Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může bolet amputovaná noha? Může.

     Vložka. Posunula se. To ještě neměla křidélka. A stalo se to samozřejmě v tom nejnevhodnějším momentě, kdy jsem se nemohla vrátit.  

    Už vás vidím, puritáni, jak pohoršeně krčíte nos. To teda je intelektuální téma! A o co vlastně jde?  O kus krásně bílé, podlouhlé vaty, hebounké, měkké, s protiskluznou vrstvou a dnes i s křidélky. V kabelce je nosíte až dole. V koupelně jsou ukryty v šuplíčku. Nikdy se nesmí zapomenout koupit. Znamenají trhák v rozpočtu, máte-li v rodině několik dospívajících dcer. Jejich význam si uvědomíte zvlášť tehdy, přijde-li jejich čas a nic. Toho zděšení, či naopak nadšení v celé rodině! A jde jen o kus vaty. Jak je ale najednou důležitý!  

   Snad jako by se nám mstily za všechno to přehlížení, dovedou být vložky ne-li zákeřné, pak určitě potměšilé. Vozíme je s železnou pravidelností na dovolenou,  na zájezdy, na plesy a milostné schůzky. Jejich potřeba vyvstane zákonitě o několik dní dříve či později, než čekáme. A když doma, v kabelce nebo po ruce není ani jediná. I maličký  červený flíček na sukni, byť od malin, znamená pro ženu společenské znemožnění, které nepřipustí.

    Nemám šéfa, ale šéfovou. Je jako rtuť. Neustále něco organizuje, běhá, shání, vylepšuje. Můj přesný protiklad  - mám ráda svůj klid. Jednou potřebovala  koupit vlnu a já jsem samozvaný odborník  na vlnu. Když „padla", vyrazily jsme k blízkému obchodnímu domu. Věrna své letoře, nasadila šéfka své činorodé tempo, bez ohledu na mne.

   Najednou se to stalo.  Krev se ve mně zastavila. Celá jsem ztuhla, ale nohy šly dál. Ten hebounký kousek vaty se posunul a začal šplhat nahoru na břicho. S každým krokem to bylo  horší a horší. Hlava horečně pracovala. Parčík za námi, davy lidí kolem nás a nikde špetička soukromí. Moje šéfová, poháněná touhou utrácet, už přivolala výtah do patra s galanterií. Její hlásek stoupal a klesal jako rolnička ve stísněném prostoru výtahové kabiny, aby nadšeně vyrazil do volného světa nákupních košíků. Vložka vyšplhala ke svému nejvyššímu vrcholu a ustálila své putování, zapřená o horní gumičku na kalhotkách. Bála jsem se udělat zbytečný krok. Zoufale jsem stahovala půlky a tiskla nohy k sobě. Zakotvila jsem hned u prvního regálu s klubky, dála ani krok.  Tvářila jsem se zadumaně, jako že přemýšlím nad vlnou. Šéfová kolem mne kroužila s novými a novými klubíčky. Bylo mi to jedno, dala bych království za převlékací kabinku metr krát metr. Přestala jsem vnímat přízi i šéfovou. Nazdařbůh jsem vybrala  jakés takés klubíčko trochu přijatelné a s výčitkami svědomí se snažila šéfové zmizet. Marně mne lákala do stánku  s keramikou a na zmrzlinu. Všechno ve mně volalo: domů!

    Vymluvila jsem se a svým navyklým tempem, leč strnulejším, jsem zamířila na zastávku. Cítila jsem, jak mne malá červená kapka  šimrá  na noze  a jak se co nevidět  rozběhne dolů, snad až do boty. Soustředila jsem se na dolní polovinu těla tak intenzivně,  že mi na čele začaly vyrážet kapičky potu. Konečně cosi přijelo. Zůstala  jsem stát vzadu na plošině a modlila se, aby  mne nějaké uvědomělé dítě nechtělo pustit sednout. Už se mi to sice nestalo sedm let, ale známe to. Děti nezklamaly - nepohnulo se ani jedno. Oddychla jsem si. Bála jsem se podívat dolů na nohy. Ještě pár minut vydržet a bude to dobré. Snad si nikdo ničeho nevšimne.

   Vystoupila jsem jako poslední  a ploužila se za skupinkou, která se za křižovatkou rozběhla různými směry. Ještě pár kroků a je po všem. Sláva! Začalo mi to být najednou jedno,  dokonce se mi zdálo, že se mi chce trochu hystericky smát.

    Zevrubná prohlídka doma ukázala, že se nic nestalo. Skoro mne to zklamalo.

   Vím, že stačí vzpomenout vši a okamžitě vás začne svědit hlava. Uvidíte-li někoho zívat,  začne se vám za chvíli otevírat pusa také. Ale od té doby, kdy jsem šla kupovat se šéfovou tu vlnu, věřím, že někdo může doopravdy cítit bolest i v amputované noze.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 27.5.2009 7:23 | karma článku: 22,84 | přečteno: 2286x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy