Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trampolínu v práci nebrat. Raději prachy na hypotéku

V době, kdy nezaměstnanost klesá na nové rekordy a ekonomika (až na Popelku stavebnictví) utěšeně šlape, firmy stále častěji řeší, jak přilákat a udržet si nové talenty. A jsou přitom ochotny zajít do absurdních konců. 

S blížícím se koncem roku se benefitové šílenství ještě stupňuje.

Zdá se přitom, že u firemních výhod v poslední době platí, že čím šílenější, tím lepší. Začíná to už u vybavení pracoviště, především kanceláří. Už nestačí, aby zaměstnanec seděl na dobré židli u vhodného pracovního stolu a jeho počítač běžel, jak má, aby mohl dobře a co nejefektivněji odvést svou práci. Ke standardu vybavení kanceláří pomalu začínají patřit položky jako kulečník, šipky, bowlingové dráhy, trampolíny či dokonce skluzavka. Kdo si dnes nepořídí podobnou výstřednost, instaluje v rámci pracoviště alespoň nějaký ten „relaxační koutek“. Ten pak obvykle zeje prázdnotou, protože zaměstnanci buď nemají čas jej využít, nebo se jej využívat bojí. Vždyť, kdo by chtěl šéfovi a kolegům na očích předvádět, že zrovna nemá co na práci?

Podobně jsou na tom takové vysoce vyhraněné benefity jako stánek s fair-trade sladkostmi, firemní čajovna či spací kapsle. Co na tom, že po bonbónech se vám kazí zuby, než na čaj zajdete raději po práci na pivo a zavřít oko uprostřed kanceláře a hektického pracovního dne by se vám stejně nikdy nepodařilo? Váš štědrý zaměstnavatel vás přeci obdaroval a to, že benefit není zrovna podle vašeho gusta, je už jen váš problém.

Vymyslet se toho ale dá spousta i nad rámec pracoviště. Můžete jít společně se svými kolegy a šéfem třeba do kina – na film, který už jste viděli, nebo, na který by vás samotného nikdy nikdo nedonutil jít. A nejlépe třeba večer po pracovní době, kdy jste chtěli spíše než s kolegy tužit vztahy se svou rodinou, kterou jinak celý den nevidíte. Budovat vztahy s kolegy ale můžete třeba i o víkendu na nějakém pěkném teambuildingu. Vždyť co je lepšího než překonat svou panickou klaustrofobii při nějakém tom amatérském speleologickém průzkumu nebo si třeba společně zabubnovat na africké bubny. Po tom jste přece vždycky toužili! Nebo ne?

Všechny podobné snahy přitom, zdá se mi, zapomínají na jednu důležitou věc. Jejich příjemci totiž není parta dětí v předškolním věku, na které je třeba dohlížet a kterým je třeba vymýšlet program. Zaměstnanci jsou dospělí lidé s vlastním názorem a vlastními preferencemi. Do práce většinou nechodí proto, aby si zaskákali na trampolíně nebo si vypili šálek lahodného čaje. Práce je pro ně především zdrojem příjmu (a v lepším případě také seberealizace). Z krásného výhledu z jeho kanceláře se zaměstnancova rodina nenají a výhra v šipkách nad kolegy hypotéku nezaplatí.

A tak se vracíme ke starému známému moudru, že nejlepším benefitem je zaměstnance za jeho dobrou práci také především adekvátně dobře odměnit. V Ekospolu to tak děláme už od samého začátku. Záleží nám na tom, abychom v našem oboru byly firmou, která své lidi platí nejlépe. A že se taková strategie vyplácí, dokládají tisíce a tisíce uchazečů, kteří se hlásí na každé uvolněné místo u nás. Když totiž člověk lidi dobře zaplatí, oni sami už budou nejlépe vědět, jaké benefity si za své peníze pořídit. Třeba si koupí i tu trampolínu – domů pro své děti.

 

Autor: Evžen Korec | úterý 15.11.2016 9:10 | karma článku: 22,40 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Evžen Korec

Realitní bublina? To je pěkná blbina!

Realitní bublina na českém trhu není, protože ani spekulanti nemají co kupovat. Ceny nových bytů rostou úplně z jiných příčin.

6.6.2018 v 8:05 | Karma: 23,65 | Přečteno: 1460x | Diskuse| Ekonomika

Evžen Korec

Bruselský diktát opět útočí. Pod palbou jsou brčka a uchošťoury

Tak zde máme další regulační nápad Evropské komise: návrh zakázat používání plastového nádobí, příborů, brček, vatových tampónů a dalších jednorázových předmětů z plastu.

30.5.2018 v 14:34 | Karma: 41,81 | Přečteno: 3455x | Diskuse| Politika

Evžen Korec

Zrušte daň z nemovitosti. Ušetří čtyři miliony domácností

Poslední dny zbývají do zaplacení daně z nemovitých věcí, termín vyprší poslední květnový den. Jakmile opadne shon z posílání peněz na poslední chvíli, měla by se otevřít otázka, zda je tato daň v dnešní době vůbec potřeba.

29.5.2018 v 8:25 | Karma: 34,02 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Ekonomika

Evžen Korec

Nakopnutý holub na cestě k první vraždě

Další nedávno objevené případy množíren psů a týrání zvířat rozvířily debatu o případném zpřísnění zákona o ochraně zvířat.

11.5.2018 v 10:52 | Karma: 23,01 | Přečteno: 854x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Evžen Korec

Mrzačení zvířat ve službách módního průmyslu

Dýchavičný nebo chrápající buldoček často vyvolá bujarý smích širokého okolí. Málokomu z těch, kteří se na psí účet baví, ovšem dojde, že je svědkem nikoliv komického, ale tragického obrazu nevhodného šlechtění psích plemen.

19.3.2018 v 8:14 | Karma: 22,11 | Přečteno: 540x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 19,27
  • Průměrná čtenost 4181x
RNDr. Evžen Korec, CSc. (* 1956)

Vystudovaný biolog, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky. Z původní kariéry vědce však zamířil k podnikání. Dnes je generálním ředitelem a majitelem developerské společnosti EKOSPOL, jednoho z největších stavitelů bytů v České republice. Je autorem publikace mapující zajímavosti o pozemcích ve světě i v ČR Pozemky ukrývají poklady, unikátního průvodce koupí bytu, Koupě bytu pod lupou a úspěšné knihy o investování do nemovitostí Co je v domě, není pro mě! V roce 2015 se stal ředitelem a majitelem ZOO Tábor, která se zaměřuje na ochranu ohrožených druhů zvířat. O jedinečném příběhu znovuotevření ZOO Tábor vypráví jeho kniha Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Dále je spoluauterm knih Noční život v ZOO Tábor a Jak prodloužit život vašeho psa. Je obdivovatelem Henryho Forda. Má manželku a syna. Evžen Korec je velkým milovníkem zvířat, přírody, inteligentního humoru a smaženice.