Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak straka ke zlatu přišla

    Už  moje maminka říkala, že jsem jako straka. Jak jsem našla něco blýskavého, hned jsem to na sebe věšela, i kdyby to byly jen kroužky na záclony.

    Sama měla jen svatební prstýnky a ty ani nebyly opravdu zlaté. Táta, strojní zámečník, je tehdy po válce vyrobil snad z nějaké nábojnice. Vždycky jsem ji prosila, ať mi je na chviličku půjčí, jen na chviličku. Měla je uložené v malinké krabičce v nočním stolku. Skoro obřadně ji položila na stolek, z krabičky vylovila malou koženou taštičku pošitou korálky. A v ní měla svůj poklad. A pak sledovala, jak si prstýnky zkouším, jak se točím před zrcadlem a tvářím se jako velká dáma. Potom je znovu uložila na místo.

   Moje snubní prstýnky už ze zlata byly. Sice jen takové obyčejné, tenoučké, skoro bez vzorku. Zlato bylo úzkoprofilovým a podpultovým zbožím. Myslím, že jsme museli snad předložit i potvrzení o tom, že se budeme brát. Těšila jsem se na každé narozeniny a Vánoce, na každou malinkou dárkovou krabičku, ve které by mohl být zlatý řetízek s přívěskem, nebo dokonce náušničky. Dlouho dopředu jsem si dala i uši propíchnout a aby dírky nezarostly, měla jsem tam nitku. Pro kousek zlata bych udělala cokoliv. Jak říkala maminka, jsem straka.

   Aspoň to měl Radek s vybíráním dárků jednoduché. Stačilo projít kolem zlatnictví a už jsem byla uvnitř. Když jsme se poprvé vypravili na dovolenou do zahraničí, netěšila jsem se na moře a pláž. Představovala jsem si to nekonečné množství zlatnických krámků na hlavní třídě, jeden vedle druhého, plné neuvěřitelně levných a krásných výrobků. Radek nejevil nervozitu, měli jsme jen trochu peněz z devizového příslibu. Vy už asi nevíte, co to je. Takové to kapesné, podle kterého se Češi v zahraničí spolehlivě poznali. V ruce igelitku, v ní krajíc chleba a dvě jablka. A dlouhé přemýšlení, jestli utratit za zmrzlinu, nebo za nafukovací žabičku pro Adélku.

   Byl to vlastně malý zázrak, že jsme mohli do tehdejší Jugoslávie. V očích soudruhů už to byla kapitalistická cizina. Ale díky tomu, že v té oblasti až někde u albánských hranic zrovna řádilo menší zemětřesení, Němci kvapně odhlašovali své pobyty. Uvolněná místa  bleskově obsadili Češi. Čert vem zemětřesení.

   Nebyl to hotel se čtyřmi hvězdičkami, spíš lepší ubytovna. Pokoje po třech, po pěti. Sprcha na chodbě. Nic nám nevadilo, chlapi toho stejně moc nenaspali a když už, tak jim bylo skoro jedno, kde spí. Na mne připadla postel s Haškovými. Ti chodili spát se slepicemi. Hašek, zarytý abstinent, opatrný a vyplašený, neviděl rád moje výlety do zlatnických krámků.

   „Nebojíš se, že ti prodají nějaké šunty?" varoval mne každý večer. „Kde máš jistotu, že to zlato je poctivé? Za pár dní odjedeme a kam to půjdeš reklamovat? A jak to provezeš přes hranice? Seberou ti to celníci a ještě půjdeš do basy." Jako by házel hrách na stěnu. Měla jsem prošmejděny všechny krámky v širokém okolí a zlatníci mne zdaleka zdravili jako starou známou.  Vybrala jsem si náušnice a k tomu řetízek s přívěsky, který se k náušnicím přesně hodil. Smlouvala jsem jako o život. Poprvé v životě, ale zato přesvědčivě. Den před odjezdem jsem si svůj poklad přinesla na ubytovnu. Nastalo obdivné pokyvování hlavou  a nevěřícné otázky typu - jen za tolik? To není možné. Tetelila jsem se blahem.

    Až pozdě večer jsem si připustila špetku nejistoty. Co když  měli ti pochybovači pravdu. Co když je ten punc falešný. Našmátrala jsem krabičku se zlatem i baterku a zalezla potichounku pod deku. Nápad to byl fakt pitomý. Hledejte při baterce o půlnoci pod dekou  punc na náušnici! Nevěděla jsem, jak se natočit, nešramotit, nespadnout z postele a hlavně neprobudit  Haškovy. Začaly mi slzet oči a neviděla jsem už ani na ty náušnice. Najednou se jeden konec deky nadzvedl a v něm se objevila rozespalá Haškova hlava. Rychle posoudil situaci. „Jsou falešné, že? Měl jsem pravdu." A rychle zmizel, když jsem se po něm ohnala baterkou.

   Zbýval ještě poslední krok. Převézt zlato přes hranice. To už mi připadalo nejjednodušší. Kam celníka ani nenapadne nahlédnout? No přece do svačinky. Srdce mi krvácelo, když jsem ty překrásné kousky zlata tlačila do vrstvy másla v podélně rozkrojené bagetě. Přikrýt druhou polovinou, zatočit do ubrousku a šup s tím do igelitky. A aby to vypadalo ještě nenápadněji, nahoru do tašky dva veliké klobouky proti slunci. Spokojeně jsme odbavili tu spoustu zavazadel, tašek a kufrů. Postávali jsme na malinkém letišti a sotva po půlhodince čekání nás odvedli přes letištní plochu k letadélku. Pohodlně jsme se usadili na svých sedadlech a připoutali se. Spadl mi kámen ze srdce. Dokázala jsem to. Poslední nostalgický  pohled z okénka - a u letištní budovy stála moje igelitka s klobouky.

   „Nezapomněl tu někdo igelitovou tašku?" ptala se letuška z chodbičky. Ale to už jsem vybíhala  na schůdky.  

  

  

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 26.8.2009 7:58 | karma článku: 19,50 | přečteno: 1581x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy