Syrsko- americká společnost lékařů vs. Červený kříž

Na svém blogu jsem publikoval informace o tzv. Syrské organizace lidských práv. Odezva byla dosti velká a rozšířila se i internetem. Podívejme se nyní na Syrsko-americkou zdravotnickou společnost (SAMS).

SAMS totiž vedle tzv. Syrské organizace lidských práv po celý říjen hlásí ničení celých nemocnic ruským letectvem. SAMS a SOHR jsou v podstatě výlučné zdroje informací pro západní media. Jako první od nich převzal zprávu Wall Street Journal a informace se opět šíří přes media.

Hned na úvod konstatuji, že organizace je skutečnou organizací (narozdíl od obskurní SOHR) s dohledatelnou strukturou a financováním, má dvě složky SAMS – založená v roce 1998 a její nadace založená v roce 2007. Mají ji tvořit lékaři ze Syrie žijící v USA i mimo něj a pomáhat Syřanům v USA a zahraničí.  Obě jsou registrovány ve státu Ohio (USA) a příjmy tvoří zejména dotace od státu ve velmi velkém rozsahu. Dle vlastních slov mají síť polních nemocnic a předsunutých míst lékařské péče na syrském bojišti.

Dosud se jeví být vše jasné a průhledné. Ale informace níže nastoluje otázky.

Představitel Červeného kříže Dominik Stillhart (Director of Operations at the International Committee of the Red Cross) totiž na svém twitteru https://twitter.com/dstillharticrc uvedl, že Mezinárodní červený kříž dosud neeviduje žádné oběti z řad lékařů v důsledku ruského angažmá, ani útoky ruského letectva na nemocnice v Syrii (nemůže potvrdit ani vyvrátit, protože nemá informace od svých pracovníků v Syrii o takových incidentech). Bylo to v reakci na informace SAMS. Červený kříž pouze eviduje tragedie v Jemenu a Kunduzu, nezpůsobené ruským letectvem ovšem. Nezávislost Červeného kříže, i vůči Rusku, asi zpochybňovat nebudeme, viz jejich zprávy z bojiště v Doněcké oblasti, kde separatistické oddíly nijak nešetřili, a ani ukrajinské ovšem. Podotýkám, že tato informace v českých mediích nefiguruje vůbec. Ač by to byla zajímavá sonda do informací mimo SAMS a SOHR, které mají doslova informační monopol na dění v Syrii.

Jak to tedy je? Červený kříž zatím nemá informace? Přehlédl tolik zničených nemocnic? Působí SAMS zcela mimo mezinárodní organizace? Označuje nějak svoje nemocnice mezinárodními znaky? Spolupracují vůbec s někým?  Ví vůbec někdo, kde ty nemocnice jsou?

Otázky. Odpovědi však asi nezjistíme, pokud budou media citovat pouze zdroje z Coventry a Ohia a ignorovat zprávy z dalších zdrojů, o jejichž nezávislosti v konkrétnim případě je pochybovat těžké.

Věrohodné potvrzení informací SAMS i SOHR by bylo i v samotném zájmu těchto subjektů.

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 3.11.2015 10:47 | karma článku: 22,68 | přečteno: 846x