Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když já bych taky podepsal, ale ...

mám strach, že si mě potom někdy někdo najde. Podobnou reakci je možné občas sledovat ve veřejném prostoru ve spojitosti s podpisem různých petic. Hm, co s tím?

Nalijme si čistého vína. Smutnou pravdou dnešní doby je bohužel fakt, že možnost skutečně svobodně vyjádřit svůj názor není zcela bezriziková záležitost. A to zvláště tehdy, pokud váš názor není v souladu s entitou, udávající, řekněme, aktuální mocenský trend. Na druhou stranu, znáte, milí čtenáři, nějakou činnost, která by byla opravdu zcela bez rizik, resp. s rizikem limitně se blížící nule? Já ne.

Leckdo může namítnout, proč chodit riziku naproti. Ne, opravdu vůbec nemusíme chodit riziku naproti. Naopak, můžeme se je pokusit zcela minimalizovat a z našich životů vytěsnit.

Třeba tím, že:

Budeme pečlivě zamykat náš byt (určitě si pořídíme kvalitní vstupní dveře s biometrickými prvky), budeme mít naše děti defakto neustále pod kontrolou (pořídíme jim třeba speciální čelenku se všesměrovou kamerou přenášející data na specializovaný server, který bude pomocí prostředků umělé inteligence neustále vyhodnocovat, nehrozí-li dítěti nějaká újma, např. kousnutí mravencem). Budeme chodit pouze veřejně frekventovanými cestami, postraním uličkám se budeme zcela vyhýbat. Při ruce budeme mít vždy připraven paralyzér, případně jinou sebeobranou pomůcku. Přestaneme vůbec chodit do lesa a do parků – mohli bychom chytit klíště (co když bude infikované, náhoda je přece blbec). Starý trávník před domem samozřejmě též zlikvidujeme a místo něho instalujeme umělý, napuštěný speciálními látkami proti hmyzu, a i naše domácnost bude hmyzuprostá. Ale hlavně: naše názory budou vždy v souladu s názory toho, kdo na nás má aktuálně, a s výsledkem do budoucna, největší mocenský vliv. Což je někdy ovšem potíž určit, hlavně s tou predikcí do budoucna. Dyť tam se může přihodit tolik věcí ... různé převraty, revoluce, evoluce..., zvláště dnes, kdy se svět velmi dynamicky mění. Je to holt svízel, vybrat si tu nejpohodlnější židli k žití a přitom neriskovat pád.

Schválně přeháním, ale princip to snad vystihuje dobře. Naplnit podstatnou část života minimalizací rizik všeho druhu mi přijde spíše jako neživot než život, ale proti gustu žádnej dišputát, jak se říká. Nějaká, obecně platná „správná“ míra rizika neexistuje, o tom si by si měl rozhodnout každý sám za sebe.

Jsem ovšem toho názoru, že existuje větší riziko, že budete účastníkem dopravní nehody než že budete mít oplétačky ve spojitosti s podpisem solidně organizovaných a vedených petic. Osobně jsem podepsal více petic, včetně petice proti Lisabonské smlouvě a petice proti bruselským kvótám na imigranty. Problémy jsem kvůli tomu neměl. Oproti tomu, v posledních cca 5-ti letech jsem měl 3 vážnější dopravní incidenty, když mi přímo na přechodu pro chodce šlo minimálně o zdraví - ačkoliv jsem šel na zelenou, řidiči se nějak neměli k tomu, aby mi dali přednost. A to rozhodně nejsem žádný hazardér, který by do přechodu přímo skákal, jakmile uvidí zeleného panáčka.

Pokud se někdo drží zpátky (nezřídka kdy celý život), ať už z prosté pohodlnosti nebo ve snaze se „neumazat“, je to jeho osobní rozhodnutí. Ale prohlášení typu: „voni to lidi podepíšou“, „on se někdo ozve“, „chtělo by to ... “ v případě, že dotyčný sám nic neudělá, i když bez problémů může, mi opravdu v pořádku nepřijdou. Poplácávat se v hospodě po ramenou, jací že jsme to chudáci, jak s námi páni ořou, nebo si vylévat emoce v internetových diskusích? Velmi efektivní metoda, jak zabít čas a přitom nezměnit vůbec nic. Kdyby se lidi v důležitých věcech, ovlivňujících vývoj státu a EU, angažovali tak, jako se angažují coby fandové národního týmu na hokejovém MS, to by bylo krásné.  

 

Pro ty, kteří mají strach, že si je po podepsání někdy někdo najde:

Rozhodně nechci vaše obavy nijak zlehčovat, chápu je. Snad žádný normálně uvažující člověk by vás za to neodsoudil – no, minimálně já ne. Chápu, že případné riziko by mohla nést i vaše rodina. Ale uvědomte si, prosím, že jiní lidé riskují nepoměrně víc než vy. A dělají to také pro vás, pro vaše rodiny, pro vaše potomky, pro naši budoucnost. Nenastal právě teď vhodný čas sebrat trochu odvahy, vyjít ze stínu a projevit také trochu té občanské angažovanosti? Prostě projevit aspoň jednou v životě  jeden malej kousek občanské angažovanosti. Nebo to ponecháte na jinou, vhodnější příležitost? Jak víte, že taková vůbec přijde?

 

Bez solidní občanské angažovanosti a ve světle výsledků a následků (nejenom) nynější evropské politiky již prakticky nevidím nějakou reálnou šanci na pozitivní budoucnost EU a Evropy. Dokonce si myslím, že stojíme na prahu nové epochy, což je na jedné straně obrovská příležitost, na druhé straně však také obrovská zodpovědnost – za budoucí generace. A je pouze na nás, jak s tím naložíme.

Autor: Michal Konopa | sobota 27.6.2015 16:25 | karma článku: 22,43 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Michal Konopa

Time management - od historie k novému systému pojmů - recenze

„Nejcennější v našem životě je čas ... Nikdy jej totiž nemůžeme vrátit. Náš úspěch a spokojenost v životě závisejí do značné míry na tom, jak dokážeme využít čas potřebný pro příjem informací ...

4.12.2019 v 19:38 | Karma: 27,20 | Přečteno: 864x | Ostatní

Michal Konopa

Recenze knihy Konec manipulace – už s vámi nebudou orat!

Aneb: Jak se stát komunikační šelmou a vyběhnout s blbečkama, kteří jsou přesvědčeni o své bezmezné, povětšinou nejenom diskutérské genialitě.

14.11.2018 v 17:38 | Karma: 36,15 | Přečteno: 1616x | Ostatní

Michal Konopa

Pár posledních slov pro rozumné drahošovce a ještě nerozhodnuté

Tento článek jsem se rozhodl napsat po zhlédnutí úterní debaty na Primě, která svým netradičním formátem sice trochu připomínala televizní estrádu, zároveň však odhalila zajímavé skutečnosti ...

25.1.2018 v 9:19 | Karma: 39,45 | Přečteno: 1894x | Diskuse| Politika

Michal Konopa

Potkanova odpověď

Tento článek je mou reakcí na článek kolegy blogera Davida Vlka: „Smrt Havlova přítele zase vylákala potkany z kanálů“.

27.9.2017 v 16:58 | Karma: 38,49 | Přečteno: 1799x | Diskuse| Ostatní

Michal Konopa

Karma? Děkuju, nechci.

Na první pohled trochu debilní myšlenka, avšak má své opodstatnění. Karma a karmování může být v určitých ohledech problematické.

17.7.2017 v 10:45 | Karma: 14,71 | Přečteno: 432x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Idealista a maximalista snažící se o rozumný kontakt s pevnou zemí. Se zálibou v hledání efektivních řešení problémů všeho druhu a překonávání skutečných výzev a hranic vlastních možností. Mám za to, že k dosažení i těch největších životních cílů lze dojít efektivní, pohodovou cestou bez toho, aniž by byl človek nucen jednat v rozporu se svými zásadami. Jasně, ne každý den je posvícení, ale bez alespoň špetky toho neurčita by život byl asi pěkná nuda. Oblíbený citát: "„Největším štěstím člověka je, když může žít pro to, zač by byl ochoten zemřít." Honoré de Balzac.

Seznam rubrik