Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus, Tyrš, Hitler a můj nebožtík fotr

NIKDY, rozumíte NIKDY se neměla rozvolnit opatření proti koronaviru. Lidi ovládlo přesvědčení, že nic nemá smysl. Aby mysleli na druhé, to by museli být o tři třídy výš.  A nesystémové kroky vlády k tomu jenom napomáhají. Jak dál?

Nejenom vláda, nejenom hygienici, ale i blogeři točí se už téměř tři čtvrtiny roku kolem toho hajzlíka z Číny. Dar čínského lidu světu, řekl by zajisté zesnulý soudruh Milouš. Nedávno jsem si dal závazek zas do blogu napsat cosi nostalgicky poetického ze vzpomínek na dětství. Prostě hodit na chvíli virus za hlavu s rouškou na ksichtu. Nebude to tak snadné. Šel jsem pod Vyšehradem a vidím Lidl. Vlezu tam, chybělo mi pivo a pečivo. Odcovidoval jsem si ruce a hurá k regálům s pečivem. Stál tam mladík “S hadrem na hubě,“ jak by glosoval jeden z našich nejlepších blogerů. Stál a trpělivě čekal. A před ním si jakýsi vousáč penzista nabíral rohlíky. Hezky jeden po druhém. A hezky nehezky holýma rukama. „Tři stovky nakažených denně, člověče, a vy tady hrabete do pečiva holýma rukama. Kdy jste si je naposledy myl?“ povídám chlapovi. Vousáč se otočil. Měl docela dobrácký pohled. „Však je beru hezky jeden po druhým. Vedle nešahám,“ povídá a nabral poslední rohlík. Mladík vzdychl pod rouškou a oči v sloup. Rozuměli jsme si. „To jsme vám příkladem, co?“ Otočil jsem se na mladíka a bylo mi smutno. Kupodivu jsem se moc nerozzuřil. Koupil jsem si toustovej chleba. Zas jsem mohl mít i radost. Nad mladou generací, která už může být dál ve svých návycích. Nejhorší je to, že návyky se získávají hlavně v rodinách. Ve škole nezískají nic. Škola už ani nefunguje a když jo, tak učitel je chudák, kterej si nic nedovolí, aby jej připitomělí rodiče nezažalovali. A kdeže je Sokol Tyrš se svými zásadami: „Tužme se! Lví silou. Ni zisku, ni slávy. Za národ, drahou vlast. V zdravém těle zdravý duch. Buďte věrni sobě, pravdě a spravedlnosti. Pravda vítězí! Kupředu, kupředu, zpátky ni krok. Přeskoč, přelez, ale nepodlez.“

Přesunul jsem se na Moravu do Třebíče. A hned v podvečer jsem musel vyrazit za nákupem. Kaufland. Na nákupním seznamu jsem měl i rohlíky. To zas bude, napadlo mne. A bylo. Už zdáli vidím u pečiva hezky rušno. Rohlík za devadesát halířů. Tlačili se tam a nabírali plné pytle. Nabírali jako pobláznění a holejma rukama. Vjel do mne vztek. Už jenom ta hamižnost, když je to levný. A jak se v tom pečivu hrabali. Fuj a hnus. Národ čuňat. „To jste takový prasata, že si nenasadíte na ruce alespoň pytlíky?“ řekl jsem rázně do skupiny rohlíků chtivých. Mladá paní s holčičkou neztratila duchapřítomnost. Zaútočila. To je častým znakem našich spoluobčanů. „Co nám tady kopete do vozíku“! odpověděla mně zostra. Pravda, jak jsem se snažil objet ty vyhladovělé, trošku jsem se jim košíkem otřel o ten jejich. „Pardon, mladá paní.“ „Nechápu, proč se tady rozčilujete a napadáte nás,“ dodala. Nedalo se to vydržet. Bezmoc a vztek. To už nevíte jak dál. „Paní, máte tady dítě a dokazujete, jak jste hloupá a bez úrovně. Buďte raději zticha,“ zakončil jsem zbytečnou diskuzi a raději zmizel. Nekoupil jsem nic. Jaká byla má pošetilost, když jsem si ještě nedávno myslel, že se lidi naučí větší hygieně. Nenaučili a nenaučí. Nemají základní hygienické návyky. Jsou nevychovaní a nedisplínovaní. A myslet na druhé? Pcha, co to je za blbost? Jak říkával můj nebožtík fotr:“Na tento národ platí jenom pevná ruka. Za Hitlera se během jedný noci jezdilo vpravo. A šlo to. Hitler byl hajzl a vrah, ale řekl to jasně. Kdo nebude poslouchat, jde do lágru, nebo na smrt. A tomu našinci rozuměli.“ Tenkrát mně to přišlo trošku drsný. Dnes vím, že nic jinýho, nežli tvrdá represe na naše lidi neplatí. A to je opravdu smutné. Napadá mne, když jsme takoví ignoranti, proč už dávno nevyšlo nařízení, že veškeré pečivo se smí prodávat jenom balený. Zabalený ve výrobě! Ať stojí o dvacet halířů na kusu víc. Zasloužíme si to. 

Autor: Miloš Korotvička | úterý 18.8.2020 22:29 | karma článku: 18,37 | přečteno: 733x
  • Další články autora

Miloš Korotvička

Je bobr opravdu ohroženým druhem?

Bobr. Fenomén všech dob. A rozcapenej bobr, jak psal klasik, ten je samej půvab. Tento druh bobra je na vymření. Co Vy na to, nebylo by dobře zachránit bobra? Určitě by to stálo za to.

13.1.2021 v 22:40 | Karma: 21,43 | Přečteno: 543x | Diskuse| Osobní

Miloš Korotvička

Virus, vláda a občan o vánočních svátcích – příběh nikoli pohádkový

Co jste to za národ, napsal prý kdosi z Anglie. Uviděl náš národ na uzavřených sjezdovkách. Zřejmě se vyděsil. Je to slaboch. My, potomci Praotce Čecha, jsme silní a nic nás neohrozí. Nebo jsme stupidně bezohlední a hloupí?

3.1.2021 v 23:35 | Karma: 15,22 | Přečteno: 467x | Diskuse| Osobní

Miloš Korotvička

Jistoty

Jistota? Co to je? Nejistota? Tu známe. V nejistotě přežíváme už hezkou dobu. A ještě budeme. Protože jsme neschopní a pokrytečtí.

26.11.2020 v 20:03 | Karma: 8,94 | Přečteno: 344x | Diskuse| Společnost

Miloš Korotvička

Čínský lid zas slavně zvítězil a roste – opravný článek oslavný

Rostoucí ekonomika Východu si zaslouží obdiv. Učme se a nevytahujme samé negativizmy. Buďme trpěliví. I naše ekonomika jednou poroste. My starší u toho zřejmě nebudeme.

20.10.2020 v 20:49 | Karma: 14,98 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Miloš Korotvička

Číňan hlásí růst ekonomiky

Zatleskejte mu. Obdivujte jej. Buďte rádi. Zas roste, "chudáček." Jak u nás nazveme toho, kdo usmrtí jenom jednoho člověka? A jak nazveme ty, kteří se zasloužili o smrt milionů lidí? Není co dodat.

19.10.2020 v 21:14 | Karma: 12,60 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 551x
Jsem již obstarožní a mírně uvadající realista. Když potkám lidi se srdcem a rozumem, jsem potěšen. MK

Seznam rubrik