Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mějte se hezky a něco pro to dělejte!

Tenhle slogan občas zaslechnu z rozhlasových vln, když se Martina Kociánová loučí se svými posluchači. Je jednoduchý a výstižný. Každý si to svoje „hezko“ představuje trošku jinak a dělá pro ně jiné věci. A někdy mohou být i krásn

Stojím na ostrůvku a čekám na tramvaj. V kapse bundy mi vibruje telefon, tak ho vylovím a nic, žádný hovor, žádná zpráva. Za chvíli vibruje zase a opět nic. Dělá si srandu? Teprve, když se ozval znovu, došlo mi, že to nedělá mobil, ale můj prázdný žaludek. Dobře, méďo, vydrž, svezeme se dvě stanice, tam je skvělá vegetariánská restaurace, tak ti tam dolů něco pošlu, hovořila jsem v duchu k bručícímu orgánu. Tramvaj však nepřijížděla a mezi lidmi se začala šířit nervozita. Ach jo, jako kdyby jeden bručoun nestačil. Jé, tenhle dům museli opravit během minulých čtrnácti dní, protože posledně tak krásný nebyl, to bych si přece všimla. V podzimním sluníčku vypadal secesní činžák s novou bílou fasádou a zlatými ozdobami jako obří svatební dort. Pak jsem něco uviděla za oknem ve třetím patře a chtěla jsem to nějak ukázat i ostatním lidem. Protlačila jsem se na úplný kraj ostrůvku a pořád jsem se dívala do toho okna. Nahýbala jsem se doleva, doprava, nasazovala a sundávala brýle, až jsem upoutala jejich pozornost. Začali zvedat hlavy, aby zjistili, na co to tam ta ženská tak zírá. „Jé, koníček“, ukazovalo prstem do okna dítě, které zvedla maminka do náruče. A to už se podívali skoro všichni a také uviděli velkého, zřejmě starožitného houpacího koně, který zabíral dobré dvě třetiny okna. A když už měli zvednuté hlavy, všimli si dalších ozdobených oken a balkonů v horních patrech domu, a vzájemně se na ně upozorňovali. Když přijela tramvaj, zapomněli řidiči vynadat. Jak je důležité mít zvednutou hlavu a koukat kolem sebe, si uvědomilo také pár lidí právě o ty dvě zastávky dál. Ulici, která se jmenuje Malátova, má většina obyvatel Brna spojenu s vyhlášeným policejním hnízdem. Já už ne. Šla jsem z kopce k restauraci, on po protější straně do kopce, a vypadal zvláštně. Starý muž s dlouhými stříbrnými vlasy. Tuhle ulici lemují stromy a on na každý, kolem kterého šel, položil ruce a hovořil k němu. Jen pár slov a zase pokračoval k dalšímu. Protože je v těch místech úzký chodník a ještě kráčeli lidé v protisměru, začaly se za stříbrným pánem hromadit pospíchající postavy, s pohledem většinou upřeným k zemi. Vmáčkla jsem se do jednoho vchodu a pozorovala to vznikající procesí. Ani jsem nečekala, že budu svědkem scény, jako vystřižené z grotesky. Ve chvíli, kdy jsem si všimla, že ten muž jeden strom vynechal, uvědomil si to on také, a zacouval… V tom kopci měl dominoefekt opravdu neobvyklou razanci. Začaly létat ruce, nohy, tašky a nadávky. Stříbrný muž se otočil a udiveně sledoval to nadělení, aniž by tušil, co se vlastně děje. Potom se v klidu vrátil ke svým stromům, do svého světa. V obavě, aby mu někdo nezačal nadávat, jsem ještě raději zůstala poblíž, ale naštěstí se nic takového nestalo. A mě by nejvíc zajímalo, co těm stromům vlastně vyprávěl.

Autor: Mia Kobosilová | pondělí 13.10.2014 14:26 | karma článku: 11,50 | přečteno: 633x
  • Další články autora

Mia Kobosilová

Nelez tam, spadneš na kokos!

Nastal čas, kdy se já a moje vrstevnice pomalu začínáme stávat babičkami. Kamarádky to prožívají různě. Některá se snaží novou roli tutlat, neboť chce za každou cenu vypadat na třicet (marně), a další zase není schopna hovořit o ničem jiném, než jak ten jejich poklad krásně papá a kaká. Miminprostí přátelé se pak raději drží v dostatečné vzdálenosti.

12.8.2014 v 14:03 | Karma: 16,85 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ona

Mia Kobosilová

Tak tomuhle dávám maximálně měsíc

Pomalovaná dodávka zastavila na obvyklém místě, z ampliónku se ozvala typická znělka a ženské z ulice nebo z vesnice se začaly sbíhat. Nakoupily pár předražených mražených výrobků, trošku poklábosily, ale jen tak, aby se nerozpustila zmrzlina, a zase každá zmizela za svými dveřmi.

29.7.2014 v 11:36 | Karma: 20,61 | Přečteno: 1282x | Diskuse| Ona

Mia Kobosilová

Vůbec jí to neukazuj!

„Myslíš, že budeš žít na věky, nebo co?“ klepala si Zůza na čelo, když jsem jí u oběda nadšeně líčila, jak moc se těším na kurzy, které hodlám v nejbližší době absolvovat. „Že se ti ještě chce...“

3.7.2014 v 11:02 | Karma: 18,60 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ona

Mia Kobosilová

Milenec v šupleti

Bývalí spolužáci by se měli scházet častěji, aby to po dlouhých letech nebyl moc velký šok. My jsme středoškolská dobrodružství prožívali v „osmdesátkách“ a naposledy jsme se viděli před deseti lety. Původně jsem o sobotním srazu vůbec nechtěla psát, ale protože mi čerstvé dojmy stále ještě odsouvají z hlavy jiná témata, tak prostě musím.

17.6.2014 v 11:53 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Ostatní

Mia Kobosilová

Už máte řidičák na koloběžku?

Zbavte se všeho, co vás stresuje, pravidelně sportujte a oddávejte se sexu. Tahle slova z úst psychologa se mi vybavila, když jsem se přistihla, že se mi najednou vůbec nechce usmívat, jsem podrážděná, unavená a ke všemu děsně protivná. Jenže ono se to lehce radí. S posledním bodem žádný problém nebude, ale jak mám odstranit původce stresu, aniž bych pak musela strávit zbytek života za mřížemi?

3.6.2014 v 11:54 | Karma: 17,53 | Přečteno: 1410x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1663x
Komentáře, příběhy, fejetony...

Seznam rubrik