Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Donáti Maltézského řádu, od Bavorů ze Strakonic k řediteli panství Emiliánovi Miltnerovi

Na strakonickém hřbitově u sv. Václava je náhrobek donáta 1. třídy maltézského řádu. Kdo byli donáti. O Bavorech ze Strakonic a strakonické komendě johanitů i jejím konci. 

Strakonický hrad byl od roku 1243 sídlem tehdejšího Johanitského řádu, a to díky štědré podpoře rodu Bavorů ze Strakonic. Bolemila, choť pravděpodobného účastníka III. křížové výpravy Bavora, učinila pro johanity nadání několika vesnic (1225) a její syn Bavor I. ze Strakonic vystavěl strakonický hrad, kde roku 1243 daroval johanitům špitál a kostel s věnem a desítky obcí v okolí. Johanité tak dostávají polovinu hradu, když ve druhé sídlí rod Bavorů. Strakonice se tak stávají prvním řádovým hradem na sever od Alp se širokou majetkovou základnou na jihu Čech, vzniká zde komenda sv. Jana Křtitele. Strakonická komenda se na staletí, vedle té pražské, stala patrně nejvýznamnější majetkovou a duchovní základnou v království, kde za husitských válek sídlili i převoři. Konec jejich zdejšího působení znamenal rok 1948, kdy dochází k násilnému ukončení činnosti řádu i konfiskaci majetků. Zde je třeba vzpomenout Fra Antonína Voráčka, O.Melit. Ten byl jako strakonický děkan zvolen převorem a tajně infulován (byla mu předána mitra a berla) ve Velkopřevorském paláci v Praze 1.5.1950.[1] Právně byla přítomnost řádu ve Strakonicích ukončena roku 2013.[2]

Erb Vratislava z Mitrovic na Strakonickém hradě

Činnost řádu tak úzce souvisela se štědrostí darů a nadací významných i méně významných osob, díky kterým mohl řád získávat majetkovou základnu pro svojí špitální a později charitativní činnost.

Kromě Strakonického hradu a blízkého poutního Podsrpu najdeme ve Strakonicích nejvíce památek na řádové rytíře na hřbitově u sv. Václava. Správu kostela i hřbitova vykonával strakonický velkopřevorský velkostatek. Nalezneme zde barokní hrobku řádu z 18. století s iluzivním obrazem Vzkříšení a je místem posledního odpočinku řádových duchovních.

Řádová hrobka u sv. Václava

A na hřbitově je i zajímavý pomník osobnosti úzce související s činností řádu. Byl jím ředitel panství maltézského řádu a patronátní komisař Emilián Miltner (1857-1921). Emilián byl synem Leopolda Miltnera , správce velkostatku v Měcholupech 1 a Marie Koenigbauerové z Prahy. Za manželku měl Vilemínu Dolanskou, dceru sládka v Sušici (Strakonice 18 1886-1891 (ceskearchivy.cz) Jednalo se zároveň o donáta I. třídy řádu. Emilián Miltner byl dlouholetým ředitelem velkostatku, členem Musejní společnosti v Strakonicích, kde byli vzdělaní lidé, kteří se podíleli na mnoha společenských aktivitách ve městě. Zároveň působil jako radní města Nové Strakonice, kde byl roku 1915 zvolen starostou (do roku 1919).[3][4]

Hrob E. Miltnera

Emilián měl syna Emiliána Leopolda Jana, který padl ve Velké válce. Ve výkazu ztrát 15.11.1914 uveden jednoroční dobrovolník Emilián Miltner ze Strakonic, pěší pluk č. 11 Písek, 12. setnina; padl.

Maltézský řád byl a je rozdělený na 3 stavy (třídy) svých členů. Nejvyšší postavení mají profesní rytíři 1. třídy, kteří skládají řeholní sliby a do roku 1989 museli mít šlechtické rodokmeny v otcovské i mateřské liniích, což dnes již neplatí, stejně tak nemusí být šlechtici ani členové 2. a 3. třídy - to je již dávno minulostí (stejně tak i velmistr od roku 2022 nemusí být šlechtic). Z nich jsou voleni nejvyšší představitelé řádu jako je kupříkladu český velkopřevor. Dnes je jím francouzský rytíř Fra Pierre de Bizemont.  Devoční donáti jsou součástí 3. třídy a dále se dělí na donáty 1. až 3. třídy. Devoční donáti získávají možnost získat toto důstojenství prostřednictvím donací řádu v různé výši a nemusí se jednat jen o dary peněžité - devočním donátem se může stát i osoba, která pomáhá v charitativních projektech svou osobní prací. Za monarchie to však byla prakticky jediná možnost (či jedna z mála), jak se stát členem řádu (kromě duchovních) bez šlechtického titulu. Emilián Miltner tak byl nejen schopným a věrným úředníkem ve službách velkopřevorství, ale i štědrým dárcem a podporovatelem řádových aktivit. Stal se členem řádu jako vážený devoční donát 1. třídy.[5]

Stužka donátů 1. třídy

Dárcovská činnost ředitele Miltnera, byť daleko skromnější, jej tak spojovala skrze staletí s Bavory ze Strakonic. Všichni se podíleli na řádovém díle Maltézských rytířů ve službách milosrdenství a humanity.

 

 

[1] Roku 1954 byl zatčen a odsouzen soudem v Českých Budějovicích za vykonstruovanou  velezradu a vyzvědačství a neoznámení trestného činu na 8 let vězení. Byl na amnestii propuštěn roku 1960 a bylo mu dovoleno být výpomocným duchovním u sv. Prokopa na strakonickém hradě, ve městě u sv. Markéty a v poutním chrámu na Podsrpu. Zemřel roku 1978 a svou dobrotou a lidskostí si zasloužil všeobecnou oblíbenost u lidí. Pamětníci na něj dodnes vzpomínají a vstoupil do všeobecného povědomí ve Strakonicích.

[2] Řádový majetek (získaný roku 2008)  převeden na českobudějovické biskupství (spolu se všemi dalšími majetky v diecézi).

[3] SokA Strakonice, fond AM Nové Strakonice, zápisy ze schůzí inv. č. 3, kniha 2

[4] Simona KOTLÁROVÁ, Obecní kronika Strakonic 1916–1946, Strakonice 2005, s. 31.

[5] Více v SKLENÁŘ, Michal, URBAN,Tomáš, Odznaky a heraldika Maltézského řádu, Oftis, 2017

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 2.7.2023 17:14 | karma článku: 17,56 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,03 | Přečteno: 267x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 20,22 | Přečteno: 438x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,30 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 299x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,48
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik