Vypsaná fixa natočila Klenot

... a vy si teď přečtete jak se blyští. Tuhletu partičku určitě znáte. Energií prošpikovaná hudba z východních čech je protentokrát říznuta větrem z dalekého západu a to větrem dost svěžím.

Hoši ze San Piega se nám totiž rozhodli ukázat, že stojí za to šetřit na trsátkách a sem tam si do kapelové kasičky hodit něco na horší časy. A o tom, že období krize je na výběr prasátka to nejvhodnější období, není třeba pochybovat. Proto Vypsaná Fixa s nákladem plechovkáčů vyjela směr Great Britain, aby posunula zvuk svých nahrávek o šlápotu přerostlého Číňana kupředu.
Jestli se to povedlo či nikoliv vám zodpoví následující tóny kytary. Teda mé klávesnicové kytary.
Když to vezmu kolem a kolem, Fixa natočila báječné album. Pro každého je tam něco. Pro někoho punkerský nářez, pro jiného pomalá odrhovačka o lásce a pro dalšího Márdího nitěrno objímající textíky.
Celé album je sice báječné, ale zdá se mi, jakoby ho Fixa natočila obráceně. Jakoby se ve vydavatelské firmě nějak spletli a převrátili playlist, co jim poslal Márdí po půlnoci. Nebo to byl on sám? Těžko říct. Album totiž zakončuje naprosto geniální song Duchové s překvapivě jednoduchým, ale chytlavým popěvkem i pointou. Naopak jej zahajuje šedá čmouha „Naše nebe“ z níž vybočí jen druhá část songu, ke které se Fixa protrápí až po 19x zopakovaném: „a teď“ a teď a teď, teď, teď, teď.

Tak kdy teda??? Teď?

A ono ano. Od této chvíle jakoby vše šlo tak, jak má být.
Hned druhá pecka na albu konečně nabídne něco nového u Fixy dosud neokoukaného. Márdí se dokonce rozhodl zpívat, což posluchač kvituje s povděkem. Hledá jméno dívky s lebkou, na což se ptá v textu opět trochu zbytečně mnohokrát, ale nakonec to ani tolik neruší. I druhá část refrénu je zdařilá, kdo znáte pardubickou rafinérku Paramo jistě pochopíte. Že by nakonec tohle bylo ono jméno slečny s lebkou? To už nechám na posluchači.
Dále se album nese ve svižných rytmech kytary i nápaditých textů. V Suprkině chce slečně jemně naznačit, že dnes i příště z toho kromě sexu opravdu nic jinýho nekouká, v další poněkud průměrné pecce se lze jen těžko domnívat zdali je Psychokuna spíše nadávka nebo lichotka, ale vzhledem k tomu, že se řeší kofein, půjde určitě o nějakou jinou „lehčí“ drogu. Jedná se o typické fixovské kytarovky, kde poněkud měkčí rozjezd výrobní linky doplní řízný refrén, doplněný o svěží nástupy bicích, který zejména v Suprkině rozskáčou i spícího dědu na centrifuze.
Pak se album trochu utiší se zdařilou Scifi povídkou, možná aby připravilo ušiska posluchače na dost zajímavý výlet do zeměpisu Japonska. Na první poslech svižná a výborná Panenka Chou-Chou překvapí zejména skvěle provedeným nástupem refrénu. Bez nějakých dlouhých příprav či otálení se propadnete téměř na druhou stranu zeměkoule. Dlouhým pádem vás provede mistrně zvládnuté aranžmá skladby, takže se jen usaďte do křesla a stiskněte knoflík. Po několika přehráních si skladbu zamilujete ještě víc, na živáku po ní budete volat o přídavek. I zrádné ššš ve třech slovech po sobě jdoucích v Refrénu je zvládnuto s noblesou, i když za jiných okolností bych si to dokázal představit jen stěží.
Hned poté následuje trochu podobná smyčka jako ve většině písní od Fixy Velká láska. Mě nijak nezasáhla, tak o ní nepíši.
Album se právě přehoupává do své druhé poloviny a vy máte za sebou již několik jízd na tobogánu a těšíte se na další.  Trochu vám tyto plány zhatí Okresní Knihovna, která má sice originální název, ale to je tak vše. Až poté to začne být skutečně zajímavé. Hned další kus Sirény stojí za poslech a několikeré převinutí zpět a dále dokola. Zajímavé nápady tomuto albu nechybí. Popěvek ú-u-ú-u-u-ú-u-u je překvapivým řešením pauzy mezi řádky v textu a motor vrčí napříč celou skladbou jako dobře promazaná palačinka. Aranžmá i zvuk opět prvotřídní a ani infantilní Lálalalala lililá nepůsobí rušivě ani nepatřičně. Na Sirény se při poslechu celého alba vždycky budete těšit. Trochu pateticky na vás hned poté zapůsobí durový Klenot, který je podobný mdlému úvodu Naše Nebe, jen s tím rozdílem, že u Klenotu  slibný rozjezd songu zabije refrén a zejména textová perla „góly“, což je slovo, které už dnes používá již jen Pavel Čapek, komentátor České Televize. Slovo gól se dá nahradit asi tisícem ekvivalentů v podobě fíků, kusů, šmudlů a bude to vždycky lepší. Ale problém refrénu není jen v gólech.
I když jsem nyní byl lehce kritickým, závěr alba je delikátní. Možná proto, že jsem byl kdysi dávno folkařem mě Závod dostal. Tři do sebe zapadající motivy si po několikátém přehrání zamilujete. Postupem času vás melodie zcela odrovná. Optimismus v textu doplňuje výborně melancholický nápěv, jenž nenásilně proplouvá celou písní. I pointa, že život není žádnej maratón, ale spíše sprint dává smysl. Pouštíte si to zas a zas a žasnete nad náhlou melodičností, která vás chce přesvědčit, že vlastně o tomhle bylo celé album.
O posledním songu Duchové jsem se již zmínil v úvodu. Jakoby v jednoduchosti byla síla. Ale tohle o Fixe platí již věky věků. Lehkost dýchá ze všech akordů kytary a doplní ji i lehce sentimentální text o vzpomínkách, jež si již nikdy neprožijeme znovu naživo.
Když to vezmu kolem a kolem, Fixa natočila báječné album. Nesnaží se za každou cenu líbit, jakoby nám chtěla sdělit „ber nebo nech bejt“, ale takhle jsme to natočili my. A ono by to tak mělo být.
Investice do kvalitního nahrávacího studia i šéfa zvuku se vyplatila pro posluchače měrou vrchovatou. Těžko se dohadovat do jaké míry ovlivnil mix a aranžmá skladeb, ale na tomhle albu je posun oproti těm předešlým hmatatelný.
Poslední perla o které se nemohu nezmínit je, že si celé album můžete stáhnout zcela zdarma nebo přispět libovolnou částkou jako "sponzorský dar" kapele. Touto cestou se vydává stále více hudebních uskupení a mohu přiznat, že se mi to líbí. Můj postup je jednoduchý. Nejdříve vše stáhnu zdarma, naposlouchám a až poté určím, kolik si za svůj výtvor kapela zaslouží. Poté se k tomuto číslu přidá i fakt momentálního finančního zanedbání mého kreditu.
Ale já mám vlastně paušál. Takže v pohodě.
No jo, jenže je před Vánoci a já nemám ještě ani jeden dárek?!
Jenže zase to bylo fakt dobrý album. No ale je před výplatou?
Jo promiňte, vy jste tady ještě?
Takže příjemný poslech přeju a snadnější rozhodování kolik za stáhnutí zaplatit. 

Stáhnout zdarma či za dobrovolný poplatek můžete zde: http://www.t-music.cz/special/vypsana-fixa/ 

Playlist:

1. Naše nebe
2. Holka s lebkou
3. Suprkino
4. Psychokuna
5. Sci-fi povídka
6. Panenka Chou Chou
7. Velká láska
8. Okresní knihovna
9. Sirény
10. Klenot
11. Závod
12. Duchové

Album: Klenot 2009, vydáno ve spolupráci s T-mobile

 

Autor: Ondra Kňava | úterý 3.11.2009 15:03 | karma článku: 7,23 | přečteno: 1493x