Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Francouzská armáda chce slovo v politice

Obama, nad kterým se 2.6.016 omylem zřítilo armádní letadlo, se aktuálně zabývá kauzou toalet pro transsexuály ( v Bílém domě otevřel záchodky pro sexuální menšiny ). Aféra vypukla, když v 2/016 Severní Karolína zákonem nařídila,

aby transsexuálové používali toalety dle svého biologického pohlaví,  „ diskriminace“,  která vyvolala odpor zejména v US uměleckém světě – veřejně protestoval Bruce Springsteen a Bryan Adams, guvernér Severní Karolíny nakonec zákon omezil jen na toalety veřejnoprávních institucí.

Velkým „ politickým „ tématem v jarních US byla hrozba invazivních druhů, např. na Floridě do zdejších bažin někdo vysazuje nilské lidožravé krokodýly, kteří ročně sežerou 500 lidí, zatímco krokodýli z kalifornských bažin nejsou agresívní.

Kreml na jaře 016 probíral Eurovizi - když zvítězila zpěvačka Jamala s písní o deportacích Krymských Tatarů, kde žili od 13.stol., odsoudil výhru Ukrajiny jako politickou.

Na oplátku Krymští Tatarové odsoudili Putinovu anexi Krymu a pronásledování Krymských Tatarů  – mnozí aktivisté z jejich řad byli po ruské anexi Krymu nalezeni umučeni k smrti či jsou nezvěstní. Zastrašování a likvidace politických a občanských práv Tatarů ze strany Kremlu pokračuje.

Na rozdíl od Krymských Tatarů Miloš Zeman neprotestoval, když skupina komunistických poslanců předložila v Dumě návrh zákona, podle kterého by ruští okupanti z 21.8.68 požívali status válečného veterána, a dostávali tak mj. vyšší penzi ( viz Očima Saši Mitrofanova : Rudí se nic nenaučili a nic nezapomněli – „ SU vojáci prokázali hrdinství a statečnost vůči agresívně naladěnému obyvatelstvu, SU okupace přinesla  českému a slovenskému lidu  22 let života v blahobytu „ – jak píše Saša Mitrofanov  „ dnes je důležité podpořit „ vlastenectví „ ruských vojáků, aby šli „ bránit “ zemi i za hranice RF ).

Proti Kremlu vystoupil i Mezinárodní olympijský výbor/MOV, který v 6/016 potvrdil zákaz účasti ruských atletů v Riu ( ruská běžkyně Julie Stěpanovová, která žije v cizině, pomohla jako korunní svědkyně systém ruského dopingu odhalit ) – jednotliví ruští atleti, kteří nebyli na doping pozitivní, si budou moci zažádat o individuální schválení ze strany Mezinárodní atletické federace.

Prezident MOV Thomas Bach napsal pro list Le Monde z 20.5.016, že MOV přes agenturu AMA ( ve spolupráci s ruským Národním OV ) vyšetřuje i podvody protidopingové laboratoře v Soči, které prokazují bezprecedentní stupeň kriminálního jednání, kdy byl doping ruských atletů organizován a řízen ruským ministerstvem sportu ( v 11/015 byla Mezinárodní atletickou federací dočasně vyloučena Ruská atletická federace, jejíž atleti se nesmí zúčastnit žádných mezinárodních soutěží).

Bach uvedl, že MOV zamýšlí prověřit i některé vzorky ( skladují se v Lausanne po dobu 10 let ) z OH v Pekingu (08) a v Londýně  (012).

NATO přiznalo, že pobaltské státy nedokáže ochránit, a zda dokáže zabránit obsazení Polska, ještě neví …

V 5/016 US + NATO v jižním Rumunsku na letecké základně Devesel oficiálně zprovoznily protivzdušný systém Aegis doplněný o antirakety SM-3.

Kreml oznámil, že provede „ protiopatření „, třebaže v kaliningradské oblasti, kterou po válce opomněl vrátit, má již mnoho let taktické raketové systémy namířené na Západ, „ Máme vás na mušce “, vzkázal Kreml Rumunsku a Polsku, a měl na mysli střely s plochou dráhou letu Kalibr NK odpalované z moře, které si vyzkoušel za své intervence v Sýrii.

Internetový deník gazeta.ru uvedl, že Kreml přezbrojuje na rakety s těžko předvídatelnou dráhou letu, které rychle mění svoji trajektorii.

List The Wall Street Journal z 8.6.016 uvedl, že Washington poslal do Středomoří letadlovou lodˇ  USS Harry S.Truman jako odpovědˇ na to, že se ruské námořnictvo a letectvo (Sýrie) ve Středomoří nejen asertivně usazuje za provokativních politických prohlášení Kremlu, ale i agresívně projevuje  ( útoky ruské hybridní armády jsou doprovázeny dezinformačními útoky ruských propagandistických webů ).

V 5/016 projel ČR do Pobaltí na cvičení Saber Strike další US konvoj, tentokrát bez větší pozornosti proputinovských stoupenců. Do Rozvadova vyjel z bavorské základny ve Vilsecku, první noc strávil v ruzyňských kasárnách, další dvě ve Vyškově ( část konvoje) a v Přáslavicích (část konvoje).

V 5/016 list The Financial Times zveřejnil varování dvojice nejmenovaných generálů NATO, že Síly velmi rychlé reakce jsou pomalé, a nedokázaly by se zejména v PL a v pobaltských zemích rozmístit včas, navíc by je Rusové rozprášili, protože nebyly koncipovány jako odstrašující síla.

Velení NATO v 6/016 oficiálně přiznalo, že by ruský útok na Pobaltí nedokázalo zastavit, o nápravě bude NATO jednat na červencovém summitu ve Varšavě.

Česká armáda nemá letiště, zvažuje návrat do Přerova, odkud ji v 9/013 vyhnala Nečasova vláda, aby „ uspořila „  - k dizpozici má jen letiště v Praze ve Kbelích, v Čáslavi, v Pardubicích a v Náměšti nad Oslavou, potřebovala by využívat i letiště Ostrava –Mošnov.

K armádě by se měl vrátit i VOP CZ/Vojenský opravárenský podnik, který se od roku 89 s úbytkem zakázek od armády přeorientoval na civilní sektor.

Generál Petr Pavel v rozhovoru pro list Le Monde ze dne 7.5.016 prohlásil, že největší hrozbou pro NATO je ( pod Putinovým vedením ) Rusko, takže NATO musí být připraveno „ na všechny varianty „  ( viz také můj článek Vojenská emancipace Evropy a její realita ).

Gen. Petr Pavel zmínil ruské provokace vůči NATO v mezinárodním VP a v mezinárodních vodách, zejména v Baltském a Černém moři, kde ruské letouny v bezprostřední blízkosti přelétávají nad plavidly NATO a simulují útok, navíc ruské letouny často létají bez transponderu/odpovídače, čímž ohrožují civilní leteckou dopravu.

Na otázku, zda udržuje kontakt s ruským genštábem, generál odpověděl, že „ ruská diplomacie tvrdí, že komunikační kanály i po okupaci Krymu zůstaly otevřené, ve skutečnosti je Kreml zcela zavřel „ …

Generál Pavel uvedl, že se nejméně 4x snažil spojit s generálem Gerasimovem, ale nikdy nebyl spojen, protože cílem Kremlu je NATO zdiskreditovat a rozložit, proto se snaží vyjednávat na bilaterálním základě s jednotlivými členy NATO (Kreml má největšího zastánce v německém ministru zahraničních věcí Frank-Walter Steinmeierovi, jenž EU a NATO škodí již od počátku 90.let, právě jeho zprostředkovatelské mise umožnily ruským jednotkám zůstat v tzv. Jižní Osetii, a umožnily masakr Gruzínů v Abcházii).

Gen. Pavel varoval, že ruská armáda na Ukrajině předvedla v 3/014 hybridní válku, a že dle ruské vojenské doktríny jsme s RF ve válečném stavu s možným nasazením nejen ruských zelených vojáčků v uniformách bez označení, kyber útoků a dezinformační propagandy, ale i jaderných zbraní, kterými Putin neustále vyhrožuje.

Při obsazování cizích území Kreml využije místní ruské etnikum, zejména v pobaltských zemích, které budou v první frontové linii, stejně tak východní Ukrajina. Kremelskou strategií bude nejprve vyvolat chaos a zmatek v dobývaných zemích.

PL a pobaltské země proto vyžadují na svém území trvalé základny NATO, ale NATO se bojí Putina dráždit, navíc dle generála Pavla hromadění vojsk na hranicích s Ruskem nemá ve flexibilní válce žádný smysl.

Ve Francii v 5/016 vypukl pseudoskandál vysokých francouzských důstojníků, kteří veřejně pronesli své politické názory, třebaže za veřejné politické komentáře jim hrozí nejrůznější postihy.

Jedním z nich byl generál v důchodu (75) Christian Piquemal, který má na FB 45.000 stoupenců, bývalý velitel Cizinecké legie, dnes šéf Kroužku vlasteneckých občanů.

Některé pravicové kruhy by z něho rádi učinily svoji ikonu, ale brání jim v tom generálovy rasistické výpady. Když se gen. Piquemal zúčastnil islámofobní manifestace prokremelského hnutí Pegida v 2/016 v Calais, odsoudil jej Národní svaz výsadkářů, v jehož čele do roku 014 stál.

Druhým byl generál četnictva Bertrand Soubelet, autor úspěšné knihy Vše, co není třeba říkat, jenž zkritizoval francouzský trestní řád za „ laxnost“ vůči imigrantům  ( četnictvo má vojenský status jako armáda, ale nakonec spadlo pod ministerstvo vnitra ).

Prominentním stěžovatelem byl armádní gen. Bruno Dary (63), jenž v listu Le Figaro z 11.5.016 požadoval, aby vojáci mohli svobodně vyjadřovat své politické názory, a nebyli tak na politické scéně diskriminováni, a ze strany ministerstva obrany za pronášení svých názorů šikanováni.

Gen. Bruno Dary je šéfem Sdružení bývalých výsadkářů z řad legionářů a Výboru plamene, složeného z asociací, které udržují Hrob neznámého vojína pod Vítězným obloukem na Place Charles-de-Gaulle.

Z aktivní služby odešel v roce 012 a mluví za katolické důstojníky tradicionalistické pravice – byl jedním z organizátorů protestů v řadách důstojnictva proti homosexuálním manželstvím, za což od ministerstva dostali důtky.

Vyjadřovat se k politické situaci je pro vojáky tabu, přesto někteří tak činí, zejména gen. Vincent Desportes (63), jenž přednáší na pařížské VŠ Sciences Po, a má v armádě četné stoupence, zatímco vláda jej má za „ pučistu“.

Gen. Vincent Desportes v listu Le Monde z 5.5.016 zkritizoval prohlášení Alaina Juppé, že „ důstojník je jako ministr – budˇ bude držet jazyk za zuby, anebo ze své funkce odejde „, tezi, kterou zastává i dnešní francouzský ministr obrany LeDrian.

Prvním bloggerským průkopníkem z řad vysokého důstojnictva byl v roce 011 pluk. Michel Goya, jenž si založil blog s politickým obsahem – tehdejší ministr obrany za Sarkozyho Gérard Longuet k jeho blogu uvedl, že „ armáda se k politice tradičně nevyjadřuje, přičemž nejde o tradici, ale o povinnost „ .

Někteří důstojníci se vyjadřují anonymně např. pod rouškou skupiny Surcouf ( francouzský korzár z 18.stol.) , která proslula svojí ostrou kritikou Sarkozyho Bílé knihy obrany z roku 08, a po které šla DST.

Skupina Janus se v časopisu Le Point v roce 012 nelichotivě vyjádřila o Národní gardě, dalšími skupinami je mj. G2S, která sdružuje generály „ Druhé sekce „  ( ve Francii generálové a admirálové nejsou posíláni do důchodu, ale do 2. Sekce, z níž mohou být v případě potřeby znovu povoláni do aktivní služby ) , či skupina ( jejíž členové jsou i členy Sdružení pro podporu francouzské armády ) Club des sentinelles de l´agora,  důstojnický „diskusní klub „, který publikuje i příspěvky nečlenů, např. generála Bernarda Messana, jenž zkritizoval Chiraka , že z úsporných důvodů vybavil Francii profesionální armádou, přičemž armáda se o zrušení základní vojenské služby dozvěděla až z TV 22.2.96, kdy Chirak tuto skutečnost armádě přes TV oznámil.

 

 

Autor: Andrea Kostlánová | sobota 25.6.2016 0:03 | karma článku: 16,93 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,25 | Přečteno: 476x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 503x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 498x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 726x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 268x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,84
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz