Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babičkou i prababičkou jedním vrzem

     Seděla na lavičce u pískoviště. Malá holčička tam nabírala písek a snažila se naplnit bábovičku. Kousek dál se asi dvouletý kluk smolil po skluzavce. Dívala se jedním okem po něm, druhým po holčičce. Řekla jsem si - babička na plný úvazek.

 

   Než jsem přišla blíž, klukovi se zdála skluzavka moc pomalá. Objevil malou louži, kterou slunce nestačilo vypít po noční přeháňce. A neomylně zamířil k ní. Babička vyskočila. „Patriku, ať tě to ani nenapadne!" Ale kluk jako by neslyšel. Chytila jsem ho v poslední chvíli. Zklamaně se mnou kráčel k lavičce.

   „Neznám kluka, který by odolal," přisedla jsem k té staré paní. „Kdyby byla v okolí jedna jediná kalužinka, tak ji najde." Kluk už zase zkoumal průlezky u malého hřiště. „Máte krásná vnoučátka," pochválila jsem jí ty prcky a vzpomněla na svoje dva vnuky, vzdálené několik tisíc kilometrů odtud.

   „Patrik je už pravnuk, jen Nikolka je vnučka,"upřesnila babi a pásla se na mých rozpacích.

   „Takže Patrikova teta?" měla jsem v tom zmatek. Babi se usmívala a s nezměrnou láskou a něhou v očích sledovala obě děti. Pak se rozpovídala.

   „Když se naší dceři narodil syn, manžel od ní odešel. Ani nás to nepřekvapilo, od začátku se k sobě nehodili. Vzali se jen kvůli dítěti. Vrátila se domů. Můj muž se pustil do přístavby naší chaloupky, zvedli jsme podkroví a vytvořili samostatný byt. Hlídala jsem jí syna, aby mohla do práce. Jak ty roky utekly! Najednou šel do školy, vystudoval, oženil se. Koupili si domek, tak jsme mu pomáhali s rekonstrukcí. Narodil se jim Patrik, sotva se nastěhovali. Můj manžel si oddechl. Konečně bude mít čas na zahrádku a stolařskou dílnu. Konečně bude v domě klid a mír, žádný dětský pláč a tiché našlapování kolem kočárku se spícím dítětem.

   Naše dcera, která se na mužského léta nepodívala, si našla přítele a začala znovu žít. Přáli jsme jí to, je to slušný člověk a když se přistěhoval, přijali jsme ho mezi sebe, jako by k nám patřil odjakživa. Získal si i mého manžela a brzy už spolu kutili v dílně i na zahradě. Až jednou...

   Vrátila jsem se z nákupu a dcera byla doma.

   „Nevěděla jsem, že si dnes bereš dovolenou," divila jsem se, protože to by mi určitě řekla. Položila jsem tašku s nákupem a šla za ní. Ležela na pohovce a měla divné oči. „Snad nejsi nemocná!"

   „Nevím, jak ti to mám říct," hledala slova. „Nejsem sice nemocná, ale ani nemohu chodit do práce. Říká se tomu rizikové těhotenství."

   Dodnes se stydím za to, jak jsem tu novinu přijala. „Vždyť je ti dvaačtyřicet! Máš dospělého syna a ročního vnuka! Vždyť to může mít nějakou vrozenou vadu! A jak to řekneš tátovi? Ten se z toho zblázní!"  Pobíhala jsem po pokoji a ona měla najednou v očích slzy.

   „Víš mami, já to dítě moc chci. Když mi tenkrát po operaci řekli, že už nemohu mít děti, tak jsem si připadala skoro méněcenná. Ani jsem neměla odvahu si s někým něco začít. Až teď. Smířili jsme se s tím, že už jsme na děti staří a úplně nám stačilo, že je nám spolu dobře. Neplánovali jsme to, ale ani jsme nedávali pozor. No a stalo se. Je to zázrak! Přece bys po mně nechtěla, abych se toho dítěte vzdala!"

   Patrik přiběhl a babi vytáhla z tašky pod kočárkem láhev s čajem. Pak se sklonila i k Nikolce. Starostlivě z ní setřásla písek a poopravila šáteček na hlavě. Slunce začalo připalovat.

   „Pravda je, že skoro celých devět měsíců proležela," končila povídání babička. „Absolvovala všechny zdravotní testy a že jich bylo! Kolikrát jsme se třásli, když jsme čekali na výsledky. Nikolka se narodila v termínu a naprosto zdravá. Je to naše radost a potěšení. A měla byste vidět, jak se o ni přetahujeme. I s tátou."

   Začala sbírat dětské svršky a hračky. Blížil se čas oběda. Jak jsem odcházela, ještě jsem zahlédla, jak Patrik vší silou rozdupával své tetě čerstvou pískovou bábovičku. Ta po svém synovci pohotově hodila hrst písku. Ale to už se k nim řítila starostlivá babi i s kočárkem.

  

i      

Autor: Ivana Kochaníčková | středa 11.11.2009 8:29 | karma článku: 26,87 | přečteno: 1627x
  • Další články autora

Ivana Kochaníčková

Vajíčka za tři

Nejede a nejede. Autobusová zastávka se pomalu plnila. Už se pozdravili všichni ti, co se znali, prohodili takové ty zdvořilostní fráze jako: kam jedete, a to máme dnes pěkně, pak se hlavy všech otočily ve směru, odkud měl autobus přijet.

29.3.2012 v 11:20 | Karma: 21,22 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Úplně zbytečné alibi

Patřím k těm důchodcům, kteří rychle pochopili svůj životní omyl – že totiž v důchodu budou mít spoustu času na knížky, na zahrádku, na kamarády, vlastně na všechno, co dosud odkládali. Omyl. Vstávám v šest, usínám kolem půlnoci a nestíhám. Někdy ztrácím pojem o čase natolik, že si nejsem jistá, jestli je pondělí nebo už středa, o datu nemluvě.

12.10.2011 v 8:36 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Trampoty s myčkou

Klekla mi myčka. Ne že bych to nečekala, měla už svoje za sebou. Ale představa, že budu volat opraváře, někam ji vláčet, brát si volno, řešit novou, docela mne to rozhodilo. Seděla jsem nad ní jako hromádka neštěstí.

24.8.2011 v 8:50 | Karma: 27,68 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Jak se z muže stane chlap

Na ty sedánky jsme se vždycky těšili. Ať už to bylo při něčích narozeninách, nebo jsme se sesedli po poradách, nebo na školeních. Pracovala jsem tehdy na zahraničním závodě velkého stavebního podniku a naši experti, kteří se vraceli z pro nás cizokrajných zemí, se nenechali prosit a vyprávěli

10.8.2011 v 8:43 | Karma: 20,95 | Přečteno: 2331x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kochaníčková

Patříte k vrabcům, nebo k vlaštovkám?

Příběh nemusí být o lidech. A prázdninový příběh už vůbec ne. Co takový Ezop? Ten se proslavil bajkami, v nichž zvířata jednají jako lidé. Psal pro pobavení i pro poučení. A dnes? Kde vzít inspiraci, když široko daleko nepotkáte zvíře. Myslím to opravdové.

3.8.2011 v 8:09 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 120
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2091x
Teprve po letech jsem zúročila léta novinářské praxe v krátkých příbězích. Je v nich vesnice i malé město, něco z autobiografie, něco z fantazie.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy