Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslední císař Karel I. s maltézským křížem na plášti

Karel I. byl i čestným rytířem Českého velkoprevorstvi. Rytířske ctnosti se snažil uplatňovat i jako velitel XX. armadniho sboru při ofenzívě v Itálii v roce 1916. O výjimečném českém velkoprevorstvi a posledním císaři na bojišti

V Praze na Malé Straně u Velkopřevorského náměstí nalezneme světový unikát v dějinách katolické církve a rytířských řádů. Není to kostel Panny Marie pod řetězem, není to ani barokní velkopřevorský palác či jiná hmatatelná kulturní památka, jakkoliv jsou tyto stavby skvosty architektury. Je jím něco cennějšího – dějinná kontinuita milosrdenství. Nepřetržitá kontinuita českého velkopřevorství Řádu maltézských rytířů. Řád samotný netřeba dlouze představovat. První komenda u nás vzniká již ve 12. století, a to uvedením johanitů knížetem Vladislavem II. k Juditinu mostu, kde postupně vzniká řádová pevnost s kostelem. Osmihrotý kříž v červeném poli bychom nalezli na praporcích špitálů a pevností, na pláštích rytířů řeholníků v bitvách i při ošetřování nemocných a potřebných.  Od středověku až po současnost, vždy tam, kde je potřeba křesťanské pomoci, kterou poskytuje Maltézský řád, v tom nejširším slova smyslu.

Na celém světě v rámci řádu existuje pouze šest velkopřevorství jako organizačních entit s vysokou dějinnou prestiží. A to české je nejstarší. Prvním velkopřevorem - nejvyšším představeným řádu v Čechách – byl od roku 1626 Zdeněk hrabě Wratislav z Mitrowicz (1626-1637), který se od mládí jako maltézský rytíř věnoval vojenské službě pro arcidům rakouský a dosáhl hodnosti polního strážmistra a člena dvorské válečné rady. Hned po něm byl zvolen velkopřevorem hrabě Rudolf z Colloredo – Wallsee (1637-1657), který se proslavil roku 1648 hrdinnou obranou Prahy při švédském vpádu.[1]

V následujících staletích je velkopřevorství živou součástí kulturního a charitativního života království a pomyslného vrcholu prestiže dosahuje na konci 19. století. Dne 2.4. 1881 uděluje císař František Josef I. Velkopřevoru Čech a Rakouska (od roku 1880 je velkopřevorství přejmenováno na Velkopřevorství Čech a Rakouska) titul rakouského knížete a všichni velkopřevoři se stávají doživotními členy panské sněmovny.[2] Za velkopřevora knížete Othenia Bernharda hraběte Lichnowského – Wardenberga (1874-1887) najdeme mezi čestnými rytíři velkopřevorství skutečný výkvět evropské šlechty. Členy portugalské dynastie Braganza, dynastie Sachsen-Coburg-Gotha i členy arcidomu rakouského. Za velkopřevora Lichnowského se také realizuje jeden z největších projektů financovaných velkopřevorstvím – objednání a zprovoznění 6 souprav sanitních vlaků, které v době Velké války najezdí více než milion kilometrů a ošetří desítky tisíc raněných. Svá depa a zázemí měly na nádraží ve Strakonicích. Tamní hrad byl po staletí významnou komendou řádu.

Rekonstrukce pracovny velkopřevora na Strakonickém hradě v Muzeu středního Pootaví Strakonice

Mezi čestnými rytíři velkopřevorství se vyjímá poslední císař Bl. Karel I. a jeho manželka čestná dáma řádu císařovna Zita.[3] Kromě jeho dvouletého vysokoškolského studia je to další věc, která posledního císaře silně pojila s Prahou. Byl si jistě vědom oné kontinuity křesťanského milosrdenství velkopřevorství, a tak i v dobách poslední války monarchie se stává panovníkem, který mimořádně dbá na osud svých vojáků, a i vojáků nepřátelských. A samozřejmě i civilního obyvatelstva své země. Císařovna Zita pak naplňovala poslání dámy velkopřevorství v bezpočtu charitativních činností a ve své podpoře mírového úsilí manžela.

Po vypuknutí války je v červenci 1915 Karel jmenován generál majorem a kontraadmirálem.  V březnu 1916 se jako velitel XX. armádního sboru účastní ve výsledku neúspěšné ofenzívy v jižních Tyrolích proti Itálii. Osobně kontroloval připravenost svých divizí, procházel postavení vojsk v zasněženém vysokohorském prostředí Alp. Musel se brodit ve vysokém sněhu, jít přes zmrzlé lávky a strmé srázy – vše chtěl vidět osobně i přes zjevné nebezpečí, které mu tam hrozilo.  Karlův rozkaz k boji se také podstatně odlišoval od rozkazů vlastní generality, a už vůbec od brutálního způsobu vedení války německým spojencem. Karel v rozkazu psal:Je lepší, když útok trvá déle, než když je proveden v krátké době a je to zaplaceno těžkými ztrátami ….Ukládám každému veliteli jako svatou povinnost, aby vynaložil veškeré úsilí na to, aby ranění byli co nejlépe ošetřeni a aby bylo o jednotky co nejlépe postaráno. Zakazuji rozkaz: „nebrat žádné zajatce“. Pro dobrého vojáka je potupné a bude těžce trestáno, jestliže někdo skolí bezbranného nepřítele, který se již vzdal…Nejpřísněji zakazuji krádeže, plenění a zbytečné ničení.[4]

Tento velmi málo známý rozkaz předznamenal veškeré další úsilí arcivévody Karla i jako pozdějšího císaře. Kladl důraz na šetření lidských životů, a to i před splněním úkolů. Jistěže chtěl jako velitel a důstojník uspět, ale ne za cenu nekonečných jatek a nelidské brutality. Mnohokrát později usiluje i o mír, byť zcela neúspěšně, kdy se císařství nemůže vymanit ze smrtelného sevření svého německého spojence. Je třeba dodat, že Karel I. budil velkou nevoli v řadách německého velení i rakouského náčelníka generálního štábu Conrada von Hetzendorfa, kteří mu vyčítali přílišnou humanitu a křesťanské milosrdenství, které dle nich pouze bránily v dosažení válečných cílů. Stejné odsudky si vysloužila i císařovna Zita. Ovšem cesta milosrdenství císaře byla správná a nakonec i vedla k blahořečení katolickou církví.

Rytíř Karel se snažil dostát rytířské modlitbě řádu, kterou obvykle přednáší jeden z rytířů nebo všichni společně ve mši sv. po modlitbě přijímání. V ní mimo jiné zní:

Caritatem erga proximum, praesertim erga pauperes atque infirmos diligenter exerceam/Nechť pečlivě prokazuji lásku vůči bližním, především vůči chudým a nemocným…

Kaple na Strakonickém hradě

 

 

 

[1] BUBEN, Milan, České velkopřevorství řádu maltézských rytířů v dějinách, Libri, Praha 2018, str. 76

[2] BUBEN, Milan, České velkopřevorství řádu maltézských rytířů v dějinách, Libri, Praha 2018, str. 168

[3] BUBEN, Milan, České velkopřevorství řádu maltézských rytířů v dějinách, Libri, Praha 2018, str. 175

[4] GALANDAUER, Jan, Karel I., poslední český král, Praha/Litomyšl, Paseka, 1998, str.95

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 23.6.2023 16:39 | karma článku: 17,44 | přečteno: 243x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,03 | Přečteno: 267x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,30 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 299x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  21:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,48
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik