Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O deregulacích

Předesílám, že až když jsem následující článek poslal do několika deníků (nejsem si jistý, zda jej otiskly, nekupuji tisk pravidelně a jak píši v závěru článku – toto téma se pravicí ovládaným redaktorům asi moc nezamlouvá), vyšli do ulic Francouzi s pádnými protesty proti důchodové reformě. Když nám naši politici opět – pokolikáté už? – lhali, že na západ od nás se běžně chodí do důchodu v 65.letech, sklopili Češi uši a bez protestů pracují do úmoru. Totéž platí o neúnosném zdražování nájemného a všeho, co se týká bydlení. Kdyby v cizině činili takové skoky v nájemném a kdyby  byli nájemníci bez ochrany předhozeni bytovým vyděračům, neobešlo se by to bez protestů, ne-li revolucí. Češi opět bez protestů platí a platí. Závidím Francouzům jejich hrdost, která jim sice asi není nic platná- jejich vláda si proti vůli národa stejně prosadí svou – ale alespoň se sami za sebe nemusí stydět.

 

 

O „deregulacích“

 

 

V posledních letech stále častěji slyšíme vyhrožování nejen soukromých  majitelů bytových domů, ale i od vedení městských a obecních úřadů, že „regulované“ nájemné bude pro občany zrušeno, a že si majitelé budou moci účtovat, kolik budou chtít.. V jedněch novinách dokonce psali, že senioři se budou muset ze svých domovů vystěhovat. Vyzývali čtenáře, aby napsali svůj názor, jak by stát těmto lidem mohl pomoci,aby nepřišli o střechu nad hlavou.

Slova „regulace“ a „deregulace“ dávám do úvozovek proto, že ač jsem poměrně dlouho na světě, nikdy jsem neslyšel o tom, že by nájemné bylo někdy nějak regulováno. Bylo vždy dáno – stěhoval jsem se celkem třikrát a vždy mi řekli – budete platit tolik a tolik. Tím to končilo a nebyly s tím žádné problémy. Zde jde zřejmě o pouhou zástěrku k bezostyšnému zdražování nájemného, a to nejen seniorům. Nájemné vyšší než výdělek, neřkuli důchod, je absurdní nesmysl a je obzvláště bolestivé, že vláda jde vyděračům na ruku. Žádný režim od Habsburků přes Masaryka, Hitlera ani komunisty si to zavádět nikdy nedovolil. Když se podívám do Annonce na nabídky nájemních bytů, vstávají mi hrůzou vlasy na hlavě. Důchodci jsou sice nejvíce, ale zdaleka ne jedinou ohroženou skupinou obyvatel. Nikoli bezdůvodně se domnívám, že zde jde o naprosto neomluvitelnou a zrůdnou formu vydírání lidí, kteří se nemohou bránit. Vydírání byl vždy odporný zločin a stát by takové trendy nejen neměl trpět, ale vyděrače přísně trestat. Zde nejde o trh, jak se nám majitelé nemovitostí snaží namluvit. Trh lze uplatnit u věcí,které můžeme, ale nemusíme mít – u auta, pobytového zájezdu, nejrůznějšího zboží či cen v restauracích, ale bydlet se musí. Výměna bytu většinou není možná, tak musíme platit, co si majitel řekne, nebo jít pod most. Že při českých dělnických platech, v době krize ještě menších než jindy, jde o sprostotu prvního řádu, je na bíledni.

 

A jak by stát mohl pomoci? Zdá se, že ze strany státu není k pomáhání vůle. Jinak už by už dávno učinil nějakou rozumnou hranici, strop, nad kterou by nájemné nemohlo stoupat – jinými slovy zavést regulaci i tam, kde jsou dnes nájemníci sužováni naprosto nehoráznými poplatky. Bral by v potaz nejen výši důchodů, ale též průměrných výdělků nájemníků. V nájemních bytech nebydlí žádní milionáři, jak se nám snaží namluvit vedení Sdružení majitelů činžovních domů, tito bohatí lidé si už dávno postavili rodinné vily v satelitních městečkách. Bydlí tu především dělníci s desetitisícovými platy. Z jejich pohledu je přemrštěné už i to „regulované“ nájemné.

 

Při debatách se svými pravicově orientovanými příbuznými a přáteli na toto téma jsem bombardován argumenty jako že  „V Německu dávají za nájemné až půl platu“. Když namítnu, že já dávám půl platu už nyní, za to „regulované“, a že až budu mít příjmy jako Němci, dám klidně třeba třičtvrtě platu, protože za ten zbytek pohodlně uživím rodinu, nejsem zpravidla vyslechnut do konce. Bývám doslova ukřičen poukazem na současné ceny nemovitostí a jejich údržbu. No – já jsem takové nesmyslné, absurdně přemrštěné ceny nezaváděl.Údajně za tím stojí ta vysněná Evropská unie. Ostatně prodávat za miliony nemovitosti a byty,které prodávající ani nepostavil, ani nefinancoval, považuji za sprosťárnu a zlodějnu, zvanou České vydřidušství prvního řádu.

Už před několika lety bylo komisí odborníků vysloveno zjištění, že současné ‚regulované“ nájemné plně pokrývá náklady na údržbu, ba dokonce přináší jistý zisk. Jenže vykládejte to zfanatizovaným pravičákům! V obhajování vlastního okrádání jsme mistři světa!

Připouštím, že u nově postavených nemovitostí je to o něčem jiném, ale to souvisí s výše zmíněnými současnými cenami. Zde jsem chtěl upozornit na situaci lidí, kteří ve svých bytech žili spokojeni celé generace a najednou je hamižnost majitelů připraví o snad jedinou jistotu v dnešní nejisté době – o domov…

 

Nepředpokládám, že tento příspěvek zveřejníte, protože to nejsou slova, jdoucí dnešním mocným pod nos, ale pokud tak učiníte, už se těším na křečovité dopisy pravicových fanatiků, jak se mi to při podobné příležitosti stalo před několika lety po zveřejněném příspěvku na podobné téma.

 

(Zasláno deníkům MF Dnes a Nymburský deník)

Autor: Pavel Kopáček | středa 27.10.2010 19:09 | karma článku: 14,58 | přečteno: 829x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/