Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak zabránit III světové válce

Evropa se dívá do očí třetí světové válce. Počaté na nyní mrtvém kyjevském Majdanu nezávislosti monstrum rychle vyrostlo z plenek. Už to není malé zlobivé dítě, co loňským podzimem překáželo mírnému životu Kyjevanů. Dnes je to pořádné zvíře, které zanechává krvavé stopy na jihovýchodě Ukrajiny a řádí od portugalského Lisabonu po ruský Vladivostok v podobě protiruských a odvetných sankcí.

Toto zvíře je výplodem sladěné práce evropských politiků, přičemž nikdo z nich nepohnul zatím ani prstem, aby se matička Evropa vyhnula šílenému nebezpečí. Ubohá jednání o příměří konečně zdegenerovaly do podoby nezávazných schůzek v Minsku pod křídlem baťky Lukašenky. Stupňování protiruských a protievropských ekonomických sankcí hrozí skutečnou obchodní válkou. Každý další krok eskaluje napětí. Je to začarovaný kruh, ze kterého… je východ.

Monstrum se živí válkou na jihovýchodě Ukrajiny, je provázán s ní pupeční šňůrou, kterou se dá odstřihnout. Jak? Velmi jednoduše!

Stačí, aby 28 lidí, 28 mužů a žen, 28 hlav členských států EU podepsali jednu rezolutní výzvu Petru Porošenkovi ve smyslu:

Petro, okamžitě zastav palbu! Pokud hodnotíš lidské životy, blahobyt evropských národů a mír v celé Evropě víc, než vlastní politické ambice, okamžitě zastav palbu! Ne zítra, ne v budoucnu. Ihned teď!

Jako odměnu za tento odvážný krok navrhneme ti na Nobelovu cenu za mír, bude z tebe hrdina světového měřítka, větší než Stepán Bandera, zapíšeš se do dějin jako největší mírotvorce současnosti.

Ale když nás, Petro, neuposlechneš, obrátíme se k tobě zády, nepodáme ti ruku a necháme ti být. Protože MY CHCEME MÍR A PROSPĚRITU V EVROPĚ.

Určitě se zeptáte, proč by výzva měla být adresovaná Porošenkovi, ne Putinovi? Otázka je sice na místě, ale Putin tyto vzkazy dostává každý den. Porošenka však nikdo ani jednou nežádal. Kromě toho, na Putinovi nezáleží.

Jakmile bude palba zastavená, přestanou střílet i separatisté-okupanti-teroristé, protože Evropa nasadí tam jednotky OSN, pozorovatelé OBCE a všelijaké kontrolory v doprovodu světových sdělovacích prostředků. Nebude k mání žádná záminka k palbě a každý výstřel se automaticky zapíše na úkor Ruska.

Až bude palba zastavená, vrátí se vojáci domu živí, mají tam co dělat. Zmizí důvod k sankcím z obou stran. Madeta nebude muset propouštět, uklidní se Poláci. Nastane možnost vyšetřit všechny válečné a jiné zločiny, předvést viníky před soud, ať jdou sedět. A dopátrat sakra případ boeing 777 let MH17!

Evropa se vrátí do normálu, a problémy se začnou řešit jaksepatří u jednacího stolu, ne na bitevním poli.

Řeknete, že není to reální. Že jsem idealista, a nemůže to fungovat. Zeptám se na to: Proč? Proč není to reální? Zkusil to už někdo? Proč není to reální, pokud ovšem naši státníci opravdu chtějí mír a mají vůli postavit se válce a marginálním zájmům? Nejsem idealista, jsem pragmatik. Toto je nejkratší a nejefektivnější způsob skončit s tím ukrajinským nesmyslem. Možná, je to vůbec jediná možnost zlomit blížící se válce hřbet.

Co, neměli by hlavy států pár hodin, aby přečetli a podepsali jednoduchý krátký dokument? Když jsou tak zaneprázdnění, obešleme je kurýrem.

Budou-li prezidenti, kancléře, premiér-ministrové ochotní se podílet na zastavení války stejně ochotně a jednotně, jak před tím podporovali eskalaci sankcí? Je to otázka. Ale jsme tu my, občané. Máme zaručené petiční právo, v době Internetu se dá rychle potřebné petice rozšířit, podepsat a předat hlavám států. Proč to není možné? Svého času zafungovalo něco, co se ještě včera nazývalo Majdan, co nemělo žádnou legitimitu, ale zapůsobilo. Dokonce několikrát.

Proč tedy nemohou odpůrci války zvolit rychlou a překvapující taktiku přímého občanského zásahu do politiky? Odváží se aspoň jedna hlava státu odmítnout a nepodepsat dopis Porošenkovi, pokud bude k tomu vyzván miliony hlasy svých voličů? Budou riskovat svou politickou kariéru? Jejich voliče přece jsou v Evropě, ne za oceánem.

Tak co, občané a občanky, dáme se do toho? Zlomíme válce hřbet?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sergej Kondakov | pondělí 11.8.2014 8:00 | karma článku: 30,34 | přečteno: 1360x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.