Podvazkový řád uvítal první dámu černé barvy pleti ve své historii

Vévodkyně z Cornwallu byla dne 13.6. 2022 uvedena  do Podvazkového řádu, stejně tak i baronka Amos, britská politička původem z Guyany a za hlasitých protestů i Tony Blair .

Vévodkyně z Cornwallu byla dne 13.6. 2022 uvedena (proběhla investitura) do Podvazkového řádu jako královská dáma nejvznešenějšího Podvazkového řádu. Její uvedení bylo oznámeno na konci roku 2021.

Nejvznešenější podvazkový řád byl založen v roce 1348 anglickým králem Edwardem III.  Přijímání nových členů – rytířů a dam probíhá pouze na základě uvážení Jejího Veličenstva královny. Dnešní řád je spíše vyznamenáním než nějakou organizací. Je duchovním a prestižním společenstvím. Sídlem Řádu je hrad Windsor.[1] 

Vévodkyně obdržela řád 13.6. během „dne podvazku“ na zámku Windsor. Královna tradičně vede rytíře v průvodu z bohoslužby, která se koná v kapli svatého Jiří na hradu Windsoru. Její Veličenstvo je suverénem Řádu podvazku, zatímco princ z Walesu je královským rytířem Řádu podvazku. Tento rok královna již průvod nevedla, ale byla přítomna na hradě. 

Rytíři a dámy - společníci řádu (companions) jsou vždy v počtu 24.  Vévodkyně se připojí k dalším členům královské rodiny, kteří již obdrželi tento prestižní řád, včetně vévody z Kentu, vévody z Gloucesteru a princezny Alexandry, ctihodné lady Ogilvy.  Vévoda z Yorku je také členem, stejně jako hrabě z Wessexu. Řád má i tzv. nadpočetné členy – cizince – jsou to příslušníci cizích královských dynastií jako třeba Filip VI.

Spolu s vévodkyní se stali členy řádu také Valerie Ann Amos, baronka Amos (povýšena do šlechtického stavu dne 24.9.1997)[2] a bývalý ministerský předseda Tony Blair. U lady Valerie je zajímavostí, že se stala první dámou podvazkového řádu černé barvy pleti od založení řádu králem Edwardem III. Baronka Amos je velmi významnou političkou Velké Británie, zastávala funkce v OSN i na domácí britské půdě.

Investitura Tony Blaira, který je nyní rytířem, naproti tomu vyvolala odmítavé reakce části britské veřejnosti, kdy byla sepsána petice s milionem podpisů, aby byl Tony Blair zbaven této pocty, a to kvůli jeho roli v zahájení války v Iráku.[3] Nicméně udělení podvazkového řádu je zcela v kompetenci královny, a tak  Forfeiture Committee, tj státní úřad zmocněný k odebírání titulů a poct (po schválení panovníkem)[4] není kompetentní v této věci jednat. Protesty zaznívaly i v průběhu průvodu z bohoslužby.

A tak se investitura a „den podvazku“ zapsaly do historie jak jmenováním baronky Amos, tak i hlasitými protesty demonstrantů reagujícími na přítomnost Tonyho Blaira, od nyní sira Tonyho.

 

 

[1] Více: Jiří Louda: Coats of Arms of the Knights of the Order of the Garter / Erby rytířů Podvazkového řádu Autor: Müller, Karel, Podolský, Karel a Šimůnek, Michal Nakladatel: Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2020.

[2] https://www.thegazette.co.uk/London/issue/54906/page/11015

[3] https://www.bbc.com/news/uk-politics-59906644

[4] Odebrání titulu, hodnosti, vyznamenání či jiné pocty je proces, ke kterému mohou vést závažné důvody (https://www.gov.uk/guidance/having-honours-taken-away-forfeiture)

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 1.7.2022 16:32 | karma článku: 11,75 | přečteno: 372x