V centru Brna zmizí další zeleň.

Kdykoliv se přihlašuji na net, dívám se i na zpravodajství.

Dnešní ranní zpráva:http://zpravy.idnes.cz/novy-parkovaci-dum-v-centru-brna-bude-mit-na-strese-kapli-pk9-/brno.asp?c=A090527_1196724_brno_dmk  zní optimisticky. Uprostřed Brna vznikne další parkovací dům.  V článku mě zaujalo  a zaskočilo několik věcí.  

Zaprvé je to vykácení několika stromů. Stromy jak známo vytváří příjemné prostředí, udržují klima, zachycují polétavé částice, v létě je pod nimi příjemný stín.  Nám je jedno jestli o jeden či dva stromy méně, beton je přece více??

Budova parkovacího domu bude postavena v historickém centru. Prý 200 parkovacích stání. Znamená to, že 200 automobilů bude projíždět po již tak zatíženém centru, aby zde mohlo zaparkovat. Každé město na západ od našich hranic se snaží právě takové auta dostat z historického centra. My jak vidno je nacpeme naopak dovnitř.  

V článku se dále naráží na dispozice budovy. Snad její prostory budou uzpůsobeny lépe než ty na rohu Kounicovy a Moravského náměstí , kde je také parkovací dům. Ten však není využíván, protože i menší vozy zde mají problémy s najížděním. Opět totiž zaostáváme za zeměmi na západ od našich hranic. Zde se již nějaké to desetiletí staví parkovací domy , ve kterých se manipuluje s vozy jako šuplíky, tedy bez zbytečných nájezdových ramp, které zabírají nejvíce místa.

Shrnutí: Primátor se holedbá jak tenhle parkovací dům bude rychle postaven, ale já z toho nemám dobrý pocit. Něco mi tu smrdí. Beton a auta. 

 

Autor: Adam Kopečný | pondělí 1.6.2009 9:50 | karma článku: 10,68 | přečteno: 856x