Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tango se smrtí

    „Tady je Mira, Dlabač. Chtěl bych s tebou mluvit. Máš chvilku čas?"  Zněl klidně, jak se na slušnou návštěvu sluší. Léta jsme se neviděli. Držela jsem sluchátko domácího telefonu.

    „Jenže já s tebou nechci mluvit." Ani jsem nepoznávala svůj hlas. Nemohla jsem uvěřit, že jsem to řekla. Dívala jsem se, jak odchází. Vyhublá, nemocná postava, osamělý člověk v pološeru blížícího se stmívání.

   Dlouho jsem seděla před rozsvícenou obrazovkou a nevnímala ji. Co když si to rozmyslí a vrátí se? Co když vzbouří celý barák a někdo zavolá policajty. Co když já?

   Mira. Býval to krásný chlap. Urostlý, tmavovlasý, samý sval, s podmanivýma temně sametovýma očima. Bydleli jsme kdysi v jednom domě, naše byty téměř sousedily. Začali jsme se stýkat až když jim zemřela šestiletá holčička na leukémii. Napřed jsme se potkávali na písku před domem, jejich děti si hrály s mými kluky. Pak jsme spolu chodili na zahrádku, jezdili na hory, na dovolenou.

    Naši kluci Miru milovali. Spravoval jim tříkolky, vyráběl udělátka ze dřeva a různých stavebnic, učil je judo, natíral s nimi plot. Uměl šermovat, střílet ze sportovní pistole, vyráběli spolu bumerangy a praky. Věšeli se na něj, kdykoliv se objevil. Byli nerozluční. Vídali jsme se denně. Čekali na něj na chodníku, až půjde z práce. Sotva stačil hodit aktovku domů. Ani nám za chvíli nepřišlo, jestli peču buchty pro naše děcka, nebo pro Dlabačovy. A když mazala chleba Mona, tak zrovna pro všechny. A pak s nimi Mira vyrazil někam na stráň.

   A když se děcka, konečně unavená odpoledním řáděním, podařilo uložit do postýlek, otevřeli jsme láhev bílého a noc byla dlouhá. To se Mira cítil jako ryba ve vodě. Měl posluchače. Co jsme v ty večery všechno probrali! Jeho žena Mona tak hovorná nebyla, ale fascinovalo mne, jak ho sleduje očima, a sem tam ho staví zpátky na zem, když se moc rozohnil. A Mira? Ten se v ní viděl. Pořád se na ni obracel, předváděl se, čekal její obdiv. Skoro jsem jí záviděla, jak dával najevo, že je pro něj ten nejdůležitější, nejmilovanější  a nejkrásnější člověk na zemi. Každou chvíli ji pohladil, nebo ji vzal za ruku.

   Všechna tahle harmonická idylka skončila, když se Dlabačovi přestěhovali z dvoupokojáku v našem paneláku na periferii,  do nádherného čtyřpokojového bytu v krásné čtvrti na druhém konci města. Z děcek se stali školáci, poklidné časy mateřské dovolené skončily. Viděli jsme se jen občas.

   Pak přijela Mona. S Mirou je to špatné. Operovali mu žlučník  a něco objevili. Kolik času mu zbývá? Nikdo to neuměl odhadnout. Možná měsíc, možná deset let. Zatím plný invalidní důchod. Inženýr, vynálezce, všeuměl, věk - něco po čtyřicítce. Dost inteligentní na to, aby si dal dohromady dvě a dvě. Vakuum,  vzduchoprázdno, nad hlavou Damoklův meč.

    A možná v té době se to změnilo. Od základů. A nejen pro něj, ale i pro celou rodinu. Přečetl spoustu odborných knížek. Nakoupil si zrní a léčivé čaje. Držel hladovku. Začal být agresivní. Všichni zdraví kolem něj se stali jeho nepřáteli. Napřed vyštval z domu dceru. Syn utekl sám. Mona zůstala. V obrovském, prázdném bytě, v domě, kde nikoho neznala. A s mužským, který  mlátil kolem sebe, hlava nehlava. Urážkami, podezříváním, vzteklými výbuchy, nakonec i fackami. Nemusel se ani napít, stačila maličkost. A na chodbě jako stálá hrozba masivní skříň plná střelných zbraní, ještě z doby, kdy reprezentoval.

    Začala se bát. Co z toho, když po každém výbuchu následovaly prosby o odpuštění, smiřování, lítost. A nová a nová vyznání lásky. To nejde donekonečna. Jednou se něco tam uvnitř zlomí, utrhne, zmizí. A nedá se to vrátit.

   Kde se to mezi nimi pokazilo? Čím více se pomyslné nůžky odcizení rozevíraly, tím více se paradoxně Mira upínal k Moně. Jako k jediné jistotě, která mu zůstala. A zvolil ten nejnevhodnější způsob - podezřívání, výčitky, pronásledování, výhrůžky. Jediné slovo nesouhlasu a byl oheň na střeše. Chtěl lyžovat, musela s ním. Chtěl jít střílet, pak jen s ní. Na houby? Připravila košík.

   Vynucený sex.  Ponižující, bezohledný, pravidelný.  Bolestivý a majetnický. Despota. Tyran. Citový vyděrač.

   Nemoc jako by ustoupila. O to více si užíval života. Přihlásil se na kurzy tance. Donutil tančit i Monu. Ušlechtilá zábava se proměnila v nepříjemnou záležitost. Křehká Mona s přirozeným smyslem pro rytmus se stala vyhledávanou partnerkou, s Mirou nechtěl tančit nikdo. Žárlivé scény, výčitky, rvačky. Považoval Monu div ne za svůj majetek, se kterým se mohl ukazovat a chlubit.  A běda, když nešlo vše po jeho. Jakmile se rozzuřil, přestal se ovládat. Nebyla si jista ničím. Nebyla si jista ani životem.

   Mám pokračovat? Dál už je to jenom smutné. Dva cizí lidé, strach, úzkost. Mona se odstěhovala do podnájmu. Bojí se chodit na ulici. Bojí se, aby ji nenašel. Aby ji nepotkal. Aby nedělal scény před lidmi. Aby nezjistil, kde pracuje. Rozvod, který nic nevyřešil. Dvě zaměstnání. Podřadná práce, aby utáhla nájem za velký prázdný byt a ještě podnájem. Mira jí nedává ani korunu. Kdo ho donutí? Chce tím dokázat, že bez něj nepřežije, že se k němu vrátí? Zvláštní láska.  Stovky výhružných esemesek střídají další stovky esemesek, plných vyznání. Soudy, které nic nerozhodnou. Nervy, stres,  bezmocnost, beznaděj. Jak dlouho se to dá vydržet?

   Dívala jsem se, když odcházel od našich dveří. Oba jsem je měla ráda. Co asi chtěl? Nějaké svědectví proti Moně? Znali  jsme se dlouho. Snad si nemyslel, že bych stála na jeho straně? Po tom co udělal na náhrobku své nejstarší dcerky? Hnala ho beznaděj, nebo vztek, když pracně vyškraboval stříbro z nápisu s jejím jménem? Aby nebylo její jméno vyryto vedle jmen nebožtíků z Moniny rodiny? Proč? Stokrát kladená otázka. Gesto. Poslední tečka za cestou zpátky. Co udělá příště?

   Odešel. Možná si jen potřeboval popovídat. To už se asi nedozvím.

  

      

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Kochaníčková | úterý 28.7.2009 8:15 | karma článku: 38,18 | přečteno: 7100x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy