Gorbačov varoval Němcova před Putinem

V 3/02 se v Národním institutu tisku konala Všeruská demokratická konference, založená z iniciativy strany Jabloko v 6/01 25 politickými a společenskými organizacemi, mj. Sacharovou Memorial a organizací Matky vojáků, a prominentními politickými aktivisty.

Zúčastnil se jí mj. Michail Gorbačov, Boris Němcov, Grigorij Javlinskij (Jabloko) , Sergej Kovalev (Memorial), Jurij Afanasjev, Valérie Novodvorská, která v 19 letech protestovala proti SU okupaci ČSR, takže byla zavřena do psychiatrické léčebny jako ostatní disidenti ( o zneužívání psychiatrie napsala knihu Za hranicemi zoufalství ), v 3/010 podepsala online petici za odstoupení Putina, kterého kritizovala od jeho příchodu do své smrti ( zemřela na podivnou otravu krve v 7/014, kdy tvrdě odsoudila Putinův zábor Krymu ), a v 8/08 se pohádala i s šéfredaktorem Rádia Echo Moskvy Venediktovem, jenž zcenzuroval její výroky o Šamilu Basajevovi, kterého obhajovala s tím, že teroristu z něho udělal až Putin ).

Kritizovali omezování svobody slova Putinovým režimem v rozporu s ruskou ústavou ( Putin zrovna nezákonně zlikvidoval TV-6 mj. z obavy, aby neodvysílala Berezovským financovaný dokument, jak FSB na podzim 99 vyhazovala do povětří ruské paneláky, aby Putin mohl vtrhnout s armádou do Čečenska  ), snahy Putina ústavu změnit, což odsoudil i Boris Jelcin s varováním, atˇ se Putin neodvažuje na ústavu sáhnout, odsoudili Putinovu brutalitu vůči civilnímu obyvatelstvu v Čečensku, a vyzvali Putina, aby s demokraticky zvoleným prezidentem Maschadovem jednal, jak k tomu Putina neustále vyzývala Rada Evropy ( do US intervence v Iráku v 3/03, od které se tragické německo-francouzské duo začalo Putinovi klanět ) ...

Zároveň výše zmínění odsoudili Putinův hon na čarodějnice, v této době na západní špióny a ruské vlastizrádce, v jejichž čele byl v inscenovaném procesu odsouzen ke 4 letům nepodmíněně důstojník námořnictva a novinář Grigorij Pasko, poté diplomat Valentin Mojsejev, a chystal se proces s Igorem Sutjaginem.

Další nepohodlné kritiky režimu začal Putin zavírat na psychiatrické kliniky jako za dob bolševické totality, jejichž prominentní psychiatři byli očividně připraveni spolupracovat s jakýmkoliv režimem.

To nejhorší z Putina na ruské občany teprve čekalo – po účelovém obsazení Dubrovky v 10/02 dostaly bezpečnostní složky od Putina neomezené pravomoci ( v US byly zákony stejného druhu schváleny po 9/11, viz Patriot Act a mé články o 9/11 ) ...

K roku 03 měl Putin značnou část médií již pod kontrolou, a Putinovy TV kanály, zcizené jejich vlastníkům, začaly ruské občany vyživovat pravidelnými dávkami antikatolicismu a hysterickými štvavými kampaněmi proti Gruzii.

Poté co opoziční politik Boris Němcov vyšel z Putinova vězení, mládežníci z PutinJugend ( mj.  Naši, Mladá Garda, Ocel ) po celé Moskvě vyvěsili plakáty, že byl ve vězení sexuálně zneužíván, a že se na ně může obrátit, bude-li potřebovat morální pomoc.

Němcov o nich na svém blogu napsal, že „ Putinovi mládežníci jsou za peníze ochotni Putinovi a divadelníkovi Surkovovi leštit i boty, hlavně když jim bude slíbena závratná komsomolská kariéra ve státních službách  „ ( v době, kdy umíral v 11/06 Litviněnko v LON, komsomolci z hnutí Naši tábořili na Putinův příkaz před rezidencí UK velvyslance, a ztrpčovali mu život, dokud si tento na ně nestěžoval na ruském zamini ) ...

Němcov na svém blogu prohlásil, že Putin s Medvěděvem jsou homosexuálové, a jejich ideolog divadelník Surkov, jenž Putinova mládežnická hnutí řídí, je pedofil.

„Mám dojem, že polovina personálu TV Russia Today jsou homosexuálové, což je neopravňuje k tomu, přestože i jejich šéf v Kremlu je homosexuál, aby v této TV vysílali jen pořady pro homosexuály – anebo atˇ svoji TV přejmenují na Homosexuální Russia Today „ ...

Němcov začal v roce 011 zveřejňovat kritické zprávy o nejbližších přátelích Putina, mj. o Timčenkovi, jenž kontroluje dvě třetiny těžby ropy v RF.

„ Putinův režim vzešel z petrohradské mafie, která si dnes přivlastnila zisky ruského státu“, napsal Němcov.

„Jsem přesvědčen, že Putin bude muset jednoho dne z RF utéci jako tuniský prezident Ben Ali, pravděpodobně se o něj postará jeho přítel Berlusconi „ .

Němcov ostře zkritizoval i krátkozrakého Sarkozyho, „ jenž na mezinárodní scéně dělá Putinovi advokáta, a prokazuje tak tragickou službu ruským občanům „ .

O Medvěděvovi, kterému Rusové přezdívají Trpasličí Car, Němcov prohlásil, že „ je irelevantní, co Medvěděv říká, protože je to idiot, loutka na provázku „ .

Francouzský politický týdeník Le Nouvel Observateur přinesl 11.2.011 článek s Borisem Němcovem, ve kterém Němcov uvedl, že mu nedávno telefonoval Michail Gorbačov, a varoval jej, že jej chce Putin nechat zabít.  „Řekl mně, že Putinovi lidé jsou schopni čehokoliv, i Gorbačovovi vyhrožovali „.

Huffington Post ze 16.12.011 v článku „Ruské volby, cynik Putin se vysmívá ruským voličům“, uvedl, že v pětihodinovém TV show Putin vypadal ještě více psychicky chorý než obvykle.

Urážel ruské občany, kteří demonstrovali na protest proti jeho totalitnímu režimu, nazval je „ placenými zahraničními agenty, extrémisty a teroristy „  .

Když se jej zeptali, zda-li by nenašel jiný, sebekritický důvod, proč vyšli do ulic, Putin odpověděl : „ Jak jsem řekl, jsou placeni ze zahraničí, aby v RF prováděli subverzi a rozvraceli naši ( KGB) zemi „ ...

Na závěr Putin uvedl, že bílé stuhy, které měli demonstranti připnuté na klopách jako symbol nenásilného mírového protestu, „mu připomínali použité kondomy“  ...

Dopisovatel US časopisu The Time Magazine napsal, že po svých slovech o kondomech se Putin rozhlédl kolem, protože očekával bouřlivý smích diváků, ale nikdo se nesmál ...  (Demonstrantům žádné mírové symboly nebyly nic platné, Putin na ně vyslal pořádkovou policii, která je rozmlátila obušky ).

Tímto svým cynickým TV vystoupením Putin opozici ještě více semknul, uvedl politický komentátor Michail Vinogradov, zatímco Němcov prohlásil, že Putinovy štvavé a nudné propagandistické TV pořady Rusy urážejí, a vrcholem všeho bylo, když 24.9.011 ruským občanům jen tak mimochodem Putin sdělil, že si prohodí funkci s Medvěděvem.

Podle agentury Levada klesla koncem roku 011 Putinova popularita na pouhých 35% ( a přesto byl "zvolen" prezidentem ) ...

The Guardian z 21.12.011 informoval o tajných odposleších Němcova, které Putin přikázal zveřejnit FSB plátku LifeNews, aby organizátora demonstrací Němcova zdiskreditoval – Němcov v nich nejen mluví vulgárně, ale demonstranty mj. nazývá  „ vystrašenými křečky a tučňáky „ ...

Na dotaz nezávislé TV Doždˇ jeden ze šéfů LifeNews, 22letý Ašot Gabreljanov, uvedl, že nahrávky získal legálně, ale odmítl uvést podrobnosti.

Němcov se za svá slova omluvil, ale pro Putinův režim poté používal jen výraz „KGB junta, jejímž jediným náboženstvím jsou petrodolary „ ...

 

 

Autor: Andrea Kostlánová | pondělí 16.3.2015 22:57 | karma článku: 19,32 | přečteno: 944x