Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč začala Romana pít?

   Dosedla zvysoka na židli v naší kavárničce. „Myslela jsem, že to ani nestihnu," vydechla a na volnou židli položila igelitku. „Zastavila jsem se ještě  v galanterce koupit Romaně kabelku."

    „No tak se s ní pochlub," povzbudila jsem ji, ale to už z igelitky dolovala balíček. Krásná. Vypadala jako značková, a možná i byla. Ani velká, ani malá. Smetanově bílá s pěkně tvarovanýma ušima a na přední straně zdobená kůží zřasenou do nápadného plastického vějíře. Ten, kdo ji vybíral, vybíral s láskou. Přinejmenším s vkusem.

    Prohlížela jsem si Marii po očku, když balila pečlivě kabelku zpátky do papíru. Moc se nezměnila. Stále stejný mladistvý účes, lehounká halenka trochu sexy, doplňky sladěné až s pedantskou péčí. Ani brýle, které nosila, co ji znám, neubraly nic z bývalé krásy tmavohnědých  očí. Nebylo divu, že po ní kdysi šílel nejeden chlap.

   Působila možná romanticky a lehkomyslně, ale nepřekročila diskrétní hranice. O svou rodinku pečovala s dojemnou starostlivostí. Synové studovali, manžel ji čekával před hlavní bránou podniku s nastartovanou škodovkou, společně nakupovali, chodili za kulturou, na procházky, na mrňavou zahrádku na parcele v zahrádkářské kolonii.

   Vzpomněla jsem si, jak mi přinesla ukázat svatební fotografie svého staršího syna. Právě odpromoval a našel si Romanu. Krásný pár. On, vysoký a mohutný, ona, křehká a drobná. Vzhlížela k němu s důvěrou a oddaností, on ji objímal s něhou a láskou. Kolem svatebčané v gala, ale jako by pro ty dva okolní svět neexistoval. Nešetřila jsem nad fotkami superlativy. Marie si tenkrát povzdechla: „Víš, Romana už je rozvedená, ale tam to neklapalo hned od začátku." Cítila jsem její obavy mezi řádky. Každá matka přeje dítěti jen to nejlepší.

   Oddechla jsem si. Když dnes kupuje Romaně kabelku, a ještě s takovou pečlivostí, pak je jistě všechno v pořádku. Vytáhla jsem z tašky fotky svého malého vnoučka. No co, vy se nechválíte před kamarádkami svými pohlednými ratolestmi,  nebo ratolestmi svých ratolestí? Já ano, zvlášť když jsem na ně čekala tak dlouho.

   Marie si prohlížela zdvořile fotky a pak zajásala. „Vždyť i já tu mám svoje zlatíčka!" Vysypala z obálky několik fotek. „Jenže moji vnuci už trochu víc vyrostli."

   Na jedné fotce kudrnatá holčička v baletních šatičkách, ještě školačka, na druhé dospívající kluk v kostýmu rytíře z kroužku historického šermu. Na třetí a čtvrté záběry z výletu, na pozadí rozvaliny nějakého hradu. V otcově láskyplném objetí se tulily obě děti v pláštěnkách, se šťastným úsměvem a odhodláním. Pršelo, ale jim bylo s tátou dobře.  

   „Kde je Romana?" Hledala jsem další fotku. Asi to fotila. To ticho se dalo krájet. Marie dlouho neodpovídala. Nechtělo se jí o tom mluvit. Nakonec se odhodlala. „Víš, s Romanou nám to nevyšlo. Začala pít, sotva skončila s kojením. Napřed tajně, pak víc a víc. Ztrácely se věci z bytu, ztrácely se peníze. Přestala vařit, uklízet, prát. Vyhodili ji kvůli pití z práce. Přestaly ji zajímat děti. Výčitky, scény, nadávky. Domácí peklo. Nešlo to po dobrém, ani po zlém. Kdy se to všechno zvrtlo? Co ji dohnalo k pití? Rozebírali jsme to ze všech stran, na nic jsme nepřišli.

   Děti jsme si brali o víkendech, přes týden se staral syn. Naučil se vařit, nakupovat, žehlit. A po večerech objížděl putyky a lavičky v parku, aby našel Romanu a dovedl ji domů. Kdybys ji dnes potkala, už ji sotva poznáš."

   „Proč se s ní teda nerozvedl? Znám několik případů, kdy si manželé našli nové partnerky, vychovali děti společně a jsou šťastní."

   „A co ona, Romana? Dnes už by byla někde ve škarpě. Pořád je to přece matka jeho dětí a mých vnuků. Životní partnery si přece vybíráme a bereme dobrovolně, pro život v dobrém i zlém."  Jako by odříkávala formulku z úst oddávajícího, nebo kněze. Nechápala jsem, jak jí ještě může kupovat kabelku. Vždyť zničila jejímu synovi život.

   „Kabelku?" , usmála se. „To už je třetí. Vždycky ji někde zapomene a pak tahá to staré otrhané žebradlo. Přece ji s tím nenechám chodit mezi lidi."

      

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 19.8.2009 8:28 | karma článku: 21,49 | přečteno: 2289x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy