Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chci Ti přes propast času vydat důkaz o své tisíceré lásce

O lásce a úctě muže kapelníka a ženy harfenistky  na dvoře dvou císařů ve Vídni, v době, kdy Múzy často mlčely, protože Mars vládl ohněm a mečem. V dobách Ferdinanda II. a Ferdinanda III.

V době barokní se žena ve velké míře stává předmětem zájmu umělců, a to více než v předchozích dobách renesance či gotiky. Stává se symboly, alegoriemi, kterými umělci oslavují nejen fyzickou krásu žen, ale i jejich duchovní sílu a ctnosti.  Podle toho bychom mohli soudit, že tehdejší společnost ležela ženám u nohou, nicméně skutečnost byla poněkud odlišná. Pro ženy bylo mnohem méně dostupné vzdělání a tento fakt je znevýhodňoval a dával jim menší šanci uplatnit se v hudebním a jiném umění.

Kupříkladu v Benátkách se v 17. století rozvíjelo hudební vzdělávání dívek na konzervatořích při nemocnicích (ospedali) - tyto nemocnice či sirotčince dávaly dívkám příležitost vzdělávat se ve zpěvu nebo ve hře na hudební nástroj, poskytovaly jim možnost získat zkušenosti s vystupováním, hraním v orchestru. Ženy pak mohly volit svojí budoucnost v některém z řeholních řádů, kde často vznikala ženská hudební tělesa a ženy řeholnice i skládaly hudbu, nebo mohly hledat vhodného partnera pro sňatek – muži často na koncertech v těchto nemocnicích vyhledávali životní partnerky.  Obecně rozvoj barokní opery dával ženám příležitost se uplatnit jako pěvkyně. V Itálii se také rodí první operní divy.

Ve Francii se profesionální umělkyně také začaly uplatňovat v operních představeních a dvorních baletech. O něco později začaly aristokratické kruhy poskytovat ženám příležitost vystupovat jako zpěvačky a instrumentalistky, zejména jako hráčky na cembalo. První z těchto žen pocházely z hudebnických rodin, byly buď dcerami nebo vdovami po hudebnících.

Nicméně ve středoevropském prostoru se ženy ve výše uvedeném rozsahu neuplatňovaly. O to více jsou vzácné stopy jejich uměleckého působení. Takovou stopu nalezneme ve Vídni. Vzácný doklad je v textu epitafu ve vnějších arkádách minoritského kostela Panny Marie Sněžné na Minoritenplatz. Kostel založený Přemyslem Otakarem II. byl od středověku prestižní nekropolí urozených osob spojených s císařským dvorem a zámožných měšťanů. Byl také kostelem francouzské a italské komunity ve Vídni. Právě Italové často působili jako hudebníci u císařského dvora.

Zde také nalezneme nejen důkaz o hudebním působení jedné z žen, ale i důkaz velké lásky a úcty, kterou jí vyjádřil její manžel, který byl také hudebníkem, pro kterou byla jistě velkou inspirací v jeho tvorbě a předmětem snů, tužeb a lásky. A to i v době, kdy již nemohli být spolu. Na kamenné desce je text provázeny symbolem kavalíra držícího v pravé ruce lilii stojícího pod stromem. Patrně se jedná o erbovní znamení manželů.

Epitaf Bartoloměji Pocciové

Latinský text k nám z hlubin minulosti takto promlouvá.

Iesu Christo Redentori/ Batholomae Pocciolae Faeminae i ectissimae/ quae morum honstatem vitaq pudicttiam/ cum singulari musicae, ac praecipue harpa pulsada/ peritia conunguens audictessono, intuetes, venutate/ mirifice delectavit/ Balthassar Pocciolus SacCaes,Maies,Ferd,II/ ac Ferd,III, musicus uxori dilectissimae/ sibiq et professione et matrimonioconiunctissimae/ ut sui millam [PXY ?] amoris argumentum/ omnibus testetur hoc cum lactimis/ monumentum posuit/ Die 26 Mensis Iuly/ 16[..] (+1661¨

V Ježíši Kristu Vykupiteli, Bartoloměje Pocciolové, ženě nejvybranější, mravů důstojných a života ctnostného, která se vedle toho jedinečným způsobem věnovala hudbě, především hře na harfu, zkušeností pojivši s libozvučností, uvážlivostí, půvabem, Balthassar Pocciolus, Jejich císařských Veličenstev Ferdinanda II a Ferdinanda III, hudebník (kapelník), předrahé manželce, se sebou povoláním i sňatkem spjaté, důkaz o své tisíceré lásce, aby v slzách vydal tento památník, zbudoval dne 26. července 1661.

Kolik je v tom textu lásky a úcty, ocenění hudebního umění a půvabu partnerky. Oba manžele působili u císařského dvora, manžel jako kapelník a manželka jako harfenistka. V dobách válek a násilí, na které byla ta doba bohatá, přinášeli jemné umění do života lidí u dvora. Budete li před tímto pomníkem stát, tak jistě uslyšíte jemné tony harfy, kterou rozezvučely ušlechtilé jemné ruce paní Bartoloměji i přes propast času…   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 13.5.2023 22:24 | karma článku: 15,35 | přečteno: 177x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,03 | Přečteno: 268x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,30 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 299x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,48
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik