Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nic jsem neukradla!

   Stála jsem se Zdeňkou na chodníku. Mlčky jsme se ohlížely za paní z protějšího domu, která šla teprve nakupovat. Šla - to se ani nedá tak nazvat. Spíš se ploužila. Na krku nákupní tašku, obě ruce zaklesnuty ve francouzských holích. Bylo vidět, že ji každý krok stojí nesmírné úsilí.

 

   „Co s ní bude? Už nikoho nemá." Znaly jsme ji. Pochovala dva syny a nedávno i manžela. Sotva ji propustili z nemocnice. Operace kyčle se evidentně nepovedla.  Místo čtyř drátů, které jí nohu zpevňovaly, jí vyoperovali jen tři. Ten čtvrtý jí zničil kost i kloub. „Možná by jí bylo líp v nějakém domě s pečovatelskou službou."

   „Na to je moc hrdá. Minule jsem jí nabízela, že jí nákup přinesu. Mně  nohy naštěstí  slouží. Nechtěla. Prý jí doktor doporučil pohyb." Ještě jednou jsme se za ní ohlédly.  Ušla sotva kousek, ale pořád šla.

   „Taky se ti mohlo stát to, co mně," řekla najednou Zdeňka. „ Chodila jsem pro pečivo a drobnější nákupy té babičce, co bydlela vedle nás.  Taky nemohla chodit. Tak se mi jí zželelo. Každý nákup jsem jí brala samostatně, předkládala jsem jí i nákupní paragony a vracela jí drobné do halíře. A představ si, že jsem se později dozvěděla, že prý jsem ji okrádala."

   Na to jsem vůbec  nepomyslela. Za každý dobrý skutek přijde spravedlivý trest.  Vždycky jsem si myslela, že je to jen takový vtip, úsloví, legrácka.  Na druhou stranu vím, jak dovede člověka zdeptat jakékoliv nepravdivé nařčení.

   Nastoupila jsem tehdy do svého prvního zaměstnání.  Bylo nás tam pět a zdálo se, že jsme prima parta. Spíš taková větší,  různorodá rodinka. Věděli jsme o sobě všechno, znali jsme své rodinné příslušníky, povídali jsme si o tom, jaký byl víkend, nebo dovolená. Nepamatuji se, že bychom mezi sebou měli nějaké třenice nebo nedorozumění, natož hádky.  Těšila jsem se do práce, všechno pro mne bylo nové a objevné, líbila se mi malinká kancelář s psacím stolem a všichni ti lidé, které jsem už důvěrně znala. To všechno se změnilo jako mávnutím kouzelného proutku.

   Vrátila jsem se z nějakých pochůzek a můj šéf mi sdělil, že mne hledala policie. Proč? Prý se to dozvím.  Nikdo ze spolupracovníků mi nechtěl nic říct. Najednou měli hodně napilno. To vzduchoprázdno kolem mne se dalo krájet. Pak přišel ten policista. Sedli jsme si do prázdné místnosti. Co se vlastně stalo? Měla jsem srdce až v krku. Myslela jsem, že se někomu z rodiny stala nehoda.

   „V umývárně vedle vaší kanceláře se ztratily prstýnky jedné účetní. Zapomněla si je tam, když si myla ruce. Byla jste tam?" zeptal se mne úředním hlasem.

   „Byla, potkala jsem ji, když je hledala," odpověděla jsem a spadla ze mne všechna tíha. Tak proto ten povyk. Kvůli svědectví.

   „Viděla jste tam ještě někoho?" Ptal se dál.

   „Ne, nikdo tam nebyl."  Marně jsem se snažila někoho si vybavit.

   „Viděla jste na umyvadle zlaté prstýnky?"

   „Když jsem tam přišla, nic tam nebylo," namáhala jsem paměť ze všech sil, ve snaze pomoci.

   „Jestli ty prstýnky vrátíte, uzavřeme to  a nikdo se nic nedozví." Zůstala jsem jako opařená.  Je to jeho práce, zkouší to, napadlo mne. Ale on mi domlouval a znovu a znovu mi přátelsky radil, ať je vrátím. Nikdy v životě jsem se necítila tak pošpiněná a ponížená.  Nic jsem neukradla a najednou je ze mne zlodějka!

   Do kanceláře jsem se vrátila uřvaná a zničená.

   „Vy mi věříte, že jsem nic neukradla?" zeptala jsem se svého šéfa. Odpověděl mi v tom smyslu, že každý, kdo něco provedl, musí počítat s tím, že se to jednou provalí.  Pak jsem se zeptala ještě všech dalších spolupracovníků. Nikdo z nich, a to bylo nejhorší, neřekl přímo, že mi věří.  To mi připadalo ještě horší, než samo nařčení.  Dost dlouho jsme kolem sebe chodili jako cizí lidé.

   Prstýnky se nikdy nenašly a na celou věc  se zapomnělo.  Já ale tu nepříjemnou pachuť nedůvěry a zostuzení cítím i po letech, kdykoliv se ocitnu jen ve zdánlivě  podobné situaci.

   Teď  když o tom tak přemýšlím, asi bych stejně šla té sousedce nakoupit. Riskla bych to. Chodí hrozně.

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 4.11.2009 8:36 | karma článku: 26,30 | přečteno: 1800x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy