Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Óda na vajíčko

   Jako bych vás viděla. Lhostejně berete do čtyř prstů z plastikového obalu vajíčko, bez rozmyšlení jím klepnete o hranu a obsah vyplivnete na pánvičku. A mícháte a mícháte, až vznikne žlutá patlanina, která posléze houstne a říkáte tomu  vaječná omeleta. Stop.

    S vajíčkem je to skoro jako s vínem. Vinař, tedy správný vinař, zvedne skleničku, ocení barvu, přivoní, zahřeje dlaní, skoro jako by se mazlil. Ochutná, válí po jazyku a pak teprve, po malých doušcích,  pije. Vyzkoušejte si to s vajíčkem. Prohlédněte si ho mezi prsty. Viděli jste někdy dokonalejší tvar? Slepice to nemohla vymyslet lépe. Není  fádně kulaté, není ani pravidelně elipsovité, nemá hrany, nemá výstupky, nedá se postavit, ani pořádně kutálet. Není hladké, jeho jemně pórovitá struktura je příjemná na dotek, takže se dobře drží. Barva? Od jasně bílé přes slonovou kost,  pouštní písek a slupku od cibule až po skořicově hnědou.

   A co teprve obsah! Nelitujte času a rozklepněte vajíčko opatrně na čistý bílý talířek. A teď se dívejte. Řídký bílek vytvoří dokonalý kruh, který se rozteče jen do přesně vymezeného prostoru, ani o milimetr dál. V něm se rozloží jasně ohraničený pevný bílek, malinko tmavší a malinko hutnější. A přesně uprostřed, jako koruna vší té jednoduchosti, žloutek. Prý není pravda, že barva žloutku má vliv na kvalitu vajíčka. Hospodyňka ale dobře ví, jaký je rozdíl mezi koláčem z domácích vajec a vajec z drůbežárny. Někdy je na žloutku takový malý pevný uzlík. Příslib budoucího kuřátka. Naděje nového života. Symbol vesmíru.

   Pořídili jsme si slepice, přestože to nemělo jediný logický důvod. Máme jen zahradu se psem, kam se denně chodí. Ať je taky nějaký užitek! Slepice žere všechno. Naše slepice spořádaly všechny zbytky chleba, rohlíků, odřezky masa, slupky ze zeleniny, i  trávník na dvorku. Brzy nám malé balíčky začali pokládat přede dveře i sousedé. Dobrou pověst v domě ztratila i hodná stará paní Hamrlíčková, která vydolovala z kontejneru na odpadky skoro celou vánočku a jako zlatý prut ji přinesla našim slepicím. Začali jsme kupovat zrní, řepu, vitamínové granule, pecny starého chleba. Nepohrdli jsme čas od času ani zbytky knedlíků ze školní jídelny. Cena jednoho vajíčka rapidně stoupala.

   Dodnes se pamatuji na první vajíčko. Bylo velké, dokonalé, žádný zkušební provoz. Ta slepice to zvládla hned napoprvé. Měli jsme šílenou radost, jako z prvního sněhu. Skoro jsem si ho chtěla nechat. Vajíčka máme rádi, cholesterol, necholesterol. Když jsme se zdáli mamince bledí,  umíchala nám v hrnečku žloutek s trochou cukru doběla a zalila to horkým mlékem. Kam se hrabe kakao. Taky moji synové se mi zdáli občas bledí. Teď, když máme vlastní domácí vajíčka...

   Začalo to snídaní. Vajíčkem na měkko. Lahůdka. I ten obřad otvírání skořápky a vyjídání polotekutého žloutku lžičkou je prima. Najednou jsem si všimla, že Petr nejí. Jen seděl, uždiboval rohlík, srkal čaj.

   „Vajíčko na měkko se musí jíst teplé, na co čekáš?!" pobízela jsem ho. Sebral odvahu: „Já vajíčka jíst nebudu. " Zavládlo ticho. To byla zrada z vlastních řad. A vzbouřený syn k tomu dodal,  s očima sklopenýma: „Protože leze slepici ze zadku."

  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 25.3.2009 8:49 | karma článku: 17,66 | přečteno: 1085x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy