Drobásky po kapsách - kapitola 29 - Domů! - závěrečná část

A už zase sedím ve vlaku a se silným pocitem palčivé nostalgie opouštím město.  Vlak projíždí zvolna kolem dílny za pátým peronem, míjí přejezd  Starokolínské ulice a vjíždí na železný most přes řeku. Co jsem se tu nachodil! Načerno, protože je tu zákaz…

Na druhé straně řeky mizí v dálce pobřežní cesta k Háninu, kam jsme chodívali s dědečkem na procházky, když jsem byl malý kluk. Projíždíme čtvrtí, kde jsme kdysi bydlívali a za ploty továren na konci města se vlak konečně rozlétne do krajiny.  Nic naplat, ať už mám pocity jakékoli, tohle město už není mým domovem. Mám vlastní domácnost, bydlím se ženou, která mě má ráda a zanedlouho už budu mít svou rodinu. Jsou to velmi zvláštní pocity. Já budu tátou! Já, který už v něco takového vůbec nedoufal!

A  tak, přestože se mi po mámě, sourozencích a kamarádech mocně stýská, sedím pokojně na sedadle a ponuře sleduji krajinu. Velký Osek - tady jsem byl v létě u Sluků na večírku. Copak asi dělají? A co přítel Polešovský, Zbyněk Rákosník a jiní kamarádi ?

Vlak uhání k Poděbradům. Tohle je nádherné město! Tady by mě bavilo žít! Pořád se zde něco děje, je tu spousta nádherných kavárniček, koncerty, divadlo, v létě skvělé koupaliště…jenže tady je strašně drahé bydlení..a koneckonců, bydlet mám kde.

V Nymburce se snažím nevnímat jedno z  nejohyzdnějších nádraží, jaké znám. Raději si zajdu do hospody naproti nádraží na dvě piva, než mi pojede lokálka domů. Domů…..

 

V Křinci v roce  2004-2007

 

 

 

 

 

 

Doslov:

 

Vážení čtenáři,

Dostala se vám do zorného pole knížka, psaná nikoli pro vysoký zisk, ani pro pochybnou gloriolu pomíjející a nestálé slávy, ale pro radost, úsměv i k zamyšlení. Je psána nenáročným, ‚lidovým‘ stylem, leckdy lehce naivním a nelibozvučným pro různé ty zkostnatělé kritiky a lektory, kteří moje první pokusy o její vydání opepřili posudkem, po jehož přečtení jsem byl ještě menší, než jsem- a to mi matka Příroda moc centimetrů nenadělila….

 

Smysl díla se pokusím nastínit citátem slavného amerického spisovatele Johna Steinbecka: Lidé se ničí ctižádostí, nervozitou a hrabivostí. Všichni takzvaně úspěšní jsou nemocní lidé, žaludky v nepořádku, duše černé. Věci, které na lidech obdivujeme – laskavost, štědrost, otevřenost, poctivost, pochopení a cit jsou v našem řádu považovány za doprovodný jev neúspěchu. Rysy, které se nám protiví – vychytralost, chamtivost, hrabivost, lakomství, domýšlivost a sobectví jsou rysy úspěchu.

 

Steinbeck napsal tyto postřehy v knize ‚Canerry Row‘ v roce 1945. Domnívám se však, že jde o myšlenky nadčasové, neboť jednání jistých skupin polistopadových zbohatlíků v mé zemi, kteří zaměnili slušnost, takt a ohleduplnost za bezostyšné hrabání peněz je už natolik snobské, že vylučují z ‚lepší‘ společnosti jedince, nevlastnící drahý dům, poslední model auta, počítač s internetem, mobil, tetování, náušnice, piercing, nehrají tenis a golf, nejezdící na exotické dovolené atd.

Původně jsem chtěl ušetřit čtenáře těchto chmurných postřehů a psát úsměvné dílko o obyčejných lidech, kteří zůstali tolik ‚nad věcí‘, že netouží být ‚in‘, neuznávají otřepané, rádobyhumorné heslo o ‚penězích až na prvním místě‘, ale ač jsem se snažil, nevyhnul jsem se jim. Patří k životu a své místo v něm bezesporu mají.

Přesto ve většině příběhů jste našli především zábavné a oddechové čtení pro ukrácení dlouhé chvíle. Nic víc a nic méně jsem psát nechtěl.

Pokládám si za čest upozornit čtenáře na fakt, že oproti převládající, převážně importované literární, televizní a jiné produkci posledních let se v knížce nevyskytuje ani jedna zbraň, dekadence, sprostota a vulgární násilí.  Snad proto v dnešní době kulturní degenerace jsem na ni nenašel nakladatele a existuje pouze v této počítačové verzi.

 

Omluvte záměrnou nestylovost a nesourodost tohoto příběhu.. Bylo by směšné hledat sourodost a stylovost v tom obrovském divadle, zvaném Život. Kdyby ji mělo, bylo by divadlem neskonale nudným a skličujícím, stejně jako by jím byl život, nalajnovaný podle pravítka a předepsaných norem.

 

Váš autor.

 

 

 

 

 

 

Pár slov autora na závěr.

Ještě než jsem původní strojem psaný rukopis tohoto příběhu přepsal do počítače, pročítalo jej několik mých blízkých přátel a poskytlo mi celkem slušná ocenění. Nejsem si jist, zda tak činili z kamarádské obavy, aby mě svým skutečným názorem neranili v mém sebevědomí a ‚mazali med‘, nebo zda se jim to skutečně líbilo. Ne každý pochopí značnou nadsázku a satirický náboj díla. Uvedu jen některé citáty z dopisů, které mi poslali:

Přečetla jsem tvůj román jedním dechem. Chtěla jsem rukopis předat svému nakladateli, ale ten bohužel nechce o nových autorech ani slyšet a do rukopisu se odmítl byťjen podívat. Dnes je pro začínající autory těžká doba a vydat knihu je téměř nemožné.Mě se to podařilo, přeji ti totéž. Ty psát umíš! Máš talent, který oceňuji, jinak bych se tvými výtvory vůbec nezabývala, protože na to nemám čas. Nevzdávej to a piš, piš, piš!

Irena Fuchsová, spisovatelka.

 

Pavle, tvůj příběh mi připomíná díla Hrabala a Párala, které mám rád. Jsou rovněž ze života a z prostředí malých českých lidí. Moc se mi to líbilo.

Jirka Dojčiak,kamarád

 

Jsem hrdá na to, že jsem s Tebou kdysi stávala na prknech, která znamenají svět. Tvé knížky jsou plné lidskosti a života, mají spád, syžet, nápady a určitou stylovost. Doufám, že se najde malé nakladatelství, kde budou mít pro Tvou tvorbu pochopení.

Květa Vorlíčková, ředitelka mateřské školy

 

Je to poněkud drsné, ale líbilo se mi to. Je to ze skutečného života.

Soňa Minarčíková., kamarádka

 

Opravila jsem ti tam pár chyb, ale jinak je to moc dobré. Doufám, že až to vyjde, dostanu autorský výtisk.

Pavla Kopáčková, profesorka němčiny. (Pokud se někomu zdá být nápadnou podobnost jmen, jedná se o mou neteř).

 

 

Doufám, že jste pročítali knihu shovívavě. Některé příhody ani nejsou vymyšleny, skutečně se staly a jejich hrdinové skutečně existují. Mnohým jsem ani neměnil jména. Karel Fišr, Honza Pilar, Balcar, Mirek Víšek, Venca Navrátil a někteří jiní si o sobě bohužel už nepřečtou.Doufám, že se tam kdesi nahoře přimluví za úspěch tohoto dílka.

Váš Pavel Kopáček.

Autor: Pavel Kopáček | pondělí 21.6.2010 14:08 | karma článku: 8,79 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/