Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Medvědy a medvědí jámu bychom na Petříně hledali marně

Minulý rok se občas objevila informace, že se na Petříně v lokalitě Lobkovické zahrady chovali medvědi v medvědí jámě. Skutečnost je však zcela jiná. Uveďme vše na pravou míru.    

Při procházce po pražském vrchu Petřín je dodnes patrné, že rozsáhlé části této pražské přírodní dominanty byly původně oddělenými parky a zahradami. Jednou z nejrozsáhlejších zahrad byla Lobkovická palácová zahrada, kterou můžeme procházet na severní straně Petřína, a to chodníkem – osou, která v 70. letech 20. století  protnula bývalou zahradu na dvě části, na ose je dnes umístěna socha Jaroslava Vrchlického. Velmi rozsáhlá zahrada kdysi náležela k paláci Lobkowiczů na Malé Straně. Prošla od úprav barokových až po anglický krajinářský park v 19. století.

Petřín je opředen mnoha pověstmi a legendami a některé vznikají ještě i dnes. Jedna vznikla v minulém roce 2019, a to v souvislosti s plánovanou úpravou části Lobkovické zahrady. Nachází se zde v lokalitě bývalé Lobkovické zahrady (pár desítek metrů nad sochou Jaroslava Vrchlického)  stará vodní nádrž, která je nyní zarostlá náletovými křovinami. Kruhový bazén vyhloubený v zemi má vnitřní stěny zděné, z části ještě pokryté omítkou, venkovní stěny jsou z lomového kamene. Je hluboký asi 3 metry.

Bývalá vodní nádrž

Vodní nádrž je označována za „medvědí díru“ nebo „medvědinec“, kde žili v 19. století medvědi. Veřejnost v tom utvrdily jedny bulvární noviny a jedna místní tiskovina (pozn. 1).

Skutečnost je ale zcela jiná. Jednalo se o vodní nádrž. Kromě medvědince se setkáme i s dalším zavádějícím tvrzením ohledně využití nádrže.  Dne 25. července 1891 zahájila provoz pozemní lanová dráha na Petřín, její pohon byl na vodní převahu. Nalezneme tvrzení (pozn. 2), že nádrž tehdy sloužila pro napájení původní petřínské lanovky, která ve svých počátcích fungovala na principu vodní převahy, kdy se do nádrže horní kabiny napustila voda a stáhla kabinu do údolí. Nebylo tomu tak, i tehdejší horní stanice  lanovky byla příliš daleko od vodní nádrže v Lobkovické zahradě a Lobkowiczové užívali svůj malostranský palác i zahradu až do roku 1927, kdy vše odprodali státu a vodní nádrž nijak nepronajímali jako zdroj vody, ten potřebovali pro svůj park. Ve skutečnosti byla lanová dráha napájena z nevyužívané petřínské vody ze štoly za Nebozízkem (pozn. 3)

Totožnou kruhovou nádrž najdeme i na císařském otisku katastrální mapy (léta 1826-1843).  Na mapě je kruhová nádrž obtočena vyhlídkovou cestou a označena jako vodní plocha. Čili zcela totožnou nádrž bychom na stejném místě jako dnes našli i nejpozději v roce 1843.  Již z historické mapy je patrné, že se nejednalo o žádnou jámu ani výběh pro medvědy, ale kruhovou vodní nádrž, která byla součástí tehdejšího anglického parku, který zde byl vybudován po roce 1790 v duchu tehdejší zahradní módy za účasti zahradního architekta Václava Skalníka, známého zejména z vytvoření sadů v Mariánských Lázních.  

Je zřejmé, že se původně jednalo o parkový romantický prvek (možná ve spojení s užitkovým účelem) tehdejší Lobkovické zahrady. Lobkovická zahrada dodnes obsahuje takové prvky umělé i přírodní. Kromě pískovcových skal zde najdeme zřícené pilíře původní parkové architektury, jeskyně, a i dnešní vyschlou zarostlou nádrž. Oblast by potřebovala archeologický průzkum, který by poodhalil více z této zahrady, která si stále uchovává svá tajemství.

Zříceniny pilířů v Lobkovické zahradě

 

Poznámka 1:

Veřejnost v tom utvrdil deník Blesk, který v černé kronice 14.8.2019 uvedl, že do nádrže spadla dívka, a že nádrž je „medvědí díra“, „místu se tak říká proto, že ve stráni, kde se nachází, měl šlechtický rod Lobkoviců kdysi medvědárium a jáma nejspíš sloužila jako bazén“. Na to navázal regionální tisk Malostranské noviny a zveřejnil článek (11/2019), že se jedná o bývalé medvědárium, které založili Lobkowiczové a chovali zde medvědy himalájské, dokonce byl za zakladatele označen Jiří Kristián z Lobkowicz a prý šlo o pokračování tradice z Konopiště (poznámka autora: zámek patřil této rodině před Ferdinandem d´Este, který ho tehdy odkoupil), Magistrát hlavního města Prahy měl uvažovat o obnově. Jedná se o noviny povšechně humoristické, kde autoři článků míchají fikci a realitu.

Poznámka 2: 

https://web.archive.org/web/20140819084434/http://www.prazskekasny.net/kasna.php?strana_id=436

Poznámka 3:

ZEITHAMMER, Karel. Lanovkou na Petřín. In ZAVŘEL, Jan a kol. Pražský vrch Petřín, 2001, s. 184–187 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | čtvrtek 31.12.2020 15:08 | karma článku: 16,61 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Hrabě Trauttmansdorff v Bukovci a hrabě Castropola v Deštném ve světle archivů a matrik

Po Bílé hoře u nás proběhlo několik konfiskačních a emigračních vln. Zároveň v 17. století docházelo i k imigraci cizinců do různých částí království. Vracím se ke staršímu článku ve světle nejnovější literatury k tématu.

23.1.2024 v 8:18 | Karma: 10,38 | Přečteno: 238x | Kultura

Ladislav Kolačkovský

Oslava 90. narozenin emeritního knížete velkopřevora Fra Karla Paara

V sobotu 13.1. 2024 proběhla ve velkopřevorském paláci v Praze oslava 90. narozenin emeritního knížete velkopřevora Českého velkopřevorství Řádu maltézských rytířů Karla Eduarda Paara. Zvu vážené čtenáře k nahlédnutí.

20.1.2024 v 18:04 | Karma: 17,25 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zámek Hořovice v objetí knížecích milenek

V 19. století se již některá knížata nechtěla nechávat svázat zákony svého stavu a následovala své srdce. Takovými nerovnými sňatky z lásky proslul rod hesenských knížat kurfiřtů, který byl spojen s Hořovicemi

14.1.2024 v 19:50 | Karma: 18,71 | Přečteno: 292x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Ke skutečné povaze titulu vévoda krumlovský u Schwarzenbergů

Při nedávném úmrtí pana Karla Schwarzenberga byla mnohokrát zmiňována šlechtická hodnost vévody krumlovského. Jaký byl její skutečný obsah? Oproti představě veřejnosti se jednalo o titul pouze čestný a území bylo jen titulární.

7.1.2024 v 19:45 | Karma: 20,05 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Kostel v Paštikách u Blatné ve vánoční čas – věku „rozumu“ navzdory

Přeji krásné Vánoce a hodně zdraví v roce 2024 všem čtenářům a redakci idnes. Děkuji za Vaší přízeň a těším se, že se budeme potkávat i nadále nad historií a památkami. Věnuji Vám jako malý dáreček tento článek o kostele Paštiky.

23.12.2023 v 16:45 | Karma: 22,29 | Přečteno: 360x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik