Drobásky po kapsách - kapitola 16. - Není nad včasné vstávání

Většinou mi vstávání nečiní žádné potíže. V dosavadním životě jsem zaspal asi třikrát. Tentokrát to ale stálo za za to...

 

Když jsem se probudil a pohlédl na hodiny, zděsil jsem se. Půl šesté!!! Honem - umýt, obléknout (zuby nechám na večer), autobus už nestihnu, tak jsem vytáhl kolo a šlapal jsem tmou jako o závod přes celé město. Bylo mi divné, že všude panuje podivný klid. Žádné davy lidí, cestujících do práce, žádná dopravní špička. Tiché ulice, na Starokolínské dokonce mrtvé prázdno. Nikde ani živáčka. Vybuchla snad neutronová bomba? V kanceláři šéfa byla tma, dílna zamčená. Ani v sousední zubařské ordinaci dentisty Šimka se nesvítilo jako obvykle. Co se to sakra děje? Od osamělé lampy sem dopadalo trochu světla, špinavý sníh zábl do nohou.

Podíval jsem se na hodinky. Čtvrt na sedm! Nikde nikdo!  Pak mi svitlo. Plácl jsem se do čela. ,,Já vůl!“  Proč jsem se ráno nechal zblbnout od Honzy na to svinstvo ‚čůčo‘! Vždyť je sice čtvrt na sedm, jenomže VEČER!!!

Když jsem celý zpitomělý přišel domů, zmocnila se mě únava, svlékl jsem se, lehl si do postele –a usnul jako špalek. Když jsem se vzbudil, myslel jsem si logicky, že je ráno a že jsem zaspal….

Zničeně jsem, teď už pomalu, šlapal přes město zpátky k domovu. Teď ještě zbývá, aby zazvonil Jacek a tahal mě na pivo! Už takhle jsem totálně zpitomělý.

A opět mě přepadly myšlenky na to, že takhle už žít nechci. Nejsem ještě úplně starý, není mi ještě ani čtyřicet.  Jak dopadnu v pokročilejším věku, jestli toho nenechám? Vždyť blbnu už teď…Dorazil jsem domů, uklidil kolo do sklepa a vyjel výtahem k sobě do pátého patra.

„Kde se couráš, tebe taky dopadnout doma, to je umění!“

Na schodech před mým bytečkem sedí Petr Klimeš s půvabnou tmavovláskou v černé minisukni a bílé krajkové blůzičce, na příslušných místech příslušně vypnuté. Při pohledu na její hluboké oči najednou znejistím a honem odemykám, abych se převlékl z pomačkaných montérek, zatímco ti dva si dělají pohodlí v obýváku.

„Tady Irenka by si ráda poslechla nějakou pěknou muziku, tak nám tam něco pěknýho pusť. A abychom tě tady nepřepadli jen tak naprázdno, tak tady to otevři,“ vytahuje z igelitky sedmičku modrého portugala.

Nalil jsem tři skleničky a přemýšlel, co se tak může líbit takovýmhle krasotinkám. Přehrabával jsem se ve své sbírce cédéček. Tvrdý rock jistě ne, jazz taky ne, Beatles tahle mladá generace snad už ani nezná, tak snad nějakou náladovku? Dal jsem do přehrávače Nata King Cola, zabořil jsem se do křesla a upil výtečného vínka. ,,Dali byste si k tomu třeba brambůrky? Nebo olivy s ančovičkama? S paprikou došly.“

Irenka jen mlčí a záhadně se usmívá a Petr mě bere stranou. ,,Hele, jmenovče a kamaráde, asi ti už svítá, co bych na tobě chtěl. Nebudeš škodnej, neboj se. Já ji nemám kam vzít, doma je stará a u nich je pořád plno, je to taková početná rodina, že tam není chvilka soukromí. Kdyby bylo léto, tak je to něco jinýho , to zalezem někam do lesa, ale co teď? Tak my si za chvilku zalezeme do toho vedlejšího pokojíku, jo?“

Co jsem měl dělat? Kamarádi občas zneužili toho, že mám byteček sám pro sebe a vodili si ke mně svoje náhodné či stálé milenky. Kdybych někdy začal mluvit, je půl města rozvedeno…Někdy jsem se sebral a šel do kina či na pivo, někdy, tak jako dnes, si zapnu nějakou hudbu, televizi, nebo jen rádio a něco si čtu, zatímco ve vedlejším pokojíku si některý z přátel užívá. Za půl hodinky nezávazného klábosení se Petr důvěrně sklonil k Irence a něco jí zašeptal do ouška. Trochu se začervenala, ale oba se zvedli a zmizeli za dveřmi. Pomalu jsem dopíjel červené vínko, vypnul jsem přehravač cédéček a zapnul televizor. V dnešní době je nutné pečlivě vybírat programy. Inflace detektivek mi tento žánr téměř znechutila, tak dávám přednost spíše komediím, soutěžním pořadům a zpravodajství. Program nebyl ještě ani v polovině, když Petr z pokojíku volal moje jméno. Pootevřel jsem diskrétně dveře.  ,,Co potřebuješ?“ ,,Prosímtě, přines nám sem něco k pití, jo?“

Bylo mi trochu trapně,když jsem se dvěma sklenicemi vstoupil do pokojíku. Petr držel ruku na klíně zcela nahé dívky, která se na mě dívala bez stopy studu, nabízejíc k pohledu nádherná ňadra. Roztřásly se mi ruce. Položil jsem sklenice na peřiňák a prchl zpět do obýváku.

„Ty jseš trouba,“ řekl mi později Petr při loučení. Chtěli jsme si udělat trojku, mysleli jsme, že se přidáš.“

Jsem v jistém ohledu v tomto směru konzervativní. Rozhodně nechci vypadat jako nějaký katolický puritán, ale zastávám názor, že sex je nádherná záležitost, pokud je věcí dvou lidí, kteří se mají rádi. Když v posledních letech bulvární plátky bubnují do světa nabubřelé reportáže o sexu, špatní moderátoři zábavných pořadů si sexem vylepšují ubohou úroveň svých pořadů, sex na nás řve z každé trafiky, z televize, rozhlasu i z novin, ztrácí tato libá činnost svůj intimní půvab a mě už téměř nebaví. Ono to bylo k něčemu dobré, když se o sexu mluvilo jen za zavřenými dveřmi. Měl přitažlivost čehosi tajuplného a nesmírně lákavého a vzácného, což dnes postrádá. Nicméně s Ilonkou nebo teď s Lenkou jde stále o velmi atraktivní činnost. Snad mne vzrušuje fakt, že tajná.Ilonka je vdaná a provalení vztahu by byl obrovský průšvih, a o Lence skoro nikdo neví.

Petr doprovodil Irenku domů a za hodinu se vrátil s Honzou Čerňanským a Jardou Slavíčkem, výtečnými muzikanty. Honza je skutečně vynikající kytarista, který to svého času zkoušel i s profesionály v Praze. Odborný tisk ho tehdy dokonce nazýval ‚druhým Hladíkem‘, což u zhýčkaných, náročných Pražáků byla pocta velmi významná. Je to kytarista skutečně geniální a je s podivem, že žádná z hudebních formací, ve kterých působil, moc dlouho nevydržela pohromadě. Honza pak jezdil po zábavách, kde hrály kapely jako my, a žadonil, zda by si mohl zahrát, třeba o přestávce, což se občas stalo i nám. Teď seděl na koberci se zkříženýma nohama s cigaretou v ruce, a vyprávěl o svém někdejším pražském působení.

„Kluci, buďte rádi, že máte svoji práci a svoje řemeslo. Ono to s tím profihraním je takový vysněný pozlátko, ale kdybyste viděli, co je za tím špíny! Ty zákulisní intriky a machinace! Jeden na druhýho se na jevišti směje, ale v zákulisí vás podrazí bez žádnejch skurpulí, jenom aby ON byl ten lepší a tím i líp placenej, dostal se do televize nebo natočil cédéčko…Já už měl toho předstírání a falše dost, tak jsem se vrátil pokorně k poctivý amatérský muzice a ke svý práci - a mám svatej pokoj.“

„Vono to ani v tý amatérský muzice není zrovna nejčistější,“ prohlásil Jarda Slavíček. Přivřel oči před dotírajícím dýmem. ,,V tomhle městě je asi pět nebo šest kapel. Každá má svůj okruh fanoušků, kteří na ně choděj a jezděj s nima i po zájezdech. Všechny ty kapely vedou nerovnej boj s pitomci na úřadech, co by nejradši vymýtili všechny druhy muziky ze  světa a nechali žít jenom dechovku - a snad ze strachu před světovou ostudou nechávají žít i klasiky,  i když jim asi taky nerozuměj. Co ale nechápu je to, že místo aby se ti muzikanti dohodli a aspoň trochu spolupracovali, tak zrovna tak jako ti tvoji profíci se pomlouvají, podrážejí jeden druhému nohy, vzájemně si strhávají vyvěšené plakáty na vystoupení…je to k blití…“

Zamyšleně jsme se zaposlouchali do nádherného kytarového sóla Davida Gilmoura z desky, kterou jsem pustil k podbarvení hovoru. Vychutnávali jsme tu nádheru, která zalila prostor mlčky, ale pak se kdosi vrátil k námětu.

„Voni ti Němčouři mají asi pravdu, když si dělají srandu ze slovanský nesvornosti: My jsme na sebe jak Arabové, jeden druhýho potopit, ošidit, okrást, jen aby vynikl sám. Pak to jako národ máme někam dotáhnout!“

„Krásnej příklad vidíš třeba jenom v pitomý hospodě, porovnej to u nás a v Německu,“ podával jsem prázdnou sklenici Jardovi, který držel zrovna v ruce láhev se zbytkem vína. ,,Já nejsem jinej…když někam přijdu, koukám, kde je prázdnej stůl, abych mohl bejt sám a nemusel se vnucovat k někomu cizímu. Němec hledá společnost. Vždycky si k někomu přisedne a je vítán. Udělat to u nás, jseš za vlezlýho otrapu.“

V obýváku nastalo ticho. Hudba dohrála. Zvedl jsem se a otevřel okno. Pro kouř už téměř nebylo vidět. Skaláry v akváriu vážně a klidně jezdily mezi vodními rostlinami.

Když muzikanti odešli, otevřel jsem okna dokořán, aby se vyměnil vzduch, než půjdu spát. Přemýšlel jsem o dnešním dni. Nechával jsem se omývat svěžím mrazivým vzduchem a uvědomil jsem si, že příhodu s večerním úprkem do práce, jakou jsem dnes prožil, mi nedávno kdosi vyprávěl u piva, a že se opakovala téměř úplně stejně, jak jsem ji tehdy slyšel. Vzpomínám si, jak jsem se tehdy smál, a vůbec jsem netušil, že za krátký čas se tato příhoda téměř totožně stane právě mně.

Na ulici bylo ticho, jen občas rozbředlým sněhem projelo osamělé auto. Večerním klidem bylo slyšet houkání posunovacích lokomotiv ze vzdáleného nádraží. Před vedlejším vchodem bouchla dvířka auta, zaslechl jsem několik nesrozumitelných vět a zarachocení klíčů od domovních dveří. Zavřel jsem okno a šel jsem si dát sprchu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kopáček | úterý 23.3.2010 9:30 | karma článku: 7,65 | přečteno: 628x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael chystá úder na Rafáh, evakuace tisíců lidí má zatlačit na Hamás

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  18:26

Město Rafáh na jihu Pásma Gazy začali v pondělí ráno opouštět první palestinští civilisté....

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  18:26

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Odboráři předčasně opustili jednání s vládou a svolávají velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:22

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:19

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/