Bouře

  Cestování s Martinem není pohádka.. On je stále v jednom kole, nepije a v jídle je vybíravý, proto výlety s ním jsou uspěchané, nervózní a obvykle se taky díky své impulsivní povaze s někým pohádá. Vzpomínám si, že když jsem ho kdysi doprovázel do Prahy na lékařské vyšetření, zjistil po opuštění nemocnice na Karlově náměstí, že za deset minut nám jede rychlík do našeho města a donutil mě k tomu, že jsme sprintem přeběhli Vodičkovu ulici, Václavské náměstí, Opletalovu i park před Hlavím nádražím a mokří potem a celí uřícení jsme skočili do rozjíždějícího se vlaku. Nic nedal na moje protesty, že naším směrem jezdí vlaky každou hodinu, že nemáme kam spěchat a že bychom se mohli podívat po Praze, když už jsme tady. S lítostí jsme úprkem míjeli lákavé zahrádky restaurací s vonícími jídly i historické památky a z hlavního města jsme viděli jen čekárnu v nemocnici na Karlově náměstí…

Proto, když mě Martin přemlouval k večerní jízdě do Nymburka a do Poděbrad, kde měl jakási jednání a nechtělo se mu cestovat osaměle, nebyl jsem příliš nadšený. Protože jsem ale neměl na zbytek dne žádný pevný program, nechal jsem se přemluvit a nakonec jsem s Martinem usedl do auta a jeli jsme

Zpočátku- ač počasí bylo nezvykle horké i na srpen, se nedělo nic mimořádného. V nějakém sklepním baru v centru Nymburka si Martin cosi vyjednával s barmanem a pak na internetu, umístěném v koutě baru hledal jakousi záležitost a já jsem tudíž stihl vypít sklenici vychlazeného bílého vína, což mi vrátilo svěžest do vedrem zničených údů. Za čtvrt hodiny jsme křepce nasedali s Martinem do auta a pokračovali v jízdě do Poděbrad. Kolonáda lázeňského města byla osvětlena jak korzo na Riviéře, všude bylo plno lidí a zahrádky restaurací a vináren praskaly ve švech. Poděbrady miluji a kdyby se stal zázrak, štěstí se unavilo a já se dostal k penězům, hned bych se sem stěhoval. Proti nudě v současném, bydlišti se zde stále něco děje a jen na místním koupališti bych trávil v létě celé dny….

Martin si šel jakousi záležitost vyjednat do jednoho z hotelů, kde měl schůzku s nějakým známým a já jsem zatím lelkoval u auta. Už se mezitím setmělo, ale obloha potemněla mnohem černější barvou, než jakou má pouhé letní stmívání. Nebe zčernalo jako peklo. Tak tmavé mraky jsem snad ještě nikdy neviděl. Bylo zřejmé, že se chystá nějaká velká letní bouřka. Oblohu rozčísl blesk a zvedl se silný vítr. Lidé spěšně opouštěli kolonádu. Ze stromů v lázeňském parku vítr strhl velké množství listí a drobných větví, které kroužily vzduchem a pokrylo asfalt cest.

Konečně přiběhl Martin, skočil k volantu, zabouchl dvířka a mohli jsme jet.

„Ještě musím znova do Nymburka, jen tam dám vzkaz a hned jedeme domů“ oznámil mi. Z Poděbrad do Nymburka to naštěstí není daleko, byli jsme tam během deseti minut, ale když si Martin vyřídil svou záležitost, blesky křižovaly oblohu a spustil se prudký déšť. V zatáčce u lokomotivního depa nám přes cestu padla větev, silná jak mužská paže a pro listí už nebylo vidět cestu. Silnice se vyprázdnila a po jindy frekventované komunikaci jelo před námi jen jedno osamělé auto. Vítr s námi cloumal ze strany na stranu, takže Martin musel zápasit s volantem jak na horské dráze. V Budiměřicích, když už vichřice dosáhla vysokého stupně, že jsme si připadali jak v americkém katastrofickém filmu, auto před námi odbočilo do postranní uličky a zmizelo. Zůstali jsme sami na  noční pusté silnici, šlehané prudkým větrem a bičované nápory deště. Oblohu ozařoval ohňostroj blesků. „Nezůstaneme radši někde ve vesnici, schováme auto za barák“ navrhoval jsem, ale Martin, jako vždy uspěchaný odpověděl, překřikujíc hluk bouře „Dyk jsme za chvíli doma!“.

Na křižovatce u Netřebic jsme málem přehlédli odbočku- tak byla zanesena větvemi urvanými z okolních stromů, a na poslední chvíli jsme s kvílením pneumatik otočili vůz doleva. Vítr s námi zle cloumal, řval a hrozil, že nás smete ze silnice. Na dlouhém rovném úseku silnice k Malému Vestci vichřice ještě zesílila a v otevřené rovinaté krajině středního Polabí se nerušeně rozzuřila k nepříčetnosti. Kličkovali jsme po silnici jako opilí, i ve vesnicích byla naprostá tma, protože vichr urval kabely elektrické sítě a kraj se ponořil do neviditelna. Kolem nás létaly menší stromy, vytržené i s kořeny ze země, museli jsme se padlým kmenům ne silnici vyhýbat. Ještě, že Martin je dobrý řidič, já bych asi skončil někde v příkopě. Martin se křečovitě držel volantu, stěrače jen stěží zvládaly nápory vody a viditelnost byla téměř nulová. „Bacha!“ zařval jsem. Na auto se řítil kmen stromu o síle dobrých třiceti centimetrů. Kdyby dopadl na karoserii, bylo by po nás. Martin dupl na pedál plynu a stiskl jej až k podlaze. Škodovka zavyla a vyrazila jak splašený králík. Slyšeli jsme, jak těžký kmen s žuchnutím spadl na silnici těsně za autem. „Fuj, to byla klika! Doufám, že mi to neurvalo vzadu světla, ráno se mrknu, jak to máme poškrábaný!“

Konečně jsme dojeli k domu. Dveře vozu šly proti náporu větru velmi ztěžka otevřít, museli jsme se do nich opřít vší silou a když už jsme byli venku, vichřice nám je vytrhla z ruky a prudce zabouchla. S námahou jsme otevřeli vrata garáže, pak se Martin nějak dostal zpátky za volant a zajel s autem dovnitř. V mžiku jsme byli mokří jak hastrmani a těžce se prodírali proti větru do domu. Větve nás šlehaly do obličeje, šli jsme po paměti, protože nikde nic nesvítilo, jen ve vchodě blikla baterky mé ženy, která už nás celá vyděšená delší dobu vyhlížela. „Vy jste ale pitomci- proč jste se někde neschovali! Dyk vás to mohlo zabít!“ Lamentovala, vedla nás do obývacího pokoje a přinesla suché oblečení na převlečení. „Dcera se ke mně přitulila. „Táto, měla jsem o tebe strach!“!

Otevřel jsem bar a nalil jsem si pořádného panáka. Pak jsem popadl kytaru, sedl jsem si s dcerou na sedací soupravu a hrál a zpíval dávno zapomenuté písně v náhlém pocitu uvolnění. Po přestálém napětí mi bylo neskutečně lehce a začínal jsem chápat adrenalinové sportovce. Venku běsnil orkán, ale doma i přes to, že byla tma a nic nefungovalo bylo útulno a milo.

Ráno jsem se zděsil. Parčík pod našimi okny se změnil ve změť rozervaných zbytků stromů, přeházených přes sebe, cesta ke garáži a k hospodářským budovám v pozadí byla naprosto neprůchodná. Připomínalo to víc, než cokoli jiného jihoamerický divoký prales. Zmrzačené lípy trčely svými pahýly k nebi, jako by žalovaly.. Později jsem se dozvěděl, že v zámeckém parku na druhém konci obce vichřice vyrvala staleté obrovské stromy o půlmetrovém průměru i s kořeny a zbouraly zeď kostelní zahrady. Uvědomil jsem si, jakému nebezpečí jsme divokou noční jízdou unikli a přeběhl mě mráz po zádech. Ač jsem nevěřící, myslím, že při nás stáli všichni svatí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Kopáček | neděle 31.7.2011 16:51 | karma článku: 7,83 | přečteno: 894x
  • Další články autora

Pavel Kopáček

Až budu tátou

„Až budu tátou, tak tady všechny ty lesy vykácím!“, hudroval sedmiletý Pavlík, když celý utrmácený v letním horku musel s rodiči a strýcem sbírat malinké lesní jahody. Strejda z nich potom doma udělá báječnou jahodovou pěnu, po které se Pavlík může utlouci, ale když je má sbírat...a když ono to trvá tak dlouho! A slunce nemilosrdně pálí, Pavlíkovi se lepí žízní jazyk na patro... A doma zahálí elektrický vláček, který doopravdy svítí a houká, a ve vilce přes ulici čeká Standa Hořejšů, s kterým se tak nádherně hraje na cirkus! A na loupežníky a partyzány! Pavlík hlasitě reptá, až ho maminka musí napomínat. „Když nebudeš sbírat, strejda ti pak z té dobré pěny nedá ani líznout!“ To zabralo. A tak Pavlík urputně rve ty protivné mrňavé červené kuličky (a polovinu jich přitom sní..) Dospělí se na sebe po straně culí. Pavlíkův výrok o pokácených lesích ještě po letech bude bavit společnost...

12.7.2014 v 12:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 535x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Slunce, voda, vzduch, léto....

Jsme u moře už třetí den. Počasí nám přeje, azurové nebe je bez mráčku a voda báječně teplá. Sedíme ve vodě na mělčině u pláže a necháváme se přelévat vlnami, které s železnou pravidelností dorážejí na pobřeží. Nad starobylým přístavním městem se na vysoké skále tyčí kamenná pevnost ze šestnáctého století, prý na obranu před piráty. Pozorujeme obrovské lodě v dálce na obzoru a obdivujeme odvážlivce, kteří se nechávají táhnout motorovým člunem, takže padák, který mají upevněný na těle je vynese vysoko do zářivého nebe nad zátokou.

10.7.2014 v 20:59 | Karma: 4,61 | Přečteno: 293x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Léto budiž pochváleno - Letní povídka

Prožíváme prázdninové období celou duší devíti let, lítáme po rozpáleném městě, lížeme zmrzlinu, kornout za korunu šedesát, velkou za dvě dvacet, prolézáme s kamarády stráně za městem nebo smáčíme nohy v kašně v parku, někdy taky s kamarádem Jardou pácháme bombové útoky pomocí skleničky s práškem do pečiva a trochou vody....a ve středu a v neděli chodíme se sestrou Ankou na pohádky do kina na odpolední promítání pro děti.

10.7.2014 v 16:59 | Karma: 6,94 | Přečteno: 181x | Diskuse| Letní povídka

Pavel Kopáček

Pro strach má mít člověk uděláno

Na kostele odbila půlnoc. Ulice byla tmavá, chuchvalce mlhy se převalovaly nízko nad zemí, jen místy chabě svítily ostrůvky bledého světla pouličních lamp, matně pronikaly mlhou a tvořily osamělé kruhy kolem stožárů. Smutné holé větve stromů připomínaly pařáty kostlivce. Klapot mých kroků se hlasitě nesl tichým prostorem. Chvílemi jsem měl nepříjemný pocit, jako kdybych za sebou slyšel ještě jedny kroky. Zastavil jsem se a kroky ztichly. Když jsem ale po krátké chvíli pokračoval v chůzi, ozvaly se znovu. Mimoděk jsem zrychlil, kroky též, znovu jsem se zastavil , kroky ustaly. Teprve později jsem si uvědomil, že se to zvuk mých vlastních kroků odráží od stěn okolních ztichlých a tmavých domů, zdvojil se a děsil osamělého nočního chodce. Oddychl jsem si úlevou a zasmál vlastní naivitě. Jsem já to ale blbec...

31.3.2014 v 22:19 | Karma: 7,55 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kopáček

Na pohřbu

Přestože byl krásný letní den, slunce jásavě barvilo červeň střech domů v Hřbitovní ulici, i zeleň, obklopující náhrobky městského hřbitova, bylo zde smutno. Hloučky pozůstalých spolupracovníků a přátel muže, který se dnes loučí s tímto světem, aby navěky odpočíval v tom druhém, záhadném a podivném, z kterého se ještě nikdy nikdo nevrátil, postávaly na asfaltovém prostranství před širokým schodištěm, vedoucím do obřadní síně. Zahlédl jsem mezi davem několik známých hlav, s trochou obtíží jsem se prodral zástupem lidí a poplácal po zádech kamaráda Mirka: „Tebe taky je vidět jenom na pohřbech! Co pořád děláš?“ Přítel zamžoural za silnými skly brýlí. „Jé, to jsi ty? Tebe bych tady nečekal! To víš, důchodce, já jinak nikam nechodím, abych chodil do hospody jako zamlada, na to mi důchod nestačí...a co ty? Pořád chodíš topit? Cože- promiň, já už taky blbě slyším...tak ty už seš taky v důchodu? To to letí, to to letí...ale vůbec na to nevypadáš..“

17.1.2014 v 18:36 | Karma: 9,52 | Přečteno: 656x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 764x
Bývalý hudebník, zpěvák a textař,nyní amatérský literát (dvě ocenění v literárních soutěžích).Zveřejněná kniha může být chápána jako nabídka nakladatelům, pokud čtou tento blog. Více informací na http://profil.lide.cz/160Pavel/profil/