Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Óda na potížistu

   „Už se tam fakt nedalo dýchat,“ komentovala svůj odchod do předčasného důchodu jedna moje bývalá spolupracovnice. Uvědomila jsem si, jaké jsem vlastně měla štěstí, že jsem odešla před krátkou dobou do „normálního“ důchodu já. A za mnou odcházeli další, všichni stejné krevní skupiny. Jako by tam bylo něco shnilého…

   Já dobře vím, že bych to vůbec neměla psát. Že je to neloajální vůči instituci, která mne zaměstnala, když jsem na tom byla mizerně. A nechala mne doškobrtat až k důchodu. Neměla bych to psát, přestože to ode mne všichni čekají. Všichni – potížisti.

 

   Je to skupina lidí s nálepkou POTÍŹISTA. Patří k nim ti, kteří se z nějakého důvodu dostali do nemilosti. Všichni ti, kteří se netěší přízni mocných. Ti, kteří se cítí ukřivděni. Ti, kterým se křivda stala.

 

   Navenek se od ostatních ničím neliší. Jsou výkonní, profesně zdatní, ba mnohdy i lepší než ostatní. Na podnikových akcích sedávají u stolů nejvzdálenějších od vedení. Nesmějí se jejich vtipům. Nechodí s nimi na oběd. Černé ovce.

 

   Ještě teď mne polévá horko, když si na ten podraz vzpomenu. Byl to první pracovní den nového roku. Roku velkých změn. Organizačních. Přáli jsme si navzájem pevné zdraví, abychom ten nápor zvládli. To jsme ještě netušili, že stisk rukou není upřímný. Stačil pohled na výplatní pásku. Bez vysvětlení, bez omluvy. Osobní ohodnocení pryč. Pár stovek, ale  pracně vydobytých.  Nevěřícně na to zírali všichni potížisti.  Ti odvážnější se osmělili zeptat. Proč? Nekvalitní práce.

 

   Tehdy se ukázala skutečná tvář našich vedoucích. V podstatě se dělili do dvou skupin. Ta první, menší, sice také svým ovečkám sebrala osobní ohodnocení, ale přiznala to, s tím, že se nedalo nic dělat, že to byl příkaz shora. A přání k novému roku bylo upřímné. Ta druhá část vedoucích jednou rukou a s roztomilým úsměvem přála všechno nejlepší a druhou současně podávala nový, očesaný platový výměr s tím, že to potížista, většinou stále životem nepoučený, bez velkého čtení podepíše. Což se také v devíti případech z deseti i stalo. Kolik se jich pak šlo zeptat: proč?

 

    Potížista není zlý. Když se hlásí s námitkou nebo dotazem na poradě, tak mu to káže zažitý pesimismus. Jen vzácně přinesla nějaká novinka přínos pro lidi. Obvykle jen problémy a zbytečnosti. Tu zvednutou ruku nevidí rád žádný vedoucí. Znamená komplikaci. Nutí ho myslet. Argumentovat. Přebít námitku a neztratit pozice. Někdy je to těžké, zvlášť když námitka sedí. Nejlepší protiargument bývá zesměšnění, ironie, arogance, někdy i výmluvné mlčení.

 

   Taková ta dlouhá pauza, jako jestli vůbec odpovědět, jestli se vůbec snížit k odpovědi na tak stupidní otázku. To je strašně ponižující. Zvlášť když  kolem čekají věrní oblíbenci na každé zesměšňující slovíčko jako pes na kost. Ti ruku nikdy nezvednou. Bývají totiž předem informováni, s nimi se vedoucí i radí. To si potížista málokdy uvědomí, dřív než vystřelí ruku s námitkou. Chce pomoci, chce něco zlepšit. Má zkušenosti. Má léta. Zná návaznost, zná následky, Ale má i velké mínus - nálepku potížisty. Pak ani nemusí mít námitky. Stačí jeho „výmluvné“ mlčení. A náš typ vedoucího si dokáže patřičný komentář doplnit. Byť nebyl tentokrát žádný. Nebo právě proto. Potížista bez námitek je podezřelý sám o sobě.

 

   Velkou skupinu potížistů tvoří ti, kteří to vzdali. Ta nedůstojná atmosféra, věčné napětí, kdy vás přijde někdo seřvat kvůli sebemenší prkotině, jako je razítko výš nebo níž, víc vpravo nebo vlevo.  Když člověk čeká s napětím, kdy někdo otevře dveře a spustí. To napětí způsobí, že předem vystresovaný člověk odvede  nepřesnou práci, projeví apatii, nechuť učit se nové věci, soustředit se. Zlomený potížista jde s odporem do práce, odpočítává minuty do konce pracovní doby, domů přijde unavený, vyčerpaný, často usíná nebo hodinku nekomunikuje. Musí přeladit. A ráno vstává s vědomím, že je teprve středa, a do pátku daleko. Jeho práce, na které si většinou dost zakládá, je považována za podřadnou, platově podceněnou, přehlíženou. Jako on sám. Zastání nemá nikde. Ani se o to nepokouší. Šéfové, stejně jako doktoři, drží při sobě.

 

   Vysvobozením je odchod, ať už na mateřskou dovolenou, do důchodu, nebo prostě jen odchod. Ale kam? Z bláta do louže? Tento týden odešla do předčasného důchodu Andulka, další z mého bývalého kolektivu. Chytrá holka, ochotná, milá, se vším si uměla poradit. Proč právě ona?  Její vedoucí se cítila ohrožena. Bála se o svou židli. Terorizovala ji dlouhé měsíce. Deptala ji při každé příležitosti. Ostatní mlčeli. Lepší košile než kabát.

 

   Držím palce všem potížistům. Jsou první na řadě. Cítím s nimi. Vážím si jejich vzdoru. Nevzdávejte to.

     

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 21.4.2010 9:13 | karma článku: 27,74 | přečteno: 2375x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy