Prý kolona údajně ozbrojených pravděpodobně vozidel

O tom, jak naše mainstreamová média včetně veřejnoprávních se volně zacházejí s informacemi kolem události na Ukrajině, psal jsem mnohokrát. Na řadě je případ ruských ozbrojených kolon, které údajně se vpadly do území Ukrajiny, což by naznačovalo skutečnou invazi a začátek válečného stavu dvou států.

Nejdřív vystrašila Česká televize diváky zprávou, že tajemná kolona z dvaceti ruských ozbrojených vozidel se dírou v ostnatém plotu pronikla do Ukrajiny a míří k Luhansku. Následovala vítězní relace, že tato kolona byla úspěšně zničena jednotkami ukrajinských ozbrojených síl. I když tyto informace se opíraly na prohlášení britského premiéra Davida Camerona a ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, nebyly předloženy žádné důkazy, potvrzující existence kolony.

Aby nebylo toho málo, tvoří mainstream nový fantom. Něčí bouřlivá fantazie rodí další ruskou kolonu, která se skládá ze 150 vozidel a tisícovky vojáků (respektive bylo 1200). Tato zpráva se objevila i na webu ČT. Nepřeháním, když řeknu, že tato relace byla opravdu geniální.

Genialita zprávy spočívala v tom, že v jednom informačním článku byly DEVĚT KRÁT použity novinářské pojistky tipu "prý", "údajně" a "nepotvrzené informace".  Nemusíte ten článek číst, mrknete na obrázek:

 

Velmi působivě, že? Dodám, že tento domeček z karet zhroutil, když mluvčí Vrchní Rady Ukrajiny Andrij Lysenko se musel přiznat, že "v Luhansku je těžká technika, tanky, raketomety Grad, těžké dělostřelectvo, ale tyto zbraně nepřijely včera večer anebo v noci na dnešek, ale shromažďovaly se tam dlouho, dokud Luhansk nebyl obklíčen. Potvrzené informace o průniku velké kolony, o níž se mluví v médiích, nemáme."

Kdybyste chtěli ten původní článek přečíst, museli byste ale trochu zapracovat. Potřeboval jsem něco v originálu textu ověřit, kliknul jsem na příslušný odkaz, ale vyjela mi úplně jiná stránka o sestřelení ukrajinské stíhačky.

 

 

Třeba se stala chyba? Je to PRÝ možné, ale je to podezřelé. Zadávám do vyhledávače přesný název článku.

 

 

Dostávám se na stránku s výsledky hledání, kde jsou až několik odkazů na článek.

 

 

Klikám na každý a zase přicházím ke zprávě o sestřelení stíhačky.

 

Tak kde je ten článek o koloně? Je smazán? Nedivil bych se.

Teď je na řadě nepříjemná otázka pro Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Pokud je článek smazaný, nesvědčí to o tom, že informace o koloně nebyla pravdivou? A kdež je to lež nebo omyl, neměla by Česká televize se omluvit diváky za podávání neověřených faktů? A to stejně tak, jak odvysílala původní zprávu. Ve stejném počtu opakování, ve stejný vysílací čas.

My, koncesionářské poplatníci máme právo na slušné zacházení a na pravdivou a ověřenou informaci.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sergej Kondakov | pátek 22.8.2014 11:44 | karma článku: 12,83 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58