Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žebrákem pro dvě padesát

  Zdá se to neuvěřitelné, ale svého prvního žebráka jsem viděla v Rusku. Pardon, na Ukrajině. Ale to je jedno, tehdy to byl ještě velikij mogučij. Jako zvídaví turisté jsme nakoukli do malého pravoslavného kostelíku.

   Nebyl to dobrý nápad, právě probíhala mše a tak jsme rychle vycouvali.  Před vchodem nás oslovila postarší žena. Nechápala jsem, co chce. Děňgi. Natáhla ruku. Pobouřilo mne to. To je pěkná reklama vzkvétajícího socialismu. Dělala jsem, že nerozumím. Opakovala to slovo v několika světových jazycích. Přidala výmluvné gesto ,kterému by rozuměl i blbec. Třela prsty pravé ruky o sebe, div že s nimi  nerozdělala oheň. To mne urazilo. Pokusila jsem se zmizet. Vyrazila za mnou. Taky začala být naštvaná. Asi jsem pro ni představovala symbol vypasené zazobané kapitalistky. Nedala bych jí nic, i kdyby klekla na kolena. Od té doby jsem na žebráky zanevřela.

   Dodnes to nemám v hlavě vyřešené. Když se objevili žebráci u nás, shlížela jsem na ně svrchu. Proč si nehledají práci? Nevypadali jako nemocní, nebo nemohoucí. Proč se tak ponižují a válejí se s rukou nataženou po chodnících, a nechají se překračovat lhostejnými lidmi? Pak jsem si někde přečetla, kolik si vyžebrají za den. Okamžitě jsem to začala přepočítávat na svůj denní příjem. Žebráci suverénně vedli.

   Jednou jsem byla v pokušení sáhnout do peněženky. To když jsem míjela vrásčitou tmavovlasou ženu, která seděla na chodníku a vedle ní na kusu hadru spalo asi tříleté dítě. Holčička, špinavá a otrhaná. Dítě, které by si mělo hrát, pobíhat a vyvádět. Byl bílý den! Snad jí dali něco na spaní.  Rozhlédla jsem se. Pár metrů od nich se nedbale opíral o zábradlí chlap a notně si přihýbal z láhve. Pochopila jsem.

   Žebrat se musí umět.  Tak nás dostal ten chlap na nádraží. Dívali jsme se na vlaky na peróně. Sice mrzlo a padal sníh, ale nechtělo se nám čekat s děckama v zakouřené čekárně. Tak jsme tam podupávali a čekali, až nám to pojede. Nástupiště bylo liduprázdné, dokud se tam neobjevil ten chlap. Chtěl připálit. Manžel mu ochotně nabídl cigaretu a něco si spolu povídali. Pak chlap odešel. Ukázalo se, že z taťky vyloudil padesátku. Prý neměl na vlak. Když už nám mrzly nohy a děcka přestala poskakovat, vrátili jsme se do hlavní budovy. A koho nevidíme? Toho chudáka, kterému dal můj dobráček manžel peníze na vlak. Hostil za ně partu kamarádů rumem v zaplivaném bufetu.

   Nemám důvěru ani v nejrůznější charitativní akce. Kolik z vybraných peněz se dostane k těm, v jejichž zájmu se peníze vyberou? Vzpomínám si, jak rostla konta pro lidi, postižené povodněmi na Moravě. Pro lidi, kteří přišli o domy, majetek, o zvířata, o zdraví. Vybralo se hodně. Lidská solidarita pomáhala tam, kde selhaly příslušné instituce. Povodně na Moravě byly první, když plavali Pražáci, už měli komfort. Zarazilo mne, že v nějaké vísce rozhodovali až po více než třech letech místní radní, komu co dají z těch vybraných peněz. Po třech letech? Z těch co zbyly?

   Pamatujete na to silné zemětřesení před lety v Gruzii?  Posílali jsme tam celé obytné buňky, deky, oblečení, zásoby, lékařské vybavení, dokonce rakve. Stačil mi pohled nějakého reportéra v televizi na místo katastrofy. Dorazily jen ty rakve, stály rozlámané u nějakého polozbořeného baráčku a kolem nich v blátě zašlapané krevní konzervy.

   „Nikdy bych nepřispěl na žádnou takovou charitativní akci,“ řekl mi jeden z lékařů z polní nemocnice v Kosovu. „Na kamiony s humanitární pomocí čekali místní bossové hned na hranicích a pak jsem viděl, jak ty věci prodávali několikrát předražené na černém trhu. Chudáci nedostali nikdy nic.“

   Ale to už jsme někde jinde.  Máme štěstí, že žijeme v celkem poklidné zemi. Co jsou občasné povodně proti vlnám tsunami, nebo zemětřesení v Haiti. Co se nám může stát? Nemusíme spoléhat na cizí pomoc, nebo dokonce žebrat. I když život nám může přinést ledajaké situace. A my jsme bezradní.

   Jako můj synovec Ríša. Je to moc hodný kluk. Takový tichý, plachý, nepere se, nehádá se. Jde si životem v pohodě. Před konflikty utíká a čeká, že se vyřeší samy. A dost mu to vychází. Pořád něco kutí kolem domku a stačí si sám. Tak jsme s jeho ženou Miluškou popíjely kafíčko u nich na zahradě. Když se nám ozval za zády, skoro jsme se lekly. „Potřebuji nějakou šťávu do motorové pily,“ promluvil hlasem skoro prosebným. Miluška, strážkyně společných financí, vytáhla stovku. „Stačí?“ „Určitě.“ A byl pryč.

   Už se skoro stmívalo a Ríša se nevracel. Miluška zneklidněla.  Na benzinku je to čtvrt hodiny z kopečka, dvacet minut do kopce zpátky. Na trase dvě hospůdky. Ale co by tam dělal se stovkou? Pak se objevil, živý a zdravý a s plným kanystrem.  Zničeně se posadil k nám.

   „Načerpal jsem za sto dvě padesát. Tak jsem čekal, jestli se tam neobjeví někdo známý, aby mi půjčil.  Jak na potvoru nikdo.  Pokusil jsem se smlouvat, ale ta baba neměla náladu. Pořád jsem tam stál a už jsem si připadal podezřele. Tak jsem poprosil nějaké cizí lidi. Ani se na mne nepodívali. Ti další mi začali nadávat. Až se nade mnou slitovala nějaká slečna. Zažít bych to znovu nechtěl.“

   Došlo nám, jak těžká to byla pro Ríšu situace. Známe ho. Musel překonat sám sebe, aby vůbec někoho oslovil. Miluška mu nalila studený džus. „Říkala jsem ti, že tě ostříhám. A ty pořád ne, ne, ještě je to dobré. Vypadáš jako bezdomovec, tak čemu se divíš?“.

        

  

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 24.2.2010 8:28 | karma článku: 21,85 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy