Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Motýlek

    „Už je tu zas, už se nese," svolávaly se sestřičky a nakukovaly na chodbu. Vysoká,  nápadně oblečená žena na vysokých podpatcích a s hlavou v oblacích vůně od kadeřníka mířila přímo ke dveřím pokoje číslo šest. Nevšímala si ani sestřiček, ani ostatních pacientů v dlouhé chodbě.

      Se železnou pravidelností se objevovala třikrát, čtyřikrát denně, vždy převlečená do jiného, vždy namalovaná a načesaná. Zdržela se hodinku, někdy i méně. Záleželo na tom, jak rychle se ten, za kým přišla, unavil. Působila na té sterilní chodbě jako cizokrajný motýl, krásný na pohled, ale nebezpečně dráždivý svou odlišností.

   V pokoji číslo šest umíral její manžel. Zbývalo mu pár týdnů, možná jen dní. Všichni to věděli, i ona, i on. Už neměl sílu vstát z postele. Sestřičky ho krmily, holily, umývaly. Pořád to byl ještě pěkný mužský. A úspěšný podnikatel, kterému se dařilo, na co sáhl. Měl v sobě něco jako osobní kouzlo. Důvěryhodnost, solidnost, ale i smysl pro humor. Otočil si kolem prstu i přísnou vrchní sestru a sestřičky se předháněly, jak získat jeho pozornost. Bylo to opravdu zvláštní, kolik energie a radosti kolem sebe vysílal ten člověk na nemocničním lůžku, u kterého byste čekali apatii, odevzdání, stres.

   Nebylo divu, že ji sestřičky neměly rády. Mnohé byly u toho, když si ji bral. Tady, v pokoji číslo šest. Šuškalo se, že mu rozbila rodinu,  že jí šlo jen o jeho peníze. Že u něj začínala jako nicka  v době, kdy se mu začalo dařit. Omotala se kolem něj a nemínila se pustit. Dělalo mu dobře, když se s ní ukazoval. Stala se pro něj symbolem úspěchu i novým smyslem života.  Jak by to jinak dokázala, než přes postel. A teď?  Nikdy ji nikdo neviděl ubrečenou. Lidské soudy jsou jako jedna a jedna.

   Všechny její příchody a odchody sledoval personál nemocnice s jistou nevraživostí. Jen málokdo byl svědkem toho, co se dělo za dveřmi číslo šest. S výjimkou toho nedělního odpoledne, kdy za tátou přijel syn s vnukem. Právě si prohlíželi fotografie z dovolené,  když do pokoje vplula ona. Krásná, načesaná, v těsně  přiléhající halence a úzké sukni. Ani se nestačila posadit, už byli v sobě. Takový křik a nevybíravá slova tahle nemocnice ještě neslyšela. Smířlivé snahy pacienta a vystrašené popotahování vnoučka, který pod postelí sbíral fotografie, úplně přehlušily výčitky a  zuřivé osočování  z obou stran. Nikdo nechtěl vyklidit pole, museli je vyvést.

   Chodila dál, jako by se nic nestalo. Jen hlavu nesla ještě výš a klapot jejích podpatků  zněl jako vítězné bubnování. Za dveřmi pokoje číslo šest ji čekaly žádostivé a milující oči v pohublé a nemocí poznamenané tváři. Otáčely se po ní láskyplně, jak procházela k oknu a než přisedla k jeho posteli. Objímaly její postavu, hodnotily elegantní oblečení, dokonalý účes. Byl to takový malý rituál a ona věděla, jak málo potěšení člověku odsouzenému na smrt zbývá. Jak je  najednou všechno daleko, ty dny plné nových plánů, telefonátů, jednání, termínů v bankách a veselí na společenských večírcích? Tady, za dveřmi pokoje s číslem šest nic z toho není důležité. Tady se zastavil čas

   Pohladila jej po ruce, byla teplá a vlahá. Taková, jakou si ji pamatovala. Jakou si ji chtěla zapamatovat i potom. Políbila jej na rty. Nespouštěl z ní oči. Čekal. Velice  pomalu se narovnala a jemně, opatrně začala rozepínat jeho plenkové kalhotky.

  

  

    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Kochaníčková | čtvrtek 12.3.2009 9:10 | karma článku: 17,93 | přečteno: 1203x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy