O deregulacích

Předesílám, že až když jsem následující článek poslal do několika deníků (nejsem si jistý, zda jej otiskly, nekupuji tisk pravidelně a jak píši v závěru článku – toto téma se pravicí ovládaným redaktorům asi moc nezamlouvá), vyšli do ulic Francouzi s pádnými protesty proti důchodové reformě. Když nám naši politici opět – pokolikáté už? – lhali, že na západ od nás se běžně chodí do důchodu v 65.letech, sklopili Češi uši a bez protestů pracují do úmoru. Totéž platí o neúnosném zdražování nájemného a všeho, co se týká bydlení. Kdyby v cizině činili takové skoky v nájemném a kdyby  byli nájemníci bez ochrany předhozeni bytovým vyděračům, neobešlo se by to bez protestů, ne-li revolucí. Češi opět bez protestů platí a platí. Závidím Francouzům jejich hrdost, která jim sice asi není nic platná- jejich vláda si proti vůli národa stejně prosadí svou – ale alespoň se sami za sebe nemusí stydět.

 

 

O „deregulacích“

 

 

V posledních letech stále častěji slyšíme vyhrožování nejen soukromých  majitelů bytových domů, ale i od vedení městských a obecních úřadů, že „regulované“ nájemné bude pro občany zrušeno, a že si majitelé budou moci účtovat, kolik budou chtít.. V jedněch novinách dokonce psali, že senioři se budou muset ze svých domovů vystěhovat. Vyzývali čtenáře, aby napsali svůj názor, jak by stát těmto lidem mohl pomoci,aby nepřišli o střechu nad hlavou.

Slova „regulace“ a „deregulace“ dávám do úvozovek proto, že ač jsem poměrně dlouho na světě, nikdy jsem neslyšel o tom, že by nájemné bylo někdy nějak regulováno. Bylo vždy dáno – stěhoval jsem se celkem třikrát a vždy mi řekli – budete platit tolik a tolik. Tím to končilo a nebyly s tím žádné problémy. Zde jde zřejmě o pouhou zástěrku k bezostyšnému zdražování nájemného, a to nejen seniorům. Nájemné vyšší než výdělek, neřkuli důchod, je absurdní nesmysl a je obzvláště bolestivé, že vláda jde vyděračům na ruku. Žádný režim od Habsburků přes Masaryka, Hitlera ani komunisty si to zavádět nikdy nedovolil. Když se podívám do Annonce na nabídky nájemních bytů, vstávají mi hrůzou vlasy na hlavě. Důchodci jsou sice nejvíce, ale zdaleka ne jedinou ohroženou skupinou obyvatel. Nikoli bezdůvodně se domnívám, že zde jde o naprosto neomluvitelnou a zrůdnou formu vydírání lidí, kteří se nemohou bránit. Vydírání byl vždy odporný zločin a stát by takové trendy nejen neměl trpět, ale vyděrače přísně trestat. Zde nejde o trh, jak se nám majitelé nemovitostí snaží namluvit. Trh lze uplatnit u věcí,které můžeme, ale nemusíme mít – u auta, pobytového zájezdu, nejrůznějšího zboží či cen v restauracích, ale bydlet se musí. Výměna bytu většinou není možná, tak musíme platit, co si majitel řekne, nebo jít pod most. Že při českých dělnických platech, v době krize ještě menších než jindy, jde o sprostotu prvního řádu, je na bíledni.

 

A jak by stát mohl pomoci? Zdá se, že ze strany státu není k pomáhání vůle. Jinak už by už dávno učinil nějakou rozumnou hranici, strop, nad kterou by nájemné nemohlo stoupat – jinými slovy zavést regulaci i tam, kde jsou dnes nájemníci sužováni naprosto nehoráznými poplatky. Bral by v potaz nejen výši důchodů, ale též průměrných výdělků nájemníků. V nájemních bytech nebydlí žádní milionáři, jak se nám snaží namluvit vedení Sdružení majitelů činžovních domů, tito bohatí lidé si už dávno postavili rodinné vily v satelitních městečkách. Bydlí tu především dělníci s desetitisícovými platy. Z jejich pohledu je přemrštěné už i to „regulované“ nájemné.

 

Při debatách se svými pravicově orientovanými příbuznými a přáteli na toto téma jsem bombardován argumenty jako že  „V Německu dávají za nájemné až půl platu“. Když namítnu, že já dávám půl platu už nyní, za to „regulované“, a že až budu mít příjmy jako Němci, dám klidně třeba třičtvrtě platu, protože za ten zbytek pohodlně uživím rodinu, nejsem zpravidla vyslechnut do konce. Bývám doslova ukřičen poukazem na současné ceny nemovitostí a jejich údržbu. No – já jsem takové nesmyslné, absurdně přemrštěné ceny nezaváděl.Údajně za tím stojí ta vysněná Evropská unie. Ostatně prodávat za miliony nemovitosti a byty,které prodávající ani nepostavil, ani nefinancoval, považuji za sprosťárnu a zlodějnu, zvanou České vydřidušství prvního řádu.

Už před několika lety bylo komisí odborníků vysloveno zjištění, že současné ‚regulované“ nájemné plně pokrývá náklady na údržbu, ba dokonce přináší jistý zisk. Jenže vykládejte to zfanatizovaným pravičákům! V obhajování vlastního okrádání jsme mistři světa!

Připouštím, že u nově postavených nemovitostí je to o něčem jiném, ale to souvisí s výše zmíněnými současnými cenami. Zde jsem chtěl upozornit na situaci lidí, kteří ve svých bytech žili spokojeni celé generace a najednou je hamižnost majitelů připraví o snad jedinou jistotu v dnešní nejisté době – o domov…

 

Nepředpokládám, že tento příspěvek zveřejníte, protože to nejsou slova, jdoucí dnešním mocným pod nos, ale pokud tak učiníte, už se těším na křečovité dopisy pravicových fanatiků, jak se mi to při podobné příležitosti stalo před několika lety po zveřejněném příspěvku na podobné téma.

 

(Zasláno deníkům MF Dnes a Nymburský deník)

Autor: Pavel Kopáček | středa 27.10.2010 19:09 | karma článku: 14,58 | přečteno: 829x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61

Pavel Kopáček

Na pohřbu

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52