Konec bylinkářství v čechách?

V poslední době se u české veřejnosti šíří obava, že se Evropská komise, skrze nové nařízení o nových potravinách, snaží znovu dále omezit používání různých bylin, řas nebo hub ze třetích zemí, ...

... které se často používají k léčebným účelům v alternativní medicíně, např. v rámci tzv. fytoterapie, tedy tradičního českého bylinkářství. A že takto vytvořená nová tržní překážka bude znamenat definitivní konec této léčebné alternativy.

Jelikož nejsem velký fanoušek různých mýtů a novinářských kachen o Evropské unii, které se u nás častokrát mediálně šíří jako požár (jako je oblíbený nařízený tvar banánů, okurek, zrání olomouckých tvarůžků či zhroucení trhu se žárovkami a vysavači apod.), rozhodla jsem se na tuto problematiku, jako členka výboru ENVI, zeptat osoby nejpovolanější a to právě příslušného komisaře pro zdraví a bezpečnost potravin pana Vytenise Andriukaitise. Požádala jsem ho o vyjádření, zda-li Komise plánuje zákaz prodeje produktů, které se používají v rámci alternativní medicíny pocházející ze třetích zemí a pokud ne, tak jestli může Komise potvrdit, že neplánuje další zásahy do možnosti uplatňování alternativní medicíny ze třetích zemích. Komisař mně potvrdil, že legislativa Evropské unie týkající se humánních léčivých přípravků (běžné léky) se obecně vztahuje i na tradiční rostlinné léčivé přípravky. Proto nové nařízení, týkající se nových potravin, nemá žádný nový negativní dopad na rostlinné léčivé přípravky, jelikož tradiční rostlinné léčivé přípravky spadají do oblasti působnosti legislativy týkající se léčivých přípravků. Čili, nová úprava potravin a potravinových doplňků by v žádném případě neměla nijak dopadnout na naše bylinky a to ať už pocházejí odkudkoliv.

Nakonec mě pan komisař také ujistil, že Komise nemá v této fázi žádné plány měnit současná pravidla EU vztahující se na rostlinné léčivé přípravky. Doufejme, že tomu tak opravdu bude a tradiční řemeslo našich babiček nadále přetrvá.

Autor: Kateřina Konečná | pátek 28.8.2015 18:14 | karma článku: 13,67 | přečteno: 718x