Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hezké narozeniny, Petro Alexejeviči!

Dnes slaví 5. prezident Ukrajiny Petro Alexejevič Porošenko své 49. narozeniny. Dá se říci, že má svátek nejvlivnější muž světa. Světová média skáčou, jak on píská, lídři velmocí opakují po něm každé slovo. Porošenko je nepřekonatelný rekordman v počtu setkání s vedoucími politiky Západu. Kongres USA 12 krát povstává a tleská během jeho projevu. Ani Barack Obama se s Petrem Porošenko nesrovná.

Ale kdo je Petro Porošenko, klíčová postava současnosti?

Nehodlám se v tomto krátkém článku dávat úplný portrét politické hvězdy, o existence které ještě včera nikdo v Evropě nevěděl. Ale pár poznámek z řady těch, co obvykle komplementárním médiím uníkají, rád bych vám nabídnul.

Petro Porošenko se narodil 26. září 1965 v Bolgradě (Oděská oblast). Jeho otec Alexej Valcman se v 1956 oženil s Jevgenií Porošenko a změnil svoje příjmení na manželčino. V tu dobu zbavovat se židovského příjmení bylo docela normálně kvůli panujícímu skrytému antisemitismu. Jenže táta dnešního prezidenta to neudělal při registraci manželství. To se stalo, když šel sedět.

Ředitel benderovské (Moldávie) experimentální opravárny Alexej Valcman-Porošenko byl v roce 1986 odsouzen k 5 rokům odnětí svobody za krádež ve velkém, nelegální držení zbraně a podobné činy. Nic méně v roce 2009 dostal státní vyznamenání, a stal se z něho Hrdina Ukrajiny.

K roku 1982 se rodina přestěhovala do provinciálních Bender. Jak mladý (tehdy bylo Petrovi 17) kluk z moldavského Zapadákova, dokázal v roce 1982 nastoupit do jedné z nejprestižnějších fakult Kyjevské university (mezinárodní právo), je doposud záhadou.

Ale k čemu takové hloupé otázky. Teď je Petro Porošenko boháč, jeho jmění se odhaduje na 1,8 miliardy dolarů. Podnikat v cukrářství začal ještě v 1989. Rok poté (!) již si pořídil několik cukrářských podniků a spojil je do koncernu Roshen. Fascinující a podezřele rychlý vzlet, velmi charakterní pro podnikání 90. let. Porošenko má přezdívku "čokoládový král".  Dále vlastní několik automobilek, loděnici a hlavně - rozhlasové a televizní stanice. I když vloni prodal Porošenko velkou část svého média holdingu, ponechal si Pátý televizní kanál, jeden z nejmocnějších nástrojů propagandy na Ukrajině.

Je ženatý, má čtyři děti. Dvě jeho dcery křtil nikdo jiný, než Viktor Juščenko, 3. prezident Ukrajiny a lídr "oranžové revoluce".

Prakticky není možné definovat politickou příslušnost politika Petra Porošenko. Byl levičákem, byl ve středu, zastával pravicové názory. Jednou byl členem ukrajinské sociál-demokratické strany, ze které v roce 2000 vystoupil, a zřídil frakci Solidarita.  O rok později podílel se na vzniku Strany regiónů, ale brzy se lídrem strany Leonidem Kučmou rozešel, a připojil se k bloku Viktora Juščenka "Naše Ukrajina".

Ale takové politické lavírování přineslo svoje ovoce v podobě různých míst ve státní službě. Sekretář Služby bezpečnosti a obrany, hlava poslaneckého výboru pro financi a bankovní činnost, hlava Rady Národní banky Ukrajiny, ministr zahraničních věcí, zase šéf bezpečnosti, ministr ekonomiky - tolik pozic vystřídal Petro Porošenko za pouhých 8 let (2004 - 2012).

Petro Porošenko řídil ministerstvo zahraničí pět měsíců. Ale stačilo toho, aby jeho syn Alexej se stal ve věku 24 let zástupcem ukrajinské obchodně-ekonomické mise v Číně. Ale koncernu Rochen to nepomohlo, porošenkovské bonbóny se Číňanům nezalíbili.

V roce 2002 jeden z lídrů ukrajinských sociál-demokratů Nestor Šufrič obviňoval Porošenko z falzifikace státního rozpočtu pro rok 2003.

V roce 2005 končil jako šéf bezpečnosti kvůli četným korupčním skandálům, ve kterých se podezřelé objevovalo jeho jméno. Jeden z nich spočíval ve vydírání 50 procent akcí elitního obytního domu, postaveného v parku v centru Kyjevu.

Je známo, že od roku 2006 se jméno Porošenko vyskytuje ve zprávách americké ambasády jako "náš insider", kdy usiloval o místo premiéra. Odhalil a zveřejnil několik takových zpráv WikiLeaks.

V jednom byl Porošenko důsledný - v oddalování Ukrajiny od Ruska. Byl vášnivým odpůrcem Celního svazu, ruského jazyka na Ukrajině, jakékoli federalizace země. Prosazoval sblížení s NATO, EU, dokonce v roce 2013 už hrozil tím, kdo zpochybňuje cestu evropské integrace: "Pokud neuděláme pohyb směrem k Evropě, Unie bude připravená potrestat každého, kdo stojí v cestě".

A to se plní. EU trestá, jak Porošenko píská.

Autor: Sergej Kondakov | pátek 26.9.2014 18:26 | karma článku: 34,22 | přečteno: 1859x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

Občas přichází i dobré zprávy. Volala právnička, řekla, že soud se rozhodl v náš prospěch. Sice rozsudek formálně ještě není pravomocný, ale pro odvolání fakticky není důvod.

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

Vždycky jsem říkal, že v Bruselu sedí géniové. Proto s obrovským optimismem se dívám do lepších zítřků, které se tam pro nás buduje. A snažím se brát z Bruselu příklad.

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jak jsem v mládí četl o Jaromíru Soukupovi

Myslel jsem si, že jsme dosáhli dna. Ale ze spodu zaklepali. Zaklepal, pochopitelně, miliardář, mediální magnát a /nejenom/můj dlužník Jaromír Soukup. Zaklepal tím, že se nic nestalo.

17.11.2022 v 10:58 | Karma: 22,89 | Přečteno: 982x | Diskuse| Média

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

Policie a soud leze pod kůži Andreji Babišovi, ale hnutígenosse a celému jeho hnutí to vůbec nevadí. Přízeň občanů to nesnižuje. Proč?

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58 | Přečteno: 569x | Diskuse| Politika

Sergej Kondakov

Jaromír Soukup: Neplatit, neplatit, neplatit!

Ahoj všichni! Nebyl jsem tu dlouho, uch! I když ta dnešní doba, kdy dějiny skáčou, jako šílené koně, prostě nutí vlézt do veřejné diskuze o vezdejších problémech.

21.10.2022 v 11:06 | Karma: 29,03 | Přečteno: 2099x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2357x
Jsem filmař, dokumentarista. Kameraman, střihač, režisér.
Pocházím z Ruska, přesněji řečeno, ze Sovětského svazu. Když jsem pracoval jako kameraman a režisér, politiky jsem se stranil. Ale za "perestrojku", na konci 80. let minulého staletí musel jsem zúčastnit procesu velkých společenských změn. Od té doby se hodně zajímám o politiku a vliv "velké" politiky na život obyčejného občana.
Přestěhoval jsem do Česka v půli 90. let, postupně jsem se vrátil do branže. Ale zájem o politiku jsem neztratil.
Zažíváme velké změny. Už zase. Musím se k tomu vyjadřovat.