Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Noční salsa s krásným černochem

      Londýn. Od té doby, co jezdím za vnučkami každého čtvrt roku, už mi to město nepřipadá tak studené a cizí, jako když jsem tam bloumala před lety jako turistka na poznávacím zájezdu.

 

   Takže když projevila zájem svézt se se mnou moje sestřenice Alena, klidně jsem kývla. S nadhledem jsem jí slíbila nezapomenutelné zážitky. Mohla jsem si to dovolit, ona totiž nikdy nevytáhla paty z rodného hnízda, nikdy neletěla letadlem, neuměla řeč, všechno pro ni mělo punc výjimečnosti. Připadala jsem si vedle ní jako světoběžnice. A navíc tu byly ty rámy.

   Jaké? No rámy od obrazů. Můj starší bráška maloval. Co jiného měl celé dny dělat? Invalidní důchodce, rozvedený, nepohyblivý. Však také jeho obrazy odpovídaly jeho rozpoložení. Surové, rázné tahy štětcem, syté až pochmurné barvy. I květiny v jeho podání evokovaly neklid a divoké emoce. Moc těch obrazů neprodal, i když nějakou výstavu měl. Zastavili se jen známí a rodina. Kupovali jsme jeho obrazy spíš proto, aby si přilepšil. A když loni zemřel, nechtěla ty obrazy ani jeho exmanželka, o děckách nemluvě. Tak jsem je odnesla k rodičům na půdu. Vybrala jsem z nich dva nejoptimističtější a rozhodla se, že je vezmu synovi do Londýna. Mělo to ale háček. Rozměry. Obrazy samotné by se do největšího kufru vešly, ale rámy musely zvlášť.

   Jsem kozoroh. Tvrdá palice. Nastudovala jsem předpisy a obrnila se trpělivostí. Obtíženi několika kufry, taškami a krabicemi plnými dárků pro vnučky, jsme zvládli odbavení na letišti v pohodě. Dokonce i naše rámy, předpisově zabalené a popsané, odešly bez problémů jako nadrozměrné zavazadlo někam do útrob letiště. Naštěstí, protože naše prvocestovatelka Alenka nás zaměstnávala otázkami na úrovni pětiletého dítěte a manžel jen obracel oči v sloup. Nemuseli jsme se aspoň bát, že se ztratí, držela se mne jako klíště.

   Ono to do Londýna není zas tak daleko. Sotva se Alenka odvážila podívat z letadla okénkem, už jsme pomalu klesali na přistání. Shromáždili jsme všechny kufry i ostatní zavazadla. Marek nad nimi stál uprostřed rozlehlé haly jako kvočna nad kuřaty a z očí metal blesky jako bůh pomsty. Očima hypnotizoval běžící pás. Kolem něj pobíhala Alenka. Rámy se neobjevily. Zůstalo to na mně, ty rámy byly můj nápad. Najednou jsem si uvědomila, jak chabé jsou mé znalosti jazyka a jak předčasné byly moje vychloubačné řeči. Vrhla jsem se do slovníku a než jsem našla jedno slovo, druhé jsem zapomněla. Tak jsem si otrocky přeložila větu: Kde si mohu vyzvednout nadrozměrné zavazadlo? Hledám dřevěné rámy od obrazů. A s papírkem v ruce jsem se rozhlížela po okénku s informacemi.

   Letištní hala v Londýně je veliká, převeliká. Uprostřed stáli dva vojáci protiteroristického komanda se zlověstně vypadajícími zbraněmi. S údivem přihlíželi, jak si to přímo k nim mete zmatená ženská v klobouku s papírkem v ruce a něco koktá. Posílali mne zlomyslně z jedné strany haly na druhou. Asi vůbec nepochopili, co po nich chci. Nakonec jsem rámy uviděla v jedné přilehlé místnosti, opřené o zeď. Jen tak. Nikde nikdo. Popadla jsem je a vítězoslavně je nesla do letištní haly, těsně kolem překvapených vojáků. Ještě dnes vidím ty jejich pohledy. U Alenky jsem zabodovala, byl to pro ni úžasný zážitek.

   Samozřejmě jsem Alence ukázala Tower Bridge, Londýnské oko, jehož
hřídel vyrobil koncern Škoda Plzeň, pevnost Tower, Big Ben, Soho, Picadely Circus. Obdivovaly jsme Kensingtonský palác, kde údajně bydlela lady Diana, Hyde park,  Trafalgar Square a další památky. Alenka byla v říši divů. Připletly jsme se do nějaké menší manifestace, jely jsme metrem a dvouposchoďovými autobusy, nachodily kilometry pěšky. To bylo zážitků. Nafotily jsme snad stovky fotek  Ať má Alenka co ukazovat doma.

   Za tři dny jsme pomalu necítily nohy. Chtělo to změnu. „Tak pojďte se mnou večer na hodinu salsy,"navrhla nám synova žena. „Tam si odpočinete a ještě se pobavíte. Já to taky beru jako relax."

   Kurz salsy probíhal na lodi, která kotvila na slepém rameni řeky Temže. Abychom nemusely obcházet až ke vstupu, lezly jsme dírou v plotě. Byla teplá noc, před sebou jsme viděly přistávací dráhu městského letiště a za dráhou obrysy mrakodrapů obchodního centra. Když jsme lezly dírou v plotě, smály jsme se jako puberťačky. Pro Alenku opět netušený zážitek.

   I přes tuto zkratku jsme začátek kurzu nestihly. Na parketu už tančilo asi šest černochů a právě tolik černošek, nějaká Japonka a další představitelé jiných neidentifikovatelných národností a ras. Připadali nám dokonalí, jako by salsu uměli  tančit odmalička.  

   Alenka poprvé viděla zblízka černocha a to už se před ní jeden ukláněl a žádal o tanec. A druhý, vysoký mladý Konžan, učitel tance, vyzval mne. Okamžitě jsme byly červené až za ušima. Přece jen jsme měly hodiny tanečních dávno za sebou. A co, salsa se tam stejně neučila. Bály jsme se, že to bude fiasko. Ale nebylo. Chlapi byli profíci a dobře nás vedli. Vrtěly jsme se a otáčely v citlivých rukou jako za mlada a když skladba skončila, dokonce nám i zatleskali.

   Co  myslíte, jaký nejsilnější zážitek si odvezla Alenka z Londýna? Pohled na Big Ben? Vzpomínku na anabázi s rámy od obrazů? Ne. Nešlo jí do hlavy, proč mají černoši světlé dlaně.

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 2.12.2009 8:50 | karma článku: 20,86 | přečteno: 1588x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy