Reinkarnace

Odpolední směna se chýlila ke konci. Někteří zaměstnanci už se odebrali do sprch a do šaten. Uklízel jsem ještě trochu ponk, když přišel Milan. „Podívej, co mám!“ vytáhl z igelitky pistoli, krásný kus matně se lesknoucí hladce vyleštěné oceli, vonící olejem, ve které se odrážely záblesky světel stropních zářivek.

„Kde jsi to vzal?“ tázal jsem se udiveně a potěžkal zbraň v ruce.

¨“Jsem členem střeleckého klubu, jezdím na závody ve sportovní střelbě.“ vysvětlil Milan. „Tohle je už druhá pistole, kterou mám, stála spoustu peněz….ale co dneska nestojí spoustu peněz- a když už chceš něco dělat, všechno něco stojí..“

„Můžu se podívat?“

„Klidně si ji rozeber a slož, není to až tak moc složitý“ dovolil mi Milan. Obdivoval jsem přesnou mechaniku, dokonalou práci a kvalitní materiál, z kterého byla zbraň vyrobena a vzdal jsem hold umu, důvtipu a inteligenci těch, kteří toto důmyslné zařízení vymysleli.

Sportovní střelba by mě bavila, kdyby se mi ovšem už několik let netřásly ruce a kdybych lépe viděl- se šesti dioptriemi to není dost dobře možné. Takže mi nezbývá, než Milanovi a celému úspěšnému místnímu klubu držet palce v soutěžích a gratulovat k úspěchům.

 

Jenomže- tomuto krásnému a ušlechtilému sportu po celá staletí předcházelo úplně jiné využití zbraní. Nejprve se lidé mezi sebou pobíjeli, mrzačili a znetvořovali palicemi a kyji, později kopími, píkami,halapartnami, meči, luky, šípy a samostříly, po vynálezu střelných zbraní se pak už masově vyvražďovali po stovkách, tisících a milionech. Jako zapřísáhlý pacifista jsem touto historií, postavenou zejména na násilí, bojích a válkách upřímně zdrcen a zděšen, zejména po zjištění, že od poslední kruté války uběhlo pouhých několik desetiletí a lidé jsou i přes vzdělanost a obecný pokrok stále stejní. Stále ještě jsou státy, které cítí nutnost vojensky vnikat na cizí území a „dělat tam pořádek“

Z toho vyplývá, že i když jsme jako kluci obdivovali vojáky a hráli si na ně, s přibývajícími lety dospívání a přemýšlení jsem dospěl do stadia, ve kterém bych neoblékl cokoli vojenského, zejména protivné jsou mi maskáčové kalhoty a džípy s vlaječkami. O uniformách jsem se ostatně už zmínil v jedné ze starších povídek, a ač se mi štěstí v životě většinou vyhýbá, poštěstilo se mi v době, kdy jsem byl mladý a když ještě byla vojenská služba povinná vyhnout se jí formou vymodlené „modré knížky“, takže jsem se do nenáviděného oblečení navlékat nemusel.

Jak jsem tak často přemýšlel o příčinách svého odporu k čemukoli vojenskému, jak jsem začal všechny armády považovat za zločinné organizace, roznášející smrt a zmar, naskytla se mi zhruba před třiceti lety možnost navštívit baltské pobřeží Německa.

Přímořské město Rostock je půvabné centrum severoněmecké oblasti. Navštívil jsem je od té doby vícekrát, ale ona první návštěva znamenala pro mne menší šok. Jen jsem vyšel z nádraží na malé kulaté náměstí s parkovou úpravou, hned jsem nabyl dojem, že ,,tady už jsem někdy byl“. Prostředí mi bylo důvěrně známé, přestože jsem zde byl poprvé v životě. Později při procházce městem jsem téměř vždy přesně odhadl, že za křižovatkou vlevo bude park a kousek dál malé náměstí s nějakým sousoším – a bylo! Při pohledu z okna hotelu na protější domy a na oblaka, letící vysoko na pobaltském nebi jsem si říkal „Tady jsem byl!“. Vše se zdálo být důvěrně známé, jako když se po letech člověk vrátí do rodného města, ve kterém strávil dětství a mládí, než ho osud odvál jinam…

„Že by na té reinkarnaci něco bylo? Že bych v minulém životě byl Němec?“ říkal jsem si tehdy. Travnatá rovinná pláň mezi Rostockem a Warnemunde byla z větší části zastavěna paneláky, ale malé půvabné domečky v přímořském letovisku i bílé vily s bílými dřevěnými verandami na pobřeží mi opět byly nesmírně povědomé, stejně jako nádherné nekonečné široké písčité pláže a rybářské kutry v přístavu. Bylo to všechno velmi podivné. Na reinkarnaci nevěřím, ale zde jsem byl velice zviklán. Co když můj silný odpor k armádě a k uniformám souvisí s mým bývalým životem? Co když jsem jedna z oněch miliónů obětí, které Hitler a jeho parta nahnali na světová bojiště a já jsem bídně zahynul někde v mrazu a v blátě ruskou, americkou či britskou střelou? Mohl jsem také být Židem, kterého se statisíci jinými Židy němečtí vojáci odstřelili u nějaké zdi či odvezli do Osvětimi či jiného tábora? Tyto otázky už dnes nikdo nezodpoví.

V zamyšlení jsem vrátil Milanovi jeho zbraň. „Je to skvělá pistole Milane“ řekl jsem, „kdyby tak ještě všechny zbraně světa sloužily jen sportovním účelům, to by byl na Zemi klid! Ale až budete mít někde poblíž nějaké závody, řekni mi to, přijdu se podívat“.

Zavřel jsem šuplík s nářadím, zhasl zářivku nad ponkem a odešel s Milanem do šaten.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kopáček | pondělí 23.5.2011 14:42 | karma článku: 8,23 | přečteno: 938x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/