Boeing let MH17: stopy vedou ke Kolomojskému

Předpokládal jsem, že pokud vyšetřovací tým pádu boeingu 777 let MH17 bude i nadále podezřele mlčet, vyjdou na svět Boží nové verze tragédie, podložené informacemi z nezávislých zdrojů. Netušil jsem, že tato senzační teorie vybuchne tak rychle.

Hackeři Kiderberkutu pronikli do facebookevého účtu zástupce ukrajinského magnáta Kolomojského Svjatoslava Olejnika a zveřejnili obsah jeho rozhovorů, týkajících se sestřelení malajsijského letadla. Pokud tato informace není fake, má v tom prsty druhý nejbohatší Ukrajinec s kapitálem 3,5 miliard dollarů USA.

Kdopak je Kolomojský? Igor Kolomojský je 51letý ukrajinský podnikatel, veřejný a státní činitel. Vybudoval největší na Ukrajině průmyslově-finanční skupinu Privat, která má aktivity v bankovnictví, chemickém průmyslu, metalurgii, potravinářství, zemědělství, letectví, sportu, médiích a v jiných oblastech. Je jeden z nejvlivnějších lidí na Ukrajině. Je guvernérem Dněpropetrovské oblasti. Má dvoje, ukrajinské a izraelské občanství. Kolomojský je mimo jiného trestně stíhán v Rusku a mezinárodně hledán po podezření v organizací zabíjení a použiti nezákonných metod vedení války.

Igor Kolomojský vlastní nejenom ochranku, co každému oligarchovi náleží. Plní jeho rozkazy celá armáda. Jak je velká, dá se jenom odhadnout. Ví se jisté, že byly zformovány batalióny Dněpr-1 (4 tisíce vojáků oficiálně plus 3 tisíce neoficiálně), Dněpr-2, dva regionální batalióny, jednotky Luhansk, Artemovsk, četa Krivbass, batalión Azov. Jak tvrdil náčelník štábu národní záštity Jurij Bereza, jeho rezervy počítali od 15 do 27 tisíc lidí, připravených bít se pod vlajkou Kolomojského.

Kolomojského jednotky jsou dobře vyzbrojeny, nemají problémy se zásobováním. Vojáci bataliónů Dněpr-1 a Dněpr-2 dostávají měsíčně $1260 (průměrný plat na Ukrajině činil na jaře $272). Ale ta nejpodstatnější věc je za hranicemi pochopení: armáda Kolomokského je privátní. Není součástí ukrajinské armády, plnící rozkazy z Kyjeva. Velí jím jenom oligarcha.

Pro porovnání. Je to stejně, kdyby třeba Babiš zformoval, vyzbrojil a vycvičil pár soukromých bataliónů. A pak nasazoval by je dle svých potřeb, bez ohledu na Generální štáb a vrchního velitele prezidenta Miloše Zemana.

Takový je kontext. Tak o čem se povídali 17. července tohoto roku zástupce Kolomojského Svjatoslav Olejnik a náčelník Štábu národní záštity Jurij Bereza?

21:21 Olejnik:

Co je s archivem? Heslo nefunguje. Zkrátka - co je tam? Jak konečně?

21:22 Bereza:

Heslo je obyčejné. Ověř nastavení.

21:22 Olejnik:

K čertu s ním. Co? Jak?

21:23 Bereza:

Zemí - přímým - vzduchem.

21:24 Olejnik:

Proč sakra vzduchem?

21:26 Bereza:

Sdělili, že se nemohl tam dlouho zdržovat, velká výška. Udělal jeden přímým. Nezdar. Musel vzduchem.

21:27 Olejnik:

A proč z počátku charkovské se zvedly?

21:30 Bereza:

5ekli, že byl rozkaz z Kyjeva, přišel na charkovský pult, a když se začal otáčet, připojili ostatních.

21:32 Olejnik:

Jasně, pak vypravíš podrobněji. Beze skluzu?

21:34 Bereza:

Jo, brzy dorazím. Pravě jsem skončil s tiskem.

Zbývá jen uvést zdroje, celý rozhovor a povídání jiných pracovníků Igore Kolomojského včetně screenshotů naleznete zde. Musím poznamenat, že patří Kolomojskému i dněpropetrovský dispečink, v zóně působení kterého se boeing 777 v okamžik sestřelení nacházel.

Je otázkou pro IT experty ověřit autentičnost milé besedy, zda je ten rozhovor pravdivý, nebo je to fake. Ukáže to čas. A také jsem si jist, že pokud neuslyšíme od vyšetřovací komise aspoň nějakou srozumitelnou informaci, vysvětlující tragédii, budou verze přibývat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sergej Kondakov | úterý 12.8.2014 9:30 | karma článku: 30,30 | přečteno: 3693x
  • Další články autora

Sergej Kondakov

Dobrodinec Soukup

12.3.2023 v 11:30 | Karma: 18,21

Sergej Kondakov

Strop lepších zítřků

29.11.2022 v 12:22 | Karma: 25,64

Sergej Kondakov

Přelet nad Čapím hnízdem

15.11.2022 v 13:23 | Karma: 20,58