Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velkopřevorství Neapol a Sicílie – kolébka Řádu maltézských rytířů v Amalfi

Jižní Itálie, jakožto pobřežní oblast středozemního moře, měla blízko k historickým sídlům řádu na Rhodu i později Maltě a byla i pomyslnou kolébkou řádu. Zde je totiž město Amalfi, kolébka řádu sv. Jana

Velkopřevorství Neapole a Sicílie, vytvořené ve 13. století, se okamžitě stalo pevnou součástí organizace johanitů. Jižní Itálie, jakožto pobřežní oblast středozemního moře, měla blízko k historickým sídlům řádu na Rhodu i později Maltě a byla i pomyslnou kolébkou řádu. Zde je totiž město Amalfi, odkud pocházeli kupci, kteří kdysi za křížových výprav ve Svaté zemi vytvořili špitální bratrstvo – pozdější Maltézští rytíři. Samozřejmě maltézští rytíři byli i námořní velmocí, a tak umístěni velkopřevorství Neapole a Sicílie bylo logickou oporou řádu. A samotné bohatství a význam Neapolského království až do 19. století pomáhalo rozvoji a materiálním zdrojům velkopřevorství.

Znak města Amalfi (v druhém poli maltézský kříž)

Rozvoj velkopřevorství byl přeťat roku 1806, kdy byl majetek velkopřevorství Neapole zkonfiskován tehdejším neapolským králem Joachimem Muratem.[1] Maršál Murat byl v důsledku ovládnutí království Napoleonem Bonapartem dosazen na neapolský trůn. Sídlo velkopřevorství bylo proto dočasně přeneseno do Messiny na Sicílii (kde bylo dosud převorství) a následovalo do sicilského exilu krále Obojí Sicílie a Neapole Ferdinanda IV. Bourbonského[2], který byl francouzskými vojsky z Neapole vyhnán, aby se vrátil až roku 1815 po pádu Napoleona Bonaparta.

Rytíř řádu sv.Jana

 

Nicméně i na Sicílii došlo roku 1811 králem Ferdinandem IV. Bourbonským k zabrání majetku převorství, potažmo velkopřevorství. Král totiž nemohl odpustit řádu, že se vzdal bez boje svého sídla Malty, která byla rytíři bez jediného výstřelu předána Bonapartovi roku 1797. Kdysi totiž Malta náležela Království obojí Sicílie a věc vnímal jako ponížení.

K obnově činnosti řádu na jihu Itálie došlo až roku 1839 za místodržitele řádu Carla Candida. Dnešní velkopřevorství Neapole a Sicílie bylo definitivně ustaveno až v důsledku změn po vídeňském kongresu.[3]  

Dnes památky na Maltézské rytíře můžeme v oblasti amalfinského pobřeží najít na mnoha místech. Jak už bylo řečeno, původně byl Řád rytířů sv. Jana založen jako charitativní bratrstvo v Jeruzalémě obchodníky z Amalfi. Kříž z vlajky Amalfi si později rytíři zvolili jako svůj symbol, jen v jiných tinkturách.  Dodnes se zde považuje za velkou čest, pokud někdo z rodiny byl členem řádu sv. Jana.

V Amalfi[4] je Belvedero Cimitero Monumentale di Amalfi, kde je středověká freska Krista opravená na náklady velvyslance řádu v Itálii Antoniem Lombardim.

Freska

V městečku Maiori[5] je zase hluboká stopa, kterou zde zanechala šlechtická rodina markýzů Mezzacapo. Původně se jednalo o neapolskou šlechtu. V roce 1708 se stal rytířem sv. Jana  Andrea Filippo Mezzacapo a roce 1774 rytíři Gaetano a Giovanni Mazzacapo. Rod patřil k nejprestižnějším v Itálii. V Maiori v 16. století zakoupili a barokně upravili honosný palác, dodnes zvaný Palác Mezzacapo spolu s přilehlou zahradou. Palác byl původně šlechtice Giacoma Lanaria, který zemřel v roce 1551, poté byl prodán rodině Mezzacapo. Zahrada má tvar maltézského kříže, na počest vojenského a špitálního řádu, ke kterému patřilo několik výše uvedených členů rodiny. Maltézský kříž nalezneme i ve výzdobě bran zahrady.

Zahrada
Zahrada Mezzacapo
Palác Mezzacapo

[1] Joachim-Napoléon Murat byl francouzský maršál, kníže Murat, velkovévoda z Bergu a Kleve, v letech 1808–1815 neapolský král. Své tituly obdržel zejména jakožto Napoleonův švagr – oženil se s jeho nejmladší sestrou Caroline. 

[2] Dynastie Bourbon-Obojí Sicílie je jedna z vedlejších italských větví rodu španělských králů Bourbon-Anjou. Prvním Bourbonem na sicilském a neapolském trůnu byl Filip V. Španělský, který v obou království formálně vládl mezi roky 1700 a 1713, kdy probíhala válka o španělské dědictví

[3] Vídeňský kongres bylo setkání zástupců téměř všech zemí Evropy po napoleonských válkách, které upravilo mezinárodní vztahy soustavou smluv. Kongres se konal od 1. října (někdy je uváděno 16. nebo také 18. září) 1814 do 9. června 1815 ve Vídni pod předsednictvím rakouského císaře.

[4] Amalfi je přímořské městečko jihoitalského regionu Kampánie v provincii Salerno se zajímavou historií námořního státu; Republika Amalfi byla významnou námořní mocností vrcholného středověku. Postupně se dostalo pod nadvládu království Neapol.

[5] Maiori je ve stejném regionu jako Amalfi a prakticky měla města stejný osud.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 9.7.2023 18:51 | karma článku: 10,20 | přečteno: 190x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,03 | Přečteno: 268x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,30 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 299x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,48
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik