Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Urnoterapie po česku

V našem baráku stojí vedle poštovních schránek velká lepenková krabice, kam odhazujeme reklamní letáčky a jiný nesmysl, nalezený mezi poštou. Před pár dní jsem narazil na něco, co přimělo mi zastavit se a dlouho na tento obrázek čumět.

V krabici se válely čtyři úřední obálky s volebními lístky. Bylo zřejmě, že někdo ze sousedů do voleb nepůjde. Ale způsob, kterým sdělil všem ostatním o svém rozhodnutí, vypadal symbolicky. Tak končí současná demokracie u nás (pokud ovšem někdy začínala). Je nějaká urnoterapie po česku.

Poznámka. Urnoterapie - druh politického vypořádaní s politickými protivníky, který se běžně používá na Ukrajině. Spočívá v mlácení dotyčné osoby, polévání vodou, přinucení k rezignaci a následného umístění do kontejneru na odpadky.

Pohled na vyhozené obálky vyvolal otázku, proč? Vždyť je to tak jednoduché: vyndat hlasovací lístky z obálky, rozvinout seznam kandidátů, otisknutý na obou stranách dvou listů papíru A1, vybrat někoho z 1849 kandidátů (tolik jich je na pražském volebním lístku), složit seznam, vložit do obálky a vhodit do volební urny! Je to hračka! Všeho všude 1849 kandidátů!

A je tu už druhá otázka: jak poznám toho správného kandidáta? Z těch 1849 lidí nikoho osobně neznám. Nikomu jsem se do očí nedíval. S nikým z nich se nezdravil, nemluvil, neseděl v hospodě. Jenom žalostné podobizny některých z nich se dívají na mě z předvolebních plakátů. Přiznám se, ale nikomu z těch, čí obličeje straší kolemjdoucí ze sloupů veřejného osvětlení, nepůjčím ani korunu - jsou skrz naskrz falešní.

Nikdo, opakuji, nikdo z 1849 kandidátů mě neoslovil, nezaklepal na dveře, nepozval na předvolební mítink, nepřesvědčil, že pravě on bude mě zastupovat nejlépe. A vás?

A vy, znáte těch, koho jste volili v minulých volbách? Znáte současné kandidáty do voleb komunálních? Nemyslím tím seznámení přes Internet, přes předvolební letáčky, vždyť každý odborník přes PR napíše svému klientovi takové doporučení, že kandidátovi bude zajištěno místo v ráji. Myslím tím osobní kontakt, který není možné ničím nahradit. Já neměl ani šanci seznámit se dokonce s kandidátem do místního zastupitelstva. Je jich na volebním lístku až 81 kandidát.

Ale někdo své voliče osobně oslovuje. Třeba Andrej Babiš se 1. října vyrazil se svým týmem do Ústí nad Labem rozdávat koblihy. Akce se nezdařila, město bylo prázdné, což ministra financí překvapilo. "Je to jak město duchů," rozčiloval se lídr strany: "Tady je víc koblih, než lidí".

Udivilo mě tenkrát Babišovo překvapení, on co, neví, jak žijí malá města? Z jaké oligarchické planety je? Nejezdí po republice, i když je poslanec? Neví, že pokud město není turistikou atrakci a není pravě dnes nějaká městská slavnost, bude téměř přes den prázdné? Nevšímá toho ani přes okénko své limuzíny?

Skutečně ale mě zarazily koblihy. Babiš se vsadil na koblihy. Babiš jezdí po městech a rozdává koblihy voličům. První asociace - Viktorie Nuland, rozdávající sušenky na kyjevském Majdanu. Ale tam byla velká politická hra, sušenky prý symbolizovaly podporu bouřícímu se lidu v jeho snaze dosáhnout Bůh ví čeho. A co máme u nás? Co symbolizují Babišovy koblihy?

Postavte se v duchu na místo člověka, kterému kandidát nabízí koblihu za pět kaček. Máte hlad, nemáte hlad - nevadí. Dává vám koblihu a něco po vás za tu koblihu chce. Je to co, úplatek? Nebo kobliha jako korálky a zrcátko pro Papuánce? Neuráží to vás? Nebude to pro vás ponižujícím? Jedna kobliha - jeden hlas?

Nemám nic proti Andreji Babišovi, i když považuji spojení oligarchy a politika v jedné osobě strašně nebezpečným faktorem. Vadí mi způsob získávání hlasů. Vadí to, že málo kdo bere tu předvolební koblihu (rovněž jako pivo, klobásu, koláč atd.) jako ponižování. Přirozená a pochopitelná reakce na to každého sebe si vážícího člověka - poslat tu koblihu spolu s dárcem velmi daleko. Možná pravě proto jsem nalezl ty hlasovací lístky místo volební urny v krabici na odpad?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sergej Kondakov | úterý 7.10.2014 12:03 | karma článku: 19,30 | přečteno: 912x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.