RECENZE: Testosteron vládne Komedii.

Smějete se rádi? Máte rádi vtip a nadsázku? Hybajte do Komedie, protože nechat si ujít Testosteron je velkou chybou. A to Vám radí žena – tvor, který je celé představení pomlouván, urážen a zároveň obdivován. I když to poslední chlapci, pravda, nepřiznají.

Hru bych popsala jako rozhovor o ženách bez žen. Kornel místo svatební veselky, prožívá spíše trachtu a smutní z toho, že ho jeho milovaná nechala u oltáře, jen aby se zviditelnila a měla tzv. event – tedy skandál pro odstartování pěvecké kariéry. Spolu s ním slaví jeho otec, bratr, kamarád mikrobiolog (opilost Jaromíra Noska nemá konkurenci), číšník, člen skoromanželčiny kapely a její oběť – ten, kterého náhodou označila za svého milence. Autor komedie Andrzej Saramonowicz z této zápletky vytřískal maximum. Herci a režisér ovšem hru přivedli k dokonalosti.

Hned ze startu na pódium vtrhne excelentní Jan Novotný. V roli otce ženicha srší vtipem a sprostými slovy, máte pocit, že mu každou chvilku ponořením do role praskne žilka na čele, ale on celé představení nepolevuje a odvádí výkon na 100%. Hlavní role ženicha se ujal Jan Zadražil, to co on předváděl na pódiu mi vehnalo slzy do očí – smíchy jsem totiž brečela a pokaždé, když jsem čekala, že to vtipnější být nemůže, mě přesvědčil o opaku. Komedie obsahuje tolik hlášek, že si na některé vzpomenu ještě hodně dlouhou dobu po shlédnutí představení.

Všichni herci byli perfektní. Dlouho jsem neviděla, aby si všichni obsazení, tak dobře sedli. Jejich výkony byly tak moc přesvědčivé, až jsem měla pocit, že tam sedím s nimi a musela jsem se držet, abych za nimi nešla dát si panáka a začít obhajovat ženské pokolení.

Režisér Vojtěch Štěpánek dokázal zpracovat hru, která je plná vulgarismů, bitek, alkoholu a absurdních situací tak šikovně, že přes všechna tato klišé nepůsobí trapně a jak jsem již napsala - vytřískal z ní maximum. Když Testosteron skončil, nemohla jsem uvěřit, že za sebou mám hodinu a půl smíchu – další hodinku bych klidně snesla.

Výprava byla více než ucházející – žádné zbytečné kulisy, jen potřebné věci, ale vše dobře zapadalo do děje a bylo velmi věrohodné.

Těžko lze vyzdvihnout jednoho herce, všichni zúčastnění byli bezkonkurenční, přirození a velmi dobře typově vybráni do svých rolí. Věřím tomu, že si hru skutečně užívají a nejedná se jen o stereotypně odvedenou práci, každý z nich si totiž do role přidal kus sebe.

 Schválně jsem na sepsání recenze čekala celý den, jestli ze mne to nadšení neopadne a nezačnu si vzpomínat na chybičky. Nestalo se, jediná slabší chvilka bylo několikanásobné zhasnutí světel – mohlo toho býti méně. Jenomže to je nic v porovnání s tím, co jsem mohla vidět na pódiu.

Já vám, pánové, tleskám.

Hodnocení: 95%

 

Překlad: Tomáš Svoboda. Scéna: Milan David. Kostýmy: Tomáš Kypta.

Režie: Vojtěch Štěpánek.

Divadlo Komedie.

Osoby a obsazení

Kornel, ženich, ornitolog - Jan Zadražil

Stavros, otec ženicha, Řek - Jan Novotný

Titus, číšník - Jiří Racek

Janis, bratr ženicha, právník - Petr Jeništa

Robal, kolega ženicha, mikrobiolog - Jaromír Nosek

Tretin, tvůrce sloganů v reklamní agentuře - Jan Hofman

Fistach, rockový kytarista - Vojtěch Štěpánek

Autor: Iveta Kobylíková | pátek 23.11.2012 7:30 | karma článku: 14,48 | přečteno: 5374x