Trocha stylu ve Zlíně - BLOK 12.

Už přibližně půl roku, můžeme ve Zlíně navštívit kavárnu Blok 12. Jedná se o příjemný a stylový podnik, kde si můžete v klidu zapálit cigaretu, poslouchat příjemnou hudbu a popíjet vynikající kávu či víno. Sám či s přáteli. Petr Palacký mně poskytl rozhovor, kde se dozvíme jak minulost kavárny, tak její budoucnost.

Kdy a proč Vás napadlo založit si vlastní kavárnu?

Petr: Tak to je celkem složitá otázka. Kvasilo to dlouhodobě a vzhledem k tomu, že při studií v Ostravě jsem hrával jako DJ a jezdil různě po republice, spolupořádal různé akce – majálesy atd. Snažil jsem se dělat spoustu věcí podle sebe, čerpal inspiraci. Když jsem skončil na škole, přemýšlel jsem co dál, tak přirozeně založení kavárny vyplynulo z činností těch posledních let.

Jakým směrem chcete pokračovat? Kavárna plus pořádání akcí pro veřejnost?

Petr: Ve Zlíně jsem měl vždycky značný problém sednout si někde, kde je pěkné prostředí, příjemná hudba. Vždy jsem musel poslouchat hloupé reklamy z rádií a tak dále. Z toho vyplynula kavárna více než hospoda, lunch bar místo klubu. Víceméně je to stále takový hybrid, který se postupně vyvíjí. Hudba co zde hraje je různorodá, přes den jazz a člověka nezatěžující melodie, večer se to tu mění na hudební bar, jsme otevřeni všem hudebním stylům.

Kdo Vám pomáhal s designem a architekturou?

Petr: Dělali jsme vše sami. Jsou to hodiny strávené na internetu, spíše dny kdy jsme přemýšleli jaké materiály použít, jak je dostat k sobě, jak to přilepit, dát dohromady. Šlo o kutilství.

Jak dlouho trvala výstavba projektu?

Petr: Trvalo nám to 7 měsíců, ale pořád se vychytávají mouchy

Jak vyhledáváte materiál pro vernisáže a koncerty?

Petr: Většinou si je najdeme my, spousta lidí co se ozývali, neměli žádnou soudnost. Většina lidí došla, řekla, že přesně oni se sem hodí a na náš dotaz, zda to můžou od prezentovat, představili takovou hrůzu, že jsme byli nuceni říct ne. Je to činnost, která šla mimo nás, my jsme dělali spíš hudební akce a teď se do toho dostáváme, dostáváme kvalitní nabídky od našich známy, studentů a jiných nadaných tvůrců. My se nebráníme v podstatě ničemu, když je někdo šikovný, od prezentuje něco co má hlavu a patu, jsme připraveni na spolupráci.

Návštěvníci Bloku jsou hlavně studenti, zaměřili jste se na tuto skupinu?

Petr: My se nechceme zaměřovat na věkovou skupinu, ale na skupinu, která rozumí kvalitní hudbě, kvalitnímu pití. Není ochotna navštěvovat podniky kvůli tříkorunovému rozdílu. Spíše na lidi co jsou uvědomělý a nějakým způsobem ocení kvalitu. Chodí tady i starší lidé, prostředí je děláno pro všechny.

Inspiroval jste se nějakým městem? Ve Zlíně zatím nic podobného není.

Petr: Jistě, inspiroval jsem se většími městy. Chtěl jsem něco, kde se konají komorní akce, setkání lidí. Zde byly všude blikající nonstopy a pivnice kde se protočí sto litrů alkoholu. Chybělo mně něco, kde se dá zajít na kvalitní víno, kávu. Nepočítám posezení v restauracích na náměstí nebo obchodních centrech, kde sledujete lidi s igelitkami. To je za trest. Z toho to vyplynulo a pokračuje to dál.

Co plánujete do budoucna? Jakým směrem se chcete ubírat?

Petr: Budoucnost je vždycky otevřená. Máme plány k využití zahrádky přes léto. Nejsme omezeni limitovaným hlukem, chceme organizovat hudební produkce venku. Konečně se ve Zlíně dá hrát pod širým nebem, kde to nikoho neobtěžuje. Dále objednáváme rumy s Karibiku, jsme pyšní na víno. Chtěli bychom obměnit jídelní lístek v záři, kdy budeme nabízet lehké jídla, polévky. Jde nám o kvalitu zboží.

Jste spokojený s vývojem kavárny?

Petr: Tak určitě, ale spokojený člověk může být samolibý. Částečně ano, částečně je stále na čem pracovat. Zajímáme se o zahraniční hudební projekty. Pokud budou mít Zlíňáci zájem, budeme mít co nabídnout.

Autor: Iveta Kobylíková | pondělí 21.5.2012 21:03 | karma článku: 11,28 | přečteno: 1838x