Únor bílý pole sílí a chodníky kloužou

Několik dní trvá téměř nepřetržité sněžení v některých oblastech naší země.

A několik dní trvá přestřelka ohledně úklidu chodníků a zodpovědnosti za případné zranění.

Jistě je správné, že zodpovědnost se navrátila na majitele, tedy obec. Obce se však začly bránit, že není kapacitně možné obstarat kilometry chodníků v krákém čase a třeba i několikrát denně. Starý způsob, kdy se o chodníky starali majitelé přilehlých domů je rychlý a aktuální podle stavu. Objevují se návrhy na to najímat brigádníky, nezaměstnané. 

Proč však dosud nikdo nevyslovil myšlenku s tím, že obce uzavřou s majiteli přilehlých domů dohodu či smlouvu o pomoci.  Majitel domu by tak aktuálně mohl reagovat na stav chodníku a odstranění případného sněhu. Odměnou by pak byly nějaké kompenzace od města. Město by nemuselo najímat brigádníky, zajištovat  techniku, která je využitelná jen některé roky.

Z hlediska právního při případném úrazu by se postižený dohadoval s městem, to by se potom srovnávalo s vlastníkem domu.

Snad jen dovětek. V silničním zákoně je že každý musí uspůsobit své chování  stavu vozovky. Něco podobného by mělo platit i na chodníku. Pokud po něm jdu, a je tam metr sněhu, tak se přece nebudu chovat jako by bylo 30 stupňů nad nulou.  V severských zemích se dokonce počítá s tím, že je sníh na ulicích a pokud někdo spadne, je to jeho problém.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Kopečný | pátek 20.2.2009 9:59 | karma článku: 14,89 | přečteno: 919x