Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Filiální kostel sv. Prokopa na Strakonickém hradě se probudil k novému životu

V rámci rozsáhlé rekonstrukce v letech 2020 - 22 došlo k obnově a restauraci kostela sv. Prokopa ve Strakonicích. Památka se doslova zrodila k novému životu a opět se stala klenotem hradu i města. 

Filiální kostel sv. Prokopa na Strakonickém hradě byl založen šlechtickým rodem Bavorů ze Strakonic pravděpodobně začátkem 13. století a již před rokem 1243 darován panem Bavorem I. řádu sv. Jana Jeruzalémského (též maltézští rytíři či johanité). Původně byl zasvěcen sv. Vojtěchu (uváděn ještě v roce 1318), od 14. století je nazýván kostelem sv. Prokopa. Kostel a konvent s kapitulní síní a ambity prodělaly ještě v průběhu 13. století složitý stavební vývoj v několika etapách. Od r. 1995 je celý areál hradu včetně kostela Národní kulturní památkou.

Jižní strana kostela

V rámci rozsáhlé rekonstrukce v letech 2020 - 22 došlo ke statickému zajištění jižní stěny a některých částí věže kostela. Obnoven byl celý plášť fasády včetně věže, její střechy a krovů. Dokončila se též část střechy lodi kostela na severní straně. Na jižní stěně byla barokní přístavba na krakorcích uvedena do původní barevnosti a tím se barevně odlišila od zbytku budovy. Generální opravou prošla také vstupní terasa se schodištěm.

V interiéru proběhla výměna elektroinstalace a bylo instalováno odpovídající zabezpečovací zařízení. Obnoveny byly dřevěné konstrukce (schodiště, podlahy) i omítky, včetně výmalby. Nově byla pořízena mříž pro zabezpečení celodenního přístupu pro veřejnost. Dříve zde byla sklo, které neumožňovalo náhled do interiéru.

Klenba

Z oprav mobiliáře nejvíce upoutá obnovená původní barevnost oltářů. Hlavní Oltář sv. Prokopa nechal zřídit roku 1693 vlastním nákladem poslední strakonický infulovaný převor Michael Emerich de Raga. Většina soudobých inventářů připisují autorství hlavního oltářního obrazu sv. Prokopa vynikajícímu českému malíři Karlu Škrétovi, jeho autorství je však dnes zpochybňováno.  Malované dveře po stranách zobrazují sv. Michaela, archanděla, a sv. mučedníka Vavřince. Roku 1762 byl hlavní oltář sv. Prokopa obnoven velkopřevorem Emanuelem Václavem Krakovským a nyní byl zcela renovován při poslední restauraci.

Hlavní oltář sv. Prokopa

Oltář Narození Páně v boční jižní lodi byl renovován již dříve, ale restaurací zde prošly obrazy křížové cesty. Samotný obraz Narození Páně měl velmi pohnutý osud a jedná se skutečně o ikonický obraz spojený s bitvou na Bílé hoře.[1]

Oltář narození Páně

Dále byly opraveny lavice, zrestaurovány obrazy, nábytek v sakristii a také historické předměty do nově zřízené expozice. Renovací prošly i varhany, které byly celé rozebrány a sanovány proti červotoči; byly u nich opraveny všechny mechanické závady a po složení byly opět naladěny. Jednalo se o záchranu varhan z let 1891 až 1892, které vyrobila firma Rejna a Černý z pražských Vinohrad. Varhany jsou jedny z nejkrásnějších na jihu Čech a velmi romanticky zní. Varhany v kostele svatého Prokopa postavila tehdy již zmíněná začínající varhanářská firma Rejna a Černý, zakázka byla pro firmu velmi lukrativní, a získali ji díky tomu, že v roce 1891 prezentovali svůj první nástroj na Jubilejní zemské výstavě v pražských Holešovicích, kde získali zlatou medaili za varhany, které firma stavěla pro kostel svatého Mikuláše ve Zbirohu. 

Varhany

Nově byly odkryté dříve zabílené renesanční fresky. Datace je cca rok 1559. Malby zobrazují vzkříšení Krista, Poslední soud, Nejsvětější Trojici, vidíme postavy českých patronů: sv. Ludmily, sv. Vojtěcha, sv. Prokopa, sv. Zikmunda, sv. Václava a nejméně zbylo z nástěnné malby svatého Jiří, která byla poškozena již v baroku iluzivním oknem.

Nově odhalené fresky na jižní straně kostela

Jedním z nejzajímavějších objevů je sedile, kterým je výklenek pro celebranty a ministranty, kteří se účastnili mše. Jedná se o úplně nečekaný objev. Donedávna byl výklenek zazděný, až při čištění omítek restaurátoři objevili krásné kamenické dílo z konce 13. století, které má ale výzdobu až z 16. století.

sedile

Za pozornost stojí restaurované malby v kruchtě u severního vstupu do kostela. Jedná se o gotické malby Pod bílou mezivrstvou byla odkryta malovaná gotická vrstva s malovanými kruhovými medailony, kupříkladu erb Hrabišovců (hrábě), Švamberků (labuť) nebo medailony s Božím beránkem a evangelisty, lvem (Marka), anděla (Matouše) a býka (Lukáše).

Malby v kruchtě

V prostorách nad sakristií a jižní lodí byla zpřístupněna dříve nedostupná místa, ve kterých vznikly výstavní prostory a depozitáře. Jedná se o část historicky velice zajímavou s ohledem na její stavebně historický vývoj i využití v minulosti – od obranné funkce až po bydlení. V drobné expozici jsou restaurované sochy světců, zajímavosti jsou tzv. mutěnické cihly s maltézskými kříži – značkami z cihelny, ornáty, krásný obraz sv. Jana Nepomuckého a jiné drobnější exponáty jako knihovna, které dokreslují sakrální a architektonickou funkci kostela. Expozice bude otevřena pouze ve svátcích (kupříkladu poutě).

Mutěnické cihly v expozici kostela

Na závěr článku je třeba poděkovat důstojnému otci páteru Romanu Dvořákovi, který byl donedávna farářem římskokatolické farnosti Strakonice a jehož neutuchající zájem a úsilí přispěly nemalou měrou k získání financování rekonstrukce kostela a zachování tohoto svatostánku pro účely kulturní a duchovní i pro budoucí generace.

Severní vstup do kostela s maltským křížem

 

[1] V době třicetileté války byl roku 1619 strakonický hrad zpustošen stavovským vojskem Arnošta z Mansfeldu. Ve zpustošeném kostele nalezl strakonický měšťan starobylý obraz Narození Páně (snad ze 16. století). Obrázek byl protestanty zhanoben (postavám byly propíchány oči). Měšťan jej odevzdal karmelitánskému mnichu P. Dominiku a Jesu Maria (někde se uvádí, že ho našel mnich sám), který byl papežským pověřencem a průvodcem císařského vojska. Obraz se stal v rukou tohoto kněze palladiem, jež vedlo císařské vojsko na Bílé hoře k vítězství (1620). Obraz byl od té doby ctěn a nazýván Panna Marie Vítězná (Santa Maria de Victoria). Originál byl převezen roku 1622 do Říma a uložen v karmelitánském kostele na Kvirinálu, kde roku 1882 shořel. Jedna z kopií byla přispěním Bratrstva literátského kůru vrácena ve slavném procesí roku 1650 do kostela sv. Prokopa, kde se nachází dodnes. Nejnovější bádání některých historiků ovšem také dokládá, že obraz byl ve skutečnosti nalezen ve Štěnovicích u Plzně. Rozsáhle k tomu zde:  VÁCHA, Štěpán. Minulostí Západočeského kraje. Plzeň: Albis International, 2010,. Kapitola K původu a kultu milostného obrazu Panny Marie Vítězné ze Štěnovic, s. 7–23.

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 10.9.2023 19:29 | karma článku: 15,46 | přečteno: 177x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 14,27 | Přečteno: 205x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 19,38 | Přečteno: 393x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,29 | Přečteno: 135x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,05 | Přečteno: 296x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 191x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Provoz na Strakonické ulici omezuje nehoda autobusu a auta, na místě jsou zranění

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:03

V pondělí ráno omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního auta a...

Motorkáři adorující Putina přijedou k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,34
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik