Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mohl to být první muslim na Moravě

   Nikdy mne nezajímal svět muslimů. Nic jsem o něm nevěděla. Nakonec, Mormoni taky mohou mít několik manželek. Zbystřila jsem pozornost až při anarchistických útocích. Asi tak, jako tisíce ostatních lidí na světě.

    Nebo Srbové. Zdálo se mi divné, když několikrát na „naši"  pláž v tehdejší Jugoslávii přišel muž se dvěma ženami a houfem děcek. Dováděl s nimi v moři, zatímco ty dvě ženy zůstaly oblečené a sotva si svlažily kotníky.

   Pak jsem na zájezdě potkala Gruzínce. Normální chlap, montérkáč. To bylo ještě v době temna, přestavovali jeden z nejposvátnějších chrámů v Tbilisi na klub mládeže. Ani nás turisty nechtěli pustit dovnitř, jen pootevřenou skulinkou dveří jsme viděli tu spoušť uvnitř. Nebyla to naše věc, tehdy se i u nás měnily kostely na kina. Když jsme odcházeli, stál jeden z nich ve dveřích tak, že jsem se musela mezi ním a „futry" doslova protáhnout. Udělal to schválně, ale tak nenásilně, že mnou projela vlna vzrušení. Ohlédla jsem se po něm pohoršeně. Usmíval  se, jako by říkal: „No co, vždyť se nic nestalo."

    Vběhla jsem do nejbližšího krámku se suvenýry. Čekal na mne u vchodu. Omluvil se. Tehdy jsem si uvědomila, jak  je vlastně výhodný povinný školní jazyk. I Gruzín umí rusky. Mne taky považoval za Rusku. Už jsem nebyla pohoršená. Ještě dnes se slyším, jak říkám: „Ja děvuška, ne děrevo." To nás rozesmálo a domluvili jsme se na odpoledne. Řekl, že mi ukáže Tbilisi.

   Jmenoval se Dato a skutečně jsme prošmejdili různé pamětihodnosti města. Pyšně se se mnou vodil a dělalo mu dobře, že se za námi lidé otáčeli. Za Kavkazem jsem byla jednička, světlovlasá a při těle, tamější ideál ženské krásy. Škoda, že to návratem domů skončilo. Dato si mne přivedl do překrásné restaurace na hlavní třídě, kterou nám ten den dopoledne jako ukázkovou předvedla z chodníku i naše průvodkyně. My jsme s Datem šli dovnitř.  Tak prostřený stůl pro dva jsem nikdy neviděla. Desítky různých mističek a talířků, kořeněné omáčky všech chutí a barev, zelenina a ovoce jako samozřejmost. Ani jsem to neuměla pojmenovat, v ruštině už vůbec ne. Hlavní jídlo bylo skvělé a to víno!  Dato pořád objednával a doléval, dostala jsem strach, že nebude mít na zaplacení. Jen mávl rukou a ze zadní kapsy vytáhl objemný svazek bankovek.

   Při hodování a popíjení jsme probrali všechno možné. Soužití Gruzínů s Rusy,  vztahy mezi Ázerbajdžánci a Armény,  drahotu i rodinné poměry. Jen jako mimochodem utrousil, že má dvě ženy a tři dcery.

   „Cha," kontrovala jsem, „to já mám dva syny a s jediným mužem!".

   Tehdy zvážněl a řekl něco, co mi vzalo dech. Chtěl, abych mu dala syna. Jeho syna. Teda abych mu ho porodila a pak že si ho vezme a vychová. A že se o něj nemusím bát, že se náš syn bude mít jako princátko. A já dostanu všechno, co budu chtít. A uvidím ho, kdykoliv si vzpomenu. A...

   Začala jsem se sbírat k odchodu, že by o mne jako měli strach.  Pochopil. Zavolal taxíka a zavezl mne k hotelu. Myslel to vážně? Myslím, že určitě.

   Vzpomněla jsem si na něj, když mi v poště přišla zpráva o tom, jak rychle přibývá muslimské populace hlavně v západoevropských zemích. Oč méně se rodí dětí původnímu obyvatelstvu, o to víc jich přibývá přistěhovalcům. Zejména vyznavačům islámu. Už dnes si mnou ruce muslimští vůdcové. Dobudou Evropu bez válek a násilí. A brzy.

  

    

Autor: Ivana Kochaníčková | úterý 4.8.2009 8:25 | karma článku: 22,44 | přečteno: 1661x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy