Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To všechno vodnes čas

Pamatuji dobu, kdy mne maminka hnala v sobotu do obchodu, protože zapomněla koupit droždí do nedělní buchty.

A protože buchty a koláče já rád, utíkal jsem jak o závod do konzumu, abych přinesl  droždí za pětadvacet haléřů, než se s rachotem sesune roleta  nad vchodem. Páč  by ta neděle, nebyla nedělí, bez voňavé buchty, nebo koláčů  spolu s  kávou z cikorky, nebo praženého žita.

Och, kde ty časy. Kdy vše ustrnulo, zklidnilo se, rodina byla pohromadě maminka ještě čančala  oběd, tatínek netrpělivě zvedal poličky, a omamná vůně se linula až do pokoje, pod černý stůl, kde jsem ležel  ve svém  království obyčejných a dnes možná primitivních a směšných hraček.

Nevím, zda čas plynul  pomaleji tím, že nebylo tolik  pitomin, a žroutů času, jako je dnes.  Snad bylo i více vzájemné  pospolitosti a času vyhoupnout se mamce či taťkovi na klín a jen tak se přitulit, poslouchat,  nebo si povídat či škádlit se.

Snad jen když se dělalo takzvané „velké prádlo“ neměla mamka na mne moc času, protože se prádlo muselo den před praním namočit, některé dokonce i vyvařit, a byl jsem v přemíře šťasten, když mi bylo dovoleno strouhat jelení mýdlo, ale ono nebylo, jen se tak jenovalo, nebo  hlídat  a míchat škrob. Ze všeho nejraději jsem mamce dával štipce (kolíčky na prádlo) jako bonbóny, do lemu kapsy v zástěře, odkud si je brala aby jimi jistila plachty cích.

A taky když se sbíralo suché prádlo, a já si mohl  skládat své věci, Nebo kropit lajntuchy, jak říkávala maminka, než prošly mandlem. To už nebylo toliká spěchu a bylo času na halasné povídání za  zvuku mandlu.

Čas tyhle činžovní stroje vyhodil do šrotu spolu s idylou, která k tomu náležela.

Ano taky mám výdobytky času,  automatickou pračku,  mobilní telefon, či laptop, na kterém píšu tenhle blog, který, až dopíšu zaklapnu a otevřu až přijde potřeba zase něco sdělit.

Dnes,  pomalu díky různým technickým  a jiným vymoženostem pomalu nevíme co je za den. Všude otevřeno do pozdních hodin, někde  přes noc, do dalšího dne, jako by mělo smysl pro pár desítek lidu a nicotný zisk, držet prodavačky  a mít otevřený krám?

Onehdá se paní Jílková nakrucovala nad tím, zda-li má stát určovat má-li být o svátcích a ve dnech pracovního klidu v obchodech otevřeno, či zavřeno? Na co asi ještě  zapomněla , je  otevírací  a zavírací doba, což je taky důležitý faktor .

Ano, asi v ruku v ruce s moderní dobou hloupneme, naše politiky nešetřeje. Ti hloupnou a blbnou nejrychleji ze všech, když si neuvědomujeme, že nás povinně zbavují nároku být s rodinou, užívat si ji,  pěstovat  vzájemné vztahy, vychovávat a těšit se dítek. A nejsou to jen politici, kteří nám ničí životy, jsou to i nadnárodní giganty a na ně navázaní další výrobci, kteří rozšířili  tradiční nepřetržité provozy zajišťující chod státu o další početnou armádu zamestnanců.

Taky diky moderní době jsme se  uvrhli do vlastních soukromých světů facebooků,  youtubů, a jiných komunikačních vymožeností, být za jakoukoliv cenu,  všude a kdekoliv on-line. Náš zrak je po většinu času upřen do svítivých displelů. Tuhle jsem viděl rodinku na procházce s předškolákem, všichni se pomalu loudali a koukali  do těch obrazovek. Zvláštní vzájemná komunikace, pokud  byla?. 

Nechali jsme si dobou a  nadnárodními společnostmi  vnutit jistotu, že vždy můžeme mít, co chceme bez ohledu na  den v kalendáři  a téměř v libovolném čase. 

Myslím, že správné a vystihující slovo je konzum. Prachsprostý konzum. Konzumujeme,  co se dá, od jídla, hadrů, čas nevyjímaje.  Ten nejdůležitější faktor,  čas, konzumujeme na úkor svých bližních. Ostatní konzumace je   vždy do výše volných peněz z našich platů. A protože množina  platů nás všech  je různá, stále je tu prostor se nechat  časově a  finančně ždímat,  bez ohledu  na to, že ti, kdo danou službu poskytují,  mají  taky své bližní, své potřeby, zájmy. Tedy,  povinně se uzpůsobují potřebám konzumentů. 

Ve velkých nákupních centrech se k tomu ještě nabalují  obchůdky v galeriích, které musí mít otevřeno souběžně s marketem.  Vedle jiných povolání, která zajišťují chod státu, lze bez nadsázky zařadit i pracovníky obchodu,  ale pouze z pohledu nepřetržitého zajištění  přísunu  zisků nadnárodním řetězcům. 

Zatím, co v Rakousku, nebo Německu, stát určil, že o svátcích a nedělích bude zavřeno a prodavač může mít nohy na stole,  je to v dnešní době v ČR zřejmě nemyslitelné, ačkoliv to do nedávna, tedy před revolucí, ještě myslitelné bylo.  ČR se stala vedle jiných států východního bloku takovou džunglí, kde to politici umožnili. Nadnárodní řetězce argumentují, že regulovat dobu prodeje, je zásahem do svobodného podnikání.  Řetězce   ve svých domovských státech  drží  hubu a krok, protože by šli proti vlastní kultuře a regulaci, kterou stanovili  v mnohém vyspělejší  poslanci a zákonodárci, než ti naši.

Německý, či  rakouský občan se nebouří, že je mu upíráno právo nakupovat  po 362 dnů v roce, jako to mají „oni v Česku,  na Slovensku, v Polsku,  apod.?  Odpověď je jednoduchá. Jejich naturel je od  našeho odlišný, o kultuře nemluvím. A je tu ještě jeden neopomenutelný faktor. Hubu budou držet, protože zatím, co oni  mají nohy na tom pomyslném stole, za nesrovnatelných mzdových podmínek, zisky, za ně vyrábí hloupí  Češi, Slováci a další, než jaké má  stejný pracovník v Rakousku, či Německu.  

Snad naši lidé zmoudří a naznají, že konzum není vše,  že rodina je nade vše, že ve všední den bude zavírací doba v 18:00, a zavřeno bude v sobotu na poledne, v neděli a o svátku, jak by smet. Vše ustrne, zklidní  se, rodina bude  pohromadě maminka   načančá  oběd, tatínek bude netrpělivě zvedat poličky, a omamná vůně se bude linout až do pokoje, pod stůl, kde bude  království obyčejných hraček.

Jak dobré by bylo oprostit se od všech těch pitomin, a žroutů času, současného života.  Snad by bylo i více vzájemné  pospolitosti a času vyhoupnout se mamce či taťkovi na klin a jen tak se přitulit, poslouchat,  nebo si povídat či škádlit se, lehnout si s klukem pod stůl a fantazírovat, nebo si jen tak vyjít ven.e

Myslím, že stát nám měl vzít tuhle pitomou hračku z našich životů dávno. Nevede k ničemu jinému, než vytváření stresu, majetnictví. Čas plyne okolo nás stále stejným tempem a my nakonec zjistíme, pokud to vůbec zjistíme, že jsme jej promrhali v nákupních centrech honbě na za něčím, co nakonec pomine a zůstane bez povšimnutí v koutě, nebo nakonec skončí v popelnici. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Komosný | úterý 15.3.2016 9:00 | karma článku: 17,01 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Jaroslav Komosný

Děkujeme odcházíme …. Jak Vám jen závidím!

Nechci si vyskakovat, ale jak se zdá, Británie bude první členskou zemí , která pochopila, když se značným zpožděním, že sen Panevropské myšlenky je stejně kulhavý jako Olympijská myšlenka.

24.6.2016 v 8:00 | Karma: 29,04 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Maléry paní účetní

O co tehdy šlo, že padla vláda? Ptají se koaliční strany za vlády Petra Nečase. Jako by nebylo dost dalších průserů.

17.6.2016 v 15:15 | Karma: 26,25 | Přečteno: 803x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Prasečkáři

Jak už víme velkou bouři vyvolala tajemná reorganizace policejních složek ÚOOZ a ÚOKFK. Jako obvykle, šéfdirigent Tuhý notový part nepotřebuje, neb je maestro .

15.6.2016 v 10:50 | Karma: 26,65 | Přečteno: 581x | Diskuse| Politika

Jaroslav Komosný

Medaile je prakticky v zadeli?

Martina Sáblíková je ve světě sportu vyjímečnou osobností, nejen svými výsledky v rychlobruslení, ale i v cyklistice. Medaile a sportovce roku si zaslouží. Rio však ne.

13.6.2016 v 19:00 | Karma: 23,88 | Přečteno: 804x | Diskuse| Sport

Jaroslav Komosný

Milujte Islám a nic se Vám nestane.

O rozruch ve Sněmovně, postarala advokátka Klára Samková. Na semináři „Máme se bát islámu?“ mluvila o tom, že islám je podle ní, jako nacismus a komunismus.

30.5.2016 v 9:00 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1759x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Hokej Česko - Finsko je pro řadu poslanců důležitější, divil se Fiala z SPD

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  17:30

Korespondenční volbu čeká už jen závěrečné hlasování. Do boje o ni vstoupilo začínající hokejové...

Rusko útočí na Ukrajinu z nového směru. Bránit Charkov zamířily posily

10. května 2024  12:40,  aktualizováno  17:25

Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti,...

Hromadná nehoda na Kladensku. Při havárii čtyř aut se zranili čtyři lidé

10. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:21

Čtyři auta havarovala v pátek odpoledne na křižovatce u Unhoště na Kladensku. Při nehodě se zranili...

Řidič auta zkřížil cestu náklaďáku, záchranáře přivolal elektronický systém

10. května 2024  17:08

Na křižovatce u Rájce na Rychnovsku se ve čtvrtek dopoledne srazilo osobní auto s nákladním vozem....

  • Počet článků 267
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 909x
o