Co to je být vládní stranou, aneb hokej

Jan Grossmann kdysi řekl, že divadlo se nesmí vážně brát, ale musí se vážně dělat. To je velmi moudrá věta, zdánlivě jednoduchá, ale ne tak lehce  pochopitelná a šmokové, kteří se ji pokoušeli vysvětlit, ji vždycky velmi zkreslili.



Jakže, nebrat divadlo vážně? Právě. Je to "jen" divadlo. Nic posvátného. Ale dělá-li se vážně, to jest stoprocentně a promyšleně, baví všechny a vážnosti se domůže samo. Politika má prvky divadla a proto si mnoho špatných divadelníků myslí, že jí mohou rozumět a komentovat. Komentovat může každý a koneckonců, dobré politice by taky měl rozumět každý.

Jenže je tu ještě stranění, v případě šmoků zpravidla za peníze.

Jeden naříká, že obě menší koaliční strany chtějí rozdělit vládu na třetiny - každému stejný kus. To je nemožné, volá, neváží všichni ministři stejně.  Váží, bohužel či bohudíky. Strana musí uvažovat stranicky, to jest stranit svému programu - a každý hlas navíc jí prostě dává víc síly tento program prosazovat.

Stejně jako v divadle se před zkouškami všichni od režiséra dozví, jakou má koncepci a když se jim nelíbí, nemusí v kusu hrát. Představení je ale kolektivním kouskem a ten, je-li dělán vážně, bude dobrý a bude vážně brán.

Vládní program je jedna věc a konkrétní hlasování ve vládě je zase trochu jiný bod. Strany si mají ohlídat svou pozici - a když jsem u pozice, myslím, že opozice má mít předsedu sněmovny a kontrolní výbory, protože to je jednoduše slušnější.

Howgh a příště budu psát zase fejetony. Je to zábavnější.

 

Autor: Alex Koenigsmark | středa 23.6.2010 13:41 | karma článku: 7,72 | přečteno: 710x