Dilema Václava Klause

Je možné rozumět ekonomii a klimatologii současně? Rozumí jim vůbec někdo? Náš člověk v Katovicích a náš člověk ne v Marrákeši. Kolik řečí znáš, tolik můžeš hostit migrantů.

Není třeba se bát, že by profesor Václav Klaus měl nějaké dilema. Nutnost volby mezi dvěma navzájem se vylučujícími nepříjemnými možnostmi je mu bytostně cizí. Vždy volil jen mezi příjemnými možnostmi. Tak třeba volil v době, kdy byl premiérem mezi možností nechat se jmenovat profesorem a možností nechat si udělat od kamarádů jinou radost. Nebo za tuhé normalizace v roce 1969 mu KSČ dala možnost vycestovat i s manželkou na rok do USA, nebo příjemně zůstat doma. Kupodivu odejel a vrátil se jako rusofil.

Klausovým dilematem naopak trpí česká společnost. Ve svých hojně psaných, vydávaných a v médiích (nikoli vědeckých publikacích) omílaných článcích neustále zpochybňoval změnu klimatu, celosvětové oteplování a nutnost států zasahovat do produkce skleníkových plynů. Dodnes tak i vzdělaní lidé u nás jsou schopni tvrdit, že ledovců neubývá, Arktida se nezmenšuje a Evropská unie nás chce svými regulačními opatřeními zničit. Klimatologie je věda založená z velké míry jen na pozorování, měření, statistice a počítačových modelech. Ovšem proti Klausově ekonomii je to věda exaktní. Všichni renomovaní klimatologové se dnes už shodují, že oteplování Země je fakt a krize. Ani dva jacíkoli ekonomové se neshodnou, jestli, kdy a jaká další ekonomická krize přijde.

Tento laxní přístup české veřejnosti přesně kopíruje politická reprezentace. Pobírat evropské peníze za nižší produkci kysličníku uhličitého prostřednictvím emisních povolenek umíme, ale podívat se trochu dopředu ne. Naše účast na summitu OSN o změně klimatu v Katovicích se naštěstí vedla právě v tomto duchu. Celá česká delegace v čele s ministrem životního prostředí Brabcem se alespoň snažila snížit svou uhlíkovou stopu do té míry, že po nich na jednání nebylo ani vidu ani slechu. Určitě si těch čtrnáct dní v luxusním hotelu all inclusive na státní útraty a bez domácího předvánočního shonu užili. Dokonce si myslím, že delegáti hráli trochu na prodloužení, aby nemuseli domů.

Nepředpokládám, že by vláda dokázala myslet a už vůbec ne dopředu. Překvapuje mě ale, jak tento postoj koresponduje s naší neúčastí na konferenci o globálním paktu o migraci v Marrákeši. Že by nám vláda tajila to, co už si dávno cvrlikají vrabci na střeše? Při zvýšení teploty o tři stupně, stoupnou světové oceány o pět metrů. Trump staví plot proti migrantům na hranici s Mexikem, protože je ignorant. Americké Miami ví, o co jde a už staví hráze proti moři. Předpokládám, že my začneme stavět ve Hřensku slavobránu s nápisem „Fijn welkom“. Brzy k nám dorazí migranti, které bychom chtěli. Holandsko bude pod vodou a libozvučná holandština, znějící jako krční choroba, se stane povinným jazykem. Goede nacht en leer Nederlands.

Autor: Josef D. Kortan | pondělí 17.12.2018 21:05 | karma článku: 17,50 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Josef D. Kortan

Prostě je přejeď!

28.11.2023 v 17:01 | Karma: 10,29

Josef D. Kortan

Nenekrolog

12.11.2023 v 12:20 | Karma: 15,95

Josef D. Kortan

Slepý a prázdný Jan Žižka

4.11.2023 v 16:14 | Karma: 20,60

Josef D. Kortan

Síť nebo bomba na Putina?

13.3.2022 v 8:44 | Karma: 9,66

Josef D. Kortan

Nedoručený dopis

6.3.2022 v 17:01 | Karma: 8,16