Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Benátský Commonwealth na Jadranu – Trogir, Omiš, Split.

Trogir, Omiš, Split. Slavné turistické destinace a pýcha Chorvatska. Trau, Almissa, Spalato byly názvy, která tato místa nesla po staletí, kdy byla součástí Benátské republiky. Vyspělé středomořské civilizace Lva sv. Marka.

Trogir, Omiš, Split. Slavné turistické destinace a pýcha Chorvatska. Trau, Almissa, Spalato byly názvy, která tato místa nesla po staletí, kdy byla součástí Benátské republiky. Vyspělé středomořské civilizace Serenissimy  - námořní a kulturní velmoci pod praporem lva sv. Marka.  

Všechna města v tom nejširším slova smyslu se stala součástí Benátské republiky koncem 15. století. A to charakteristicky pro Benátčany, kteří obratně využívali svou vojenskou sílu a moc v kombinaci s mimořádnou obchodní zdatností, která v důsledku uměla přinést prudký rozvoj všech jejich držav a následnou loajalitu místních elit vůči republice sv. Marka.

Trogir. Trau

V 15. století probíhala dlouhá válka mezi Zikmundem Lucemburským a jeho předchůdci na uherském trůnu s Benátčany o východní Dalmácii. Stejně tak bojovaly Benátky s Janovem o moc ve středomoří. Výsledkem bylo, že Split - Spalato byl získán roku 1420 za 100 000 dukátů pro Zikmunda Lucemburského, který se jako uherský král vzdal tohoto dosud uherského regionu. Zikmund nutně potřeboval prostředky pro zaplacení válečných výdajů, včetně válek s husitskými Čechami. Trogir – Trau a Omiš - Almissa byl taktéž získán roku 1420, ale Trogir byl dobyt vojensky. Po roku 1420 se tak prakticky celá Dalmácie stává součástí Benátek, kromě Dubrovnické republiky (Ragusa) a držav chorvatského rodu magnátů Frankopanů severně od města Senja (Segna). Mj. ostrov Krk byl taktéž državou Frankopanů a roku 1480 vyjadřují Frankopané věrnost dožeti. Krk se jako Veglia stává součástí Benátské republiky.

Trogir. Katedrála sv.Vavřince

Z Dalmácie se stává dominium Veneciarum či Terra Mare a je zařazena do systému správy a obchodu Benátek. Všude je ustaven hrabě jako hlava civilní správy a kapitán jako hlava vojenské administrace.  Všechna města si částečně zachovala místní správu jako městské rady a statuta a s loajálními patriciji bylo zacházeno stejně jako by to byli benátští občané. Jejich paláce proto nalezneme ve městech Dalmácie vedle paláců rodů benátských patricijů. Ovšem majetky patricijů, kteří aktivně podporovali uherskou korunu v boji s Benátčany byly konfiskovány a následně prodány místním obyvatelům nebo pronajímány. Kupříkladu v Trogiru trogirský hrabě Simone Detrico rozhodl o konfiskaci a následně pronájmu majetku odbojných trogirských  patricijů zájemcům, ale příjmy neproudily do místních rad, ale přímo do Benátek.  

Detail portálu katedrály od mistra Radovana

Ovšem i odbojní patricijové mohli vyjádřit svou věrnost nové správě měst, ale předtím se museli osobně představit dožeti. Benátky tedy ve městech vládly zejména prostřednictvím místních elit, nebyli zde kolonisté. Jen nejvyšší úřady jako hrabě či kapitán a další významné funkce byly vyhrazeny pouze benátským patricijům. Jistěže centrálními úřady byl benátský senát a dože.

Detail trogirského paláce

Kolonizaci známe spíše z držav na ostrovech (Kréta – Candia), kde Benátčané osidlovali celé městské čtvrti a postupně vytvořili loajální vrstvu vůči Benátkám s dlouhou historickou pamětí. Vznikl zde specifický krétsko-benátský patriciát. V Dalmácii nové benátské elity nevznikají.

Palác rodu Cippico - erb dožete

Hned po získání či dobytí dalmatských měst začínají Benátky s výstavbou citadel, které byly nutné pro ochranu přístavů a námořních tras. Místní rady citadely neviděly rády, považovali je za symbol nadvlády, ale postupně se Benátčanům podařilo přesvědčit městské rady, že výstavba je nutná. Citadely vznikají v Šibeniku, Zadaru, Splitu i Trogiru. Velitelem pevností byl kastelán a posádkou byly většinou italští žoldnéř nebo i albánští či řečtí. Finance nákladných staveb proudily z různých zdrojů, z Benátek i místních měst. Citadely měly velmi zvláštní režim. Vojáci neměli opouštět citadely, zakupovat se ve městech či ženit s místními ženami. Benátčani tak usilovali o kontrolu nad posádkami klíčových citadel. Spolu s citadelami se opravuje a buduje i opevnění. Specifikem je, že opevnění a citadely byly orientovány k moři. K hlavnímu zájmu republiky sv. Marka. Postupně se opevňovalo i vnitrozemí, spolu se vzestupem Osmanské říše, která ohrožovala města i z pevniny.  

Palác Cippico - erb rodu

V civilním sektoru se zejména stavěly a opravovaly veřejné budovy. Hraběcí paláce správce měst, domy a paláce úřadníků a sídla místních rodů i chrámy a kláštery. Benátčané se snažili využívat starších budov místo jejich demolice či radikálních přestaveb, nejen kvůli ekonomii, ale i kvůli programovému navazování na kontinuitu předchozích uherských či místních vlád. Všude se objevují renesanční prvky, často s nádechem byzantského slohu, tolik typického pro benátské architekty. Je zajímavé, že benátský senát přímo zakazoval výzdobu veřejných budov erby hrabat či úředníků, měla převažovat státní symbolika – Lev sv. Marka. Nemělo tak docházet k „privatizaci“ veřejných budov, včetně citadel. Nicméně zákaz nebyl vždy dodržován.

Palác rodu Centantare

Všude v benátské Dalmácii docházelo k rozvoji kultury a církevního života. Trogir byl sídlem biskupa, Split arcibiskupa. Církev investuje do klášterů a kostelů. Vznikají renesanční díla, malířská a literární. Právě v Trogiru byl nalezen antický Petrarcův Satyricon. Dochází k rozkvětu renesančního humanismu a významní italští umělci působí i v Dalmácii. Díky Benátčanům se tak dnešní dalmatská města stala studnicemi renesanční i barokní architektury a umění.

Trogirský palác

Benátské državy nebyly souvislé geograficky. Přesto, a právě proto Benátčané za staletí vytvořili velmi umný a sofistikovaný právní a vojenský systém, který dokázal udržovat rozsáhlá zámořská a ostrovní území ve sféře vlivu republiky sv. Marka. A to i bez rozsáhlých kolonizací či vytváření násilných struktur na připojeném území. Zařazení do kupeckých kruhů Benátek, výhody být součástí úspěšného civilizačního celku a vytvoření loajálních místních elit se složitými klientskými vazbami k okolí i benátským patricijům zajistily kontinuální úspěšnou vládu Serenissimy v Dalmácii a jinde až do konce 18. století. Napoleonské války, společenské a mocenské změny ve Středomoří způsobily postupný velmocenský úpadek Benátek a postupný pád jejich moci ve všech zámořských a mořských državách roku. Roku 1797 Serenissima zanikla.

Palác s erbem benátského rodu Moresini

A nám slavní Benátčané zanechali krásné památky renesance i baroka a vzpomínky na kdysi mocnou republiku sv. Marka na Jadranu. Benátský commonwealth.

 

Literatura

BENYOVSKY LATIN, Irena, The Venetian impact on urban change in Dalmatian towns in the first half of the fifteenth century, in: Acta Histriae 22 (2014/3), str. 2-44

BENYOVSKY LATIN, Irena, Movements of Venetian Counts between Cities of the Eastern Adriatic in the 13th Century (Select Cases), Acta Histriae, 29/3 (2021), str.. 561-591.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 16.7.2023 12:35 | karma článku: 14,06 | přečteno: 231x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,03 | Přečteno: 268x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 20,23 | Přečteno: 439x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,30 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 299x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 192x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,48
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik