Pražské Jezulátko v zahradě na Petříně

V Seminářské zahradě na pražském Petříně je drobný, málo známý objekt kaple, a to na dohled kostela Panny Marie Vítězné. I zde bylo Jezulátko, ač dnes již dávno ztracené a zapomenuté. 

V Seminářské zahradě na pražském Petříně je drobný, málo známý objekt kaple. Na dohled od kostela Panny Marie Vítězné, kde je světoznámé pražské Jezulátko se nachází svatostánek dosud neznámého zasvěcení, který náležel ke klášteru bosých karmelitánů. Pravděpodobně byl vystavěn v první pol. 18. století v zahradě ve vlastnictví kláštera[1], mohl však být upraven ze starší stavby. První jistý časový údaj však je až rok 1769, kdy byla kaple zachycena na tzv. Huberově prospektu[2]. Po zrušení karmelu[3] v roce 1786 byla klášterní zahrada převedena do majetku arcibiskupského semináře a kaple snad sloužila jako astronomická observatoř - její využití "k úkolům vědeckým" bylo uváděno ještě v roce 1903. Kaple byla naposledy rekonstruována v 90. letech 20. století a po r. 2005.

Kaple

Při zrušení kláštera za Josefa II. byl pořízen inventář, který uvádí kapli na vinici s oltářem se soškou Jezulátka.[4] Takže soška Jezulátka patrně nebyla jen v kostele Panny Marie v dnešní Karmelitské ulici, ale i v kapli v dnešní Seminářské zahradě, jistěže její drobnější,  prostší kopie.

Okrouhlá kaple v Seminářské zahradě je velice prostá, členěná je pouze dvojicí okenních otvorů, vstupu a 4 lisenami.[5] Zvoncovitou prejzovou střechu ukončuje polygonální lucerna s řadou drobných okének. Také vnitřní prostor kaple je velmi prostý.

Podobné kaple byly stavěny v klášterních zahradách, sloužily a slouží pro klidné meditace a náboženské úkony uprostřed sadů. Podobnou kapli můžeme nalézt kupříkladu u kláštera v Břevnově, jedná se o kapličku sv. Josefa, která je součástí zahradní zeleně a vede k ní cesta lemovaná tvarovanými buky od známé kaple sv. Vojtěcha.   

Prostor kaple nabízí krásný výhled na samotný kostel Panny Marie Vítězné a samotný svatostánek byl součástí spirituality pražského karmelu a Jezulátka. Jistě stojí za navštívení při procházce Petřínem.

 

 

 

 

 

[1] ZavřelJan a kol. Pražský vrch Petřín, 2001, s. 188-191

[2] Velký perspektivní Huberův plán Prahy z r. 1769 zakreslený na 12 listech 

[3] Karmel je jméno pohoří v Izraeli, které od nepaměti sloužilo jako místo kultu různých náboženství. Přeneseně konvent Řádu bosých karmelitánů či bosých karmelitánů, místo jejich spirituality

[4] Vlček Pavel, kolektiv. Umělecké památky Prahy - Malá strana, Academia, Praha 1999, str. 64

[5] Lizéna (též lisena, řidčeji lesena, přes němčinu z francouzského lisiere „lem, okraj“) je svislý plochý pásovitý architektonický dekorativní článek členící fasádu objektu

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 23.1.2022 20:31 | karma článku: 13,45 | přečteno: 244x