Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O Pražské Jezulátko v letech 1784 -1993 pečovali Maltézští rytíři – polozapomenutý příběh

Po více než 200 let o Jezulátko pečovali Maltézští rytíři – české velkopřevorství. Ale jejich dlouhá historie působení u kostela Panny Marie Vítězné je poněkud zasunutá. Nezmiňují se o ní ani samotní karmelitáni. 

V Karmelitské ulici v Praze v kostele Panny Marie Vítězné je světoznámé Pražské Jezulátko. Sošku Jezulátka přivezla ze Španělska Marie Manriquez de Lara, která se roku 1556 vdala za Vratislava z Pernštejna. Sama ji pak odevzdala jako svatební dar své dceři Polyxeně z Lobkovic. Ta ji velmi uctívala a jako vzácný dar sošku věnovala roku 1628 klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné. Příběh je dostatečné známý, i to, že se dnes o sošku vysloveně vzorně starají bosí karmelitáni, a zvláště pak sestry karmelitánky.

Nicméně po více než 200 let o Jezulátko pečovali Maltézští rytíři – české velkopřevorství. Ale jejich dlouhá historie působení u kostela Panny Marie Vítězné je poněkud zasunutá. Nezmiňují se o ní ani samotní karmelitáni. Přičemž Maltézským rytířům vděčíme nejen za dnešní vzhled chrámu, ale i za samotné zachování Jezulátka. Klášter karmelitánů na Malé Straně byl totiž roku 1784 zrušen v rámci josefinských reforem a předán správě řádu Maltézských rytířů. Tím lze s určitostí říci,  že bylo zachováno Jezulátko a celkově tato pražská památka.

Časopis Od Pražského Jezulátka. Velkopřevorství ho vydávalo k šíření úcty k Jezulátku

V době po roce 1948 bylo české velkopřevorství těžce postiženo majetkově a zejména personálně. Velkopřevorský palác byl zkonfiskován, stejně jako i strakonické majetky a jiné statky. Zaniká i duchovní správa v Pičíně a roku 1951 duchovní správa Horažďovic. Dva poslední aktivní členové konventu kněží jsou ve vykonstruovaných procesech odsouzení k mnohaletým žalářům. Fra Antonín Voráček, O. Melit. – poslední infulovaný převor na 8 let a Fra Antonín Pícha, O. Melit, který byl zatčen přímo na faře u Panny Marie Vítězné a odsouzen na 20 let. Oba mj. za údajné velezrady. V podstatě všichni členové řádu, kteří zůstali ve vlasti – kněží či rytíři byli v době nesvobody pronásledováni. Z rytířů vzpomeňme za všechny PhDr. Bohumíra Lifku (1900-1987), řádového donáta I. třídy a následně i magistrálního rytíře, který uspořádal řádovou knihovnu a zachoval ji po roce 1950 jako celek. I on byl roku 1959 zatčen a odsouzen na 7 let vězení. České velkopřevorství v době nesvobody působilo v exilu pod vedením hraběte Fra Eduarda Paara a následně Fra Cyrila Toumanoffa.

Pád socialistického režimu přinesl okamžité oživení řádového díla v naší republice a nové zorganizování řádového života. Nicméně stínem na radostné i složité práci řádových členů bylo, že tehdejší primas český a pražský arcibiskup Miloslav Vlk odebral velkopřevorství správu chrámu Panny Marie Vítězné i opatrovaní Jezulátka. A předal po 208 letech zpět bosým karmelitánům (od roku 1993). Bosí karmelitáni následně poněkud necitlivě nechali odtesat řádový kříž maltézských rytířů z fasády konventu při vstupu do kostela. Také vyměnili maltézský kříž na říšském jablku Jezulátka za kříž jiný. Stejně tak odstranili řádové kříže z purpurového závěsu kryjícího vstupy do prostoru za hlavním oltářem. Rytíře tak dnes připomínají jen kříže na mensách menších bočních oltářů a řádový znak na vítězném oblouku. Karmelitáni se o kostel i Jezulátko samozřejmě starají vzorně, ale Maltézští rytíři by jistě stáli alespoň za zmínku.

Vše bylo také provázeno osobními spory mezi dvěma osobnostmi církevního života u nás. Mezi primasem českým a arcibiskupem pražským Miloslavem Vlkem a převorem Fra Josefem Zlámalem, O. Melit. (1915-2008).  Fra Zlámal byl infulovaný převor plánovaného pražského kněžského konventu. V roce 1948 byl odsouzen lidovým soudem na 10 let za velezradu za veřejné přečtení pastýřského listu českých a moravských biskupů.   Na Mírově se poznal s tam také vězněným Fra Antonínem Píchou, O. Melit. a rakouské velkopřevorství mu udělilo čestný titul magistrálního kaplana, v roce 1999 složil velké sliby. Jeho priorát silně ovlivnily spory s arcibiskupem pražským o správu kostela Panny Marie Vítězné a spory o infule, kdy mu český primas zakázal používat biskupskou mitru a berlu.

Tolik tedy k působení Maltézských rytířů u chrámu Panny Marie Vítězné a dnes již dávno zapomenutým sporům. I ty přinášelo oživení církevního života u nás. Ostatně chrám vděčí za celé své průčelí Maltézskému rytíři. Průčelí bylo rekonstruováno během třicetileté války nákladem hraběte dona Baltasara Marradase v letech 1636–1642, který byl nejen císařským generálem a vrchním zemským velitelem Českého království, ale také celoživotně rytířem řádu sv. Jana.

Na úrovni horní římsy kostela je mecenášův erb v barokní kartuši. Nad samotným erbem je hraběcí koruna, po jeho obvodu vyčnívají bílá ramena maltézského kříže. Erb je čtvrcený. První pole představuje vlastní rodinný znak Marradasů – svatojakubskou mušli.  Pod erbem je latinský nápis, jehož český překlad zní:Z velkorysosti a veden hlubokou úctou k svaté Panně Terese a jejímu posvátnému řádu tento portál Don Baltasar de Marradas Vique, Svaté říše římské hrabě, Rytíř španělský a Johanitského řádu jeruzalémského, Kastelán ampostatský, Císařů Rudolfa, Matyáše, Ferdinanda II. a III. komoří a tělesné stráži velitel, Tajný rada, Generál jízdy a vojenský velitel v Českém království, válečný rada Katolického veličenstva a plukovník v Německu na vlastní náklad postavit a na věčnou památku svůj znak připojit dal. Roku 1644.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 23.7.2023 19:40 | karma článku: 16,35 | přečteno: 293x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 14,92 | Přečteno: 233x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 19,81 | Přečteno: 415x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,29 | Přečteno: 135x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,05 | Přečteno: 296x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 191x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

Žena v podchodu napadla dívku i muže. Policie hledá svědka, který loupež překazil

6. května 2024  13:23

Agresivní třiatřicetiletou ženu, která zaútočila na náhodně procházejícího muže jen proto, že jí...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,39
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik