informoval, že FBI vyšetřuje politicky výbušný skandál, že izraelská tajná služba Mossad trvale odposlouchává Bílý dům a ministerstvo zahraničí , z čehož je  FBI „ v těžkém šoku …“ .

 

Sandy Berger, Clintonův poradce pro otázky národní bezpečnosti, prý prezidenta o tomto „zpravodajském podrazu“ informoval.

 

Monika Lewinská ve své výpovědi, kterou Kongresu tlumočil Kenneth Starr, uvedla, že „ měli s Clintonem domluveny verze, kdyby se jejich milostné telefonické hovory dostaly k někomu nepovolanému, a to od 29.3.97, kdy se jí Clinton svěřil, že jej odposlouchává cizí tajná služba …" .

Kongres se obrátil na CIA a FBI, a tyto mu koncem roku 98 odpověděly, že odposlech ze stran cizí tajné služby si Monika Lewinská „vymyslela“ .  

 

JAK TENET VYHLÁSIL „VÁLKU“ MOSSADU, aby se zalíbil Arabům, kteří při poskytování svých informací trvali na tom,aby jejich informace nebyly předány Izraeli

Mossad byl založen 1951 tehdejším premiérem  Davidem Ben Gurionem.

Identita šéfů Mossadu byla do roku 96 tajná. V roce 96 iz. vláda oznámila, že Šabtaje Šavita nahradí ve funkci šéfa Mossadu gen. Danny Jatom ( v 9/02 byl šéfem Mossadu jmenován Meir Dagan).

 

Nejznámějšími akcemi Mossadu je únos Adolfa Eichmanna z Argentiny v roce 60, a v roce 86 únos iz. jad. vědce Mordechaje Vanunu* 1954 z Říma, jenž jako první veřejně potvrdil iz. jad. program britskému listu Sunday Times. Mossad jej  za pomoci „přítelkyně“ a své agentky vylákal  z UK na prázdniny do Říma (nemohl být unesen na teritóriu MI6) , kde jej unesl a nákladní lodí dovezl do Izraele, kde byl v roce 88 odsouzen k 18 letům vězení, z toho 11 let v samovazbě.

 

Nejznámějším agentem iz. voj. rozvědky byl Eli Cohen (jeho bratr pracoval pro Mossad) , narozen v Egyptě, kterého Izraelci naverbovali v roce 1960 (36), a odvezli jej do Argentiny, kde rok žil, aby si utvrdil svoji novou identitu „argentinského“ Syřana … Eli Cohen se dokázal spřátelit s nejvyššími voj. a polit. prominenty syrského režimu, prozradilo jej rádiové vysílání, zachycené sovětskými poradci syrské vlády. Byl veřejně popraven v 5/65 .

 

 V 70.letech Mossad úspěšně zlikvidoval členy palestinského teroristického komanda Černé září ,které povraždilo členy izraelského národního týmu na olympijských hrách v Mnichově v roce 72 .

Mossad eliminoval i Khalila Wazira, alias abú Džiháda, spoluzakladatele OOP, v jeho domě v Tunisu v roce 88 (jeho manželka,přezdívaná Um Džihád, zasedala od roku 95 v Palestinské autonomní radě, od 03 byla ministryní sociálních věcí …).

 

Značně nezdařilou akcí Mossadu byl v 9/97  pokus o otrávení Chaleda Mašala , jednoho z ideologů Hamasu, dnes v syrském exilu, jenž veřejně vyzývá k sebevražedným atentátům proti iz. civilistům, a hrozí smrtí i umírněnému Izmaílu Haníjovi pro jeho spoluráci s Fatah. Později odhalení agenti Mossadu mu  v Jordánsku vstříkli injekci s jedem, a Mossad, aby zachránil své vztahy s Ammánem a své agenty,a na nátlak Clintona, musel dodat protijed, a propustit několik pal. vězňů, včetně šejka Ahmeda Jasína, kterého Mossad zavraždil v roce 04. 

 

Tenetovi údajně došla s Mossadem  trpělivost, když se Tel Aviv snažil prodat Číně dva Phalcony vybavené systémem AWACS, ve skutečnosti Tenetovi nejvíce vadilo, že Bílý dům, Kongres a  Pentagon považovaly zprávy Mossadu za směrodatnější než zprávy CIA , a že informace z US voj. družic byly Mossadem zpracovány a analyzovány ještě dříve, než se k nim dostala CIA , vždy jeden krok za Mossadem …

 

Poslední kapkou bylo prohlášení Tel Avivu z 19.9.01, že pachatelem 9/11 v žádném případě není UBL , ale libanonský terorista Imad Mughniyev, šéf zvláštních zahraničních operací Hezbolláhu, který se o podobnou akci již pokusil v Izraeli.

 

Tenet se přestal v roce 02 účastnit pracovních setkání se šéfy Mossadu, a zprávy CIA o íránském jad. programu a íránských raketách středního doletu,které CIA podle dohody předávala Mossadu, přestaly být podrobné.  

Nástupci Teneta, Porteru Gossovi, jenž sdílel Tenetovu  „potřebu“  nespolupracovat s Mossadem, se velmi hodila „nová kauza Pollard“.

FBI v té době prošetřovala „izraelské“ kontakty několika významných osob Pentagonu, a „odhalila“ Lawrence Anthonyho Franklina, US plukovníka letectva v záloze (krátce sloužil na US ambasádě v Tel Avivu) , analytika DIA na Írán,  který v letech 02-04 předával informace výboru AIPAC/American Israel Public Affairs Committee (článek listu The Wall Street Journal z 1.9.04 A Spy for Israel ,informující o kauze Lawrence Franklina, v 1/06 byl bývalý pluk. (59/06) odsouzen ke 12 letům vězení ) .

Pentagon po kauze Franklin začal od svých zaměstnanců vyžadovat, aby se podrobili testu loajality ( např. US Židé museli odpovědět na otázku, zda by se připojili k US útoku na Izrael …) .  US Židé, kteří žili, pracovali, nebo měli příbuzné v Izraeli, přišli o svoji bezpečnostní prověrku .

Izraelské listy začaly Bushe portrétovat hajlujícího …

Hon na „proIzraelce“ v Pentagonu dosáhl komických obrátek , když se Pentagon snažil potrestat v bojích vyznamenaného US podplukovníka, který v důchodu dělal poradce izraelskému ministerstvu obrany při jeho prodeji zbrojní techniky do zahraničí, kterého však  platila US firma, která do Izraele prodávala zbraně … 

US-IZRAELSKÁ VOJENSKÁ SPOLUPRÁCE

Izrael byl první blízkovýchodní stát (a jeden z prvních na světě), který uznal ČLR, vyhlášenou Mao ce-tungem v 10/49 (s MOW se však brzy rozkmotřil) , a třebaže diplomatické vztahy byly mezi oběma státy navázány až v roce 92, Čína se od 80.let stala největším odbytištěm iz. zbraní. Dostala tak od Izraele nejmodernější US bojovou techniku. 

Nejprve byla privilegovaným dodavatelem zbraní Izraele Francie, která mu prodala  např. útočné bombardéry Dassault Mystere II, a pomáhala mu v jeho jaderném programu.

US až poté, co MOW prodala efemernímu soustátí Egypt-Sýrie z roku 58/SAR, a Iráku  své bitevní letouny, ustoupily izraelskému tlaku , a dodaly mu „obranné“ protiletecké střely Hawk, ale jelikož Jordánsko , které se těchto střel rovněž domáhalo, hrozilo, že zakoupí sov. voj. techniku, dodal je Washington i Jordánsku …

V roce 62 US podepsaly s Tel Avivem dohodu o dodání voj. techniky v částce 80 mil. dolarů (např. tanky M48, bitevní letouny DouglasA-4 Skyhawk), která se do Izraele dostávala tajně  přes NSR (US Kongres vyhlásil již počátkem 60.let zákaz prodeje zbraní do Izraele a Jordánska), ale stále byly jen pasívními dodavateli zbraní Izraeli   …

Po šestidenní válce v roce 67, kdy  Izraelci na padrtˇ rozbombardovali  egyptské letectvo (čímž se Egypt definitivně vrhl do náruče MOW), de Gaulle dal přes noc Izrael na index, a Quai d´Orsay zahájilo éru zištné proarabské orientace a ujalo se role ochránce Jásira Arafata .

Kongres v 1/68 zákaz prodeje zbraní do Izraele „přes noc“ zrušil ( zákaz prodeje zbraní do Izraele byl podivuhodně ze strany Kongresu zrušen vzápětí  po iz. útoku na špionážní lodˇ US voj. námořnictva USS Liberty,  takže 9/11 asi nebylo první akcí US-iz. spolupráce tohoto druhu) ,čímž se Washington stal hlavním veřejným dodavatelem zbraní Izraele ( současně i Rijádu,Ammánu a Bejrútu) …

Vzápětí po iz. útoku na USS Liberty prez. Lyndon Johnson prodal Izraeli bitevní letouny F-4 Phantom II, a  významně tak narušil dosavadní voj. rovnováhu na BV  … 

V roce 73 za jomkippurské války Washington zorganizoval na pomoc Izraeli letecký most (Operation Nickel Grass), kterým mu dodával zbraně (tanky, dělostřelectvo, munici)  a potraviny …

V roce 81 za Reagana, během probíhající irácko-íránské války, ministři obrany Ariel Šaron a Caspar Weinberger podepsali dohodu o strategické spolupráci, kdy se Izrael, mj. i aktivně zapojil do vývoje nejmodernějších US zbraňových systémů.

Po červnovém vpádu iz. armády na úz. jižního Libanonu v roce 82 během světového šampionátu ve fotbale , odkud Hezbollah, který si zde učinil stát ve státě, prováděl záškodnickou válku proti Izraeli, Washington Tel Aviv veřejně „jemně napomenul“   …

23.10.83 arabský atentátník najel v 6.22 ráno s 19tunovým nákladˇákem  naplněným deseti tunami výbušnin a paliva  do budovy kasáren US nám. pěchoty u Bejrútu , a zabil 241 US námořníků … Ve stejné době najel jiný arabský atentátník na francouzskou základnu  v Ramlet al-Baida (zdejší hotel Beau Rivage byl v letech 97-05 sídlem syrské zprav. služby) , a zabil 58 franc. vojáků .

Byl to první simultánní útok (taktika, kterou později převzala al-Qajda) , který podle Mossadu zosnoval tehdy blízkovýchodní terorista číslo jedna ,Imad Mughniyev, spolupracující s Teheránem a s Damaškem (kterého Mossad nařknul i z 9/11, Mughniyev se v roce 96 setkal s UBL v Súdánu, a kterého se Mossadu podařilo zavraždit v 2/08 v Damašku) .

Vyšetřování FBI konstatovalo, že i kdyby stráž řidiče zastřelila ještě před kasárnami, následky by byly obdobné . 4.11.83 stejný atentát zažil hlavní štáb iz. armády v libanonském Tyre . Nákladní vůz byl sice včas zadržen, ale výbuch zabil 60 iz. vojáků .

Iz. list Haaretz z 3.10.08 tvrdil, že US NSA 26.9.83 zachytila rozhovor mezi íránskou tajnou službou a íránským velvyslancem v Damašku, kterému k atentátu  ze 23.10.83 předávala své instrukce ….

Kniha bývalého agenta Mossadu, který se dnes skrývá, Viktora Ostrovského, s názvem By Way of Deception z roku 90, však tvrdí opak : že Mossad o útoku věděl, ale Američany, tvrdí Ostrovský,  neinformoval, protože chtěl, aby tato akce narušila US-arabské vztahy  …

Iz. úřady se úpěnlivě snažily zabránit, aby kniha v US a v CAN vyšla,  a v počáteční fázi měly úspěch, když US a kanadské soudy publikaci knihy „prozatímně“ pozdržely. Nakonec však vyšla v počtu asi 18.000 výtisků.  

V roce 87 Izrael povýšil na „významného strategického spojence mimo rámec NATO“ (stejně jako později Pákistán), čímž se mu dostalo právo nakupovat US zbraně ve stejné míře jako členské státy NATO .

V roce 91 během války v Zálivu US prodaly Izraeli protiletecké střely Patriot, aby mu nahradily újmu z iráckých raket Scud, vystřelovaných na jeho území …Později Izrael nakoupil i bitevní letouny F-16 Falcon.

V roce 06 za iz. tažení do  Libanonu Washington Izraeli dodával mj. benzín .   

OSN, GOLDSTONE A JEHO „ NESTRANNÁ“ ZPRÁVA

Richard Goldstone, jihoafrický soudce židovského původu,známý obhájce lidských práv, v závěrečné zprávě  své Komise z 29.9.09 , kterou financovala Komise OSN pro lidská práva, a která vzešla z iniciativy Palestinců,  obvinil z porušování lidských práv z minulé zimy (12/08-1/09/22denní válka) v pásmu Gazy (hraničící  s Egyptem) zejm. izraelský Tsahal , a nepatrně i palestinský Hamas (raketami ostřeloval iz. civilní cíle , což Hamas považuje za „ legitimní“ obranu )  .

Tel Aviv se zalykal hněvem, že izraelské vůdce staví na roveň s vůdci teroristického a pronacistického Hamasu (viz Charta Hamasu), a nazval zprávu diplomatickou fraškou.

Komise pro lidská práva přijala rezoluci, žádající Izrael, aby pod záštitou OSN vytvořil nezávislou Vyšetřovací komisi, která se „válečnými“ zločiny iz. armády z této zimní ofenzívy bude zabývat, a to samé má do šesti měsíců učinit Hamas, který sice s Komisí rovněž nespolupracoval, ale který ,na rozdíl do Tel Avivu, slíbil takovou komisi ustavit ( „Úderníků“ Hamasu se pal. civilisté panicky bojí, takže je možné si představit, jak budou „svědci“ proti zločinům Hamasu svědčit …).  

Jestliže tak obě strany neučiní, Goldstone ve své zprávě požaduje, aby VS OSN + RB OSN předaly kauzu Mez.soudnímu dvoru, což se nikdy nestane, protože v RB OSN určitě některá z velmocí bude takový návrh vetovat  ….

Barrack Hussein Obama překvapivě obdržel Nobelovu cenu za mír,ale nic nového pod sluncem asi nepředvede, již proto ne, že za tohoto zimního vpádu iz. armády do pásma Gazy, které se stalo horkou frontovou linii Hamasu, když  se iz. armáda z Gazy v létě 05 stáhla , Washington poslal na pomoc Izraeli, aby „páchal válečné zločiny“ , dvě  „obchodní“ lodě naplněné municí, které vypravil z řeckého přístavu Astakos do iz. přístavu Ašdod (Reuters, Military Sealift Command). 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Andrea Kostlánová | pátek 20.11.2009 6:20 | karma článku: 14,46 | přečteno: 1210x